Facket: Salong sparkade anställd och förfalskade att han sagt upp sig själv
Frisören fick inte sparken, han sade upp sig själv, enligt arbetsgivaren. Nu ska domstol avgöra om den skriftliga uppsägningen är en förfalskning, så som facket hävdar.

Facket anser att frisören i själva verket fått sparken utan anledning. (Bilden är en genrebild och personerna på bilden har inget med artikeln att göra).
Frisören, som vi kallar Yousef, var fast anställd på en frisersalong.
Ändå krävde han ett nytt kontrakt på en kort tidsbegränsad anställning. Sedan sade han upp sig på egen begäran och slutade, hävdar arbetsgivaren.
Nonsens, enligt facket, som hävdar att de båda digitala dokumenten som arbetsgivaren hänvisar till är förfalskade.
Facket anser att frisören i själva verket fått sparken utan anledning.
– Det är så uppenbart att detta med olika kontrakt är en efterkonstruktion av företaget, säger Andreas Hågestam, ombudsman på Handels.
Tvingades till semester – fick inte komma tillbaka
Det var i april förra året som Yousef kontaktade facket och berättade att han skickats hem från salongen. Arbetsgivaren hade först sagt att han skulle ta semester, men när han kom tillbaka några dagar senare var han inte välkommen.
– Han sa: Gå. Du har inget jobb här längre, sade frisören i Arbetsdomstolen där hans fall nu prövas.
Att han fått veta att han inte längre har något jobb, var också det som Yousef berättade för Andreas Hågestam lite senare samma dag när han kontaktade facket för att få hjälp.

Andreas Hågestam, ombudsman på Handels.
Ombudsmannen kontaktade då arbetsgivaren och fick några timmar senare ett mejl med ett digitalt kontrakt som Yousef skulle ha skrivit under.
Avtalet gällde en tidsbegränsad anställning på mindre än två veckor.
– Jag frågade Yousef om det. Han blev jätteförvånad. Han hade ju inte skrivit på något sådant avtal överhuvudtaget. I samband med det upptäckte jag att det gick att göra ändringar i dokumentet, säger Andreas Hågestam.
Arbetsgivaren förfalskade nytt kontrakt
Det nya kontraktet är nämligen identiskt med det digitala anställningsavtal som frisören skrivit under för sin fasta anställning, förutom att datumen ändrats och även anställningsformen.
Namnteckningarna är också identiska, vilket fackets jurist Annika Wahlström, på LO-TCO Rättsskydd, fler gånger påpekade under förhandlingarna i Arbetsdomstolen.
– Båda namnteckningarna är också placerade på exakt samma ställe på raden för undertecknande. Lite till vänster om själva raden.
Under förhandlingarna med facket höll arbetsgivaren fast vid att Yousef bett om ett nytt kontrakt.
Först i Arbetsdomstolen presenterade arbetsgivaren ytterligare ett dokument. Det anger att Yousef säger upp sig på egen begäran. Även på uppsägningen är namnteckningen identisk med underskriften på de båda anställningskontrakten.
– Det borde ha varit självklart att ta upp det tidigare, men det har inte skett. Den enkla förklaringen till det är att han inte sagt upp sig själv, sade Annika Wahlström i Arbetsdomstolen.

Annika Wahlström i Arbetsdomstolen.
Arbetsgivaren: Ipad hämtar gamla underskrifter
Arbetsgivaren hävdar dock att Yousef skrivit under både den tidsbegränsade anställningen och uppsägningen på egen begäran och att det skett på en Ipad i salongen.
Han kallade också två vittnen som ska ha bevittnat att Yousef undertecknat uppsägningen.
Arbetsgivaren medger i domstolen att underskrifterna är identiska på alla dokument, men säger att det beror på att Ipaden sparar underskrifter och att de kommer automatiskt när man skriver in namn som undertecknat tidigare.
– Jag har inte avskedat honom, det var han som sa upp sig, sade arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.
Arbetsgivaren uppgav också att även om han inte har avskedat Yousef, så skulle han ha haft anledning att göra det. Han hävdar att Yousef uppträtt aggressivt mot kunder, vägrat städa och dessutom hotat honom.
Var försiktig med digitala underskrifter
Även detta är påhitt enligt facket, som kräver att avskedandet ogiltigförklaras och att Yousef får mer än 600 000 kronor sammanlagt i skadestånd och utebliven lön.
Efter att Andreas Hågestam upptäckt hur lätt det är att ändra i digitala dokument tycker han att man ska vara försiktig med att skriva under viktiga dokument med penna på ipad eller mobiltelefoner.
– Ska man underteckna digitalt ska det ske med bank ID säger han.
Arbetsdomstolens dom väntas i augusti.
Yousef heter egentligen något annat. Han har avböjt att medverka i artikeln och vill inte heller att hans riktiga namn framgår.