Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Arbetsmiljöverket anmält till Arbetsmiljöverket: ”Vi mår dåligt”

Facket har slagit larm om brister i arbetsmiljön på Arbetsmiljöverket till… Arbetsmiljöverket.
”Pinsamt”, säger skyddsombudet Johan Larsson-Hytte. 

I dag, onsdag, kommer inspektören Lena Sundstedt att göra något ovanligt. Hon ska nämligen inspektera en enhet på Arbetsmiljöverket – myndigheten där hon själv jobbar och som har i uppdrag att se till att arbetsmiljölagar följs.

– Det är klart att det är speciellt, men vi vet hur vi ska hantera det här, säger hon.

Lena Sundstedt jobbar på region mitt. De påstådda arbetsmiljöproblemen finns på en enhet i Stockholm. 

– Vi inspekterar aldrig oss själva – alltså samma enhet eller region, säger hon.

Larmat om brister

Skyddsombudet Johan Larsson-Hytte, som jobbar på Arbetsmiljöverkets enhet i Stockholm, är en av dem som har skrivit under den anmälan som skickats till Arbetsmiljöverket.

Det rör sig om en så kallad 6:6:a-anmälan, som skyddsombud kan göra för att begära åtgärder när det finns brister i arbetsmiljön. Först ska anmälan skickas till arbetsgivaren, som får en chans att åtgärda brister.

Om skyddsombudet är missnöjd med hur arbetsgivaren har hanterat kraven kan man skicka anmälan till Arbetsmiljöverket för att myndigheten ska ingripa, något som alltså Johan Larsson-Hytte, skyddsombud för fackförbundet Seko, har gjort.

”Osynligt ledarskap”

Han summerar problemen som han menar finns på arbetsplatsen:

– Vi har haft ett osynligt ledarskap med chefer som inte är närvarande i arbetet. Det har lett till särbehandling och en dålig arbetsmiljö. Vi mår dåligt, arbetet med att planera har lagts över på oss vilket har lett till splittringar i gruppen. 

Facket har bland annat krävt att arbetsgivaren låter företagshälsovården göra en undersökning av arbetsmiljön på arbetsplatsen. 

– Vi har inte fått något tillfredsställande svar från vår arbetsgivare, säger Johan Larsson-Hytte. 

”Pinsamt”

Hur ser du på att det är just Arbetsmiljöverket som är arbetsgivaren?

– Jag tycker att det är pinsamt. Jag är väldigt stolt över jobbet som inspektör och det gör ont i själen att det ska gå så här långt. Man hade ju stort förtroende för Arbetsmiljöverket som myndighet och så klarar delar av den inte av att sköta arbetet själv.

Men han har förtroende för inspektionen som ska genomföras.

”Ledsna över förseningen”

Det har även avdelningschefen Arne Alfredsson. Enligt honom har det hänt förut att Arbetsmiljöverket inspekterar sig själv – men konstaterar att det är ovanligt. 

– Alla ska kunna komma hit glada och ha en säker och bra arbetsmiljö. Det är jättebra att skyddsombudet har uppmärksammat oss på att det kan behövas åtgärder, säger han. 

Han berättar att företagshälsovården just nu genomför undersökningen, men att den har försenats på grund av omständigheter hos företagshälsovården.

– Vi vill att det blir utrett så fort som möjligt och är ledsna över att det har skett en försening, men det ligger helt utanför vår kontroll, säger Arne Alfredsson. 

”Vilka människor som helst”

Påverkar det här Arbetsmiljöverkets trovärdighet?  

– Jag hoppas att trovärdigheten inte ska påverkas av det här. Det vore dumt att tro att Arbetsmiljöverket skulle vara jättemycket bättre än alla andra organisationer. Människorna som jobbar hos oss är som vilka människor som helst, säger Arne Alfredsson. 

Som ett första steg kommer alltså arbetsmiljöinspektören Lena Sundstedt att genomföra en inspektion på arbetsplatsen under onsdagen. 

– Vi kommer att ha en vanlig inspektion. Vi går igenom alla punkter med skyddsombudet och pratar med arbetsgivaren som får beskriva vad som har gjorts eller planeras att göras. Sedan går vi igenom allt med en jurist och en beslutsfattare och fattar ett beslut, säger hon.