Kommunal hotar med strejk i privat vård – pengar för övertid stridsfrågan
Fackförbundet Kommunal varslar om stridsåtgärder för undersköterskor, stödassistenter och vårdbiträden i privat vård.
En viktig fråga i förhandlingarna har varit rätten till övertidsersättning för deltidsanställda. Men något avtal har inte träffats med arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna. Förhandlingarna har strandat.

Äldreomsorg (genrebild).
Vilka berörs?
Cirka 50 000 personer berörs av förhandlingarna, de största yrkena är undersköterskor, vårdbiträden och stödassistenter. Arbetsplatser som berörs är äldreboenden, sjukhus och vårdcentraler. Stora arbetsgivare är Attendo, Vardaga, Nytida, Norlandia, Forenede Care, Unilabs, Praktikertjänst och Capio.
Här är arbetsplatserna som berörs av strejk inom LSS och sjukvård (Bransch E).
Här är arbetsplatserna som berörs av blockad mot övertid, mertid och nyanställning inom LSS.
Här är arbetsplatserna som berörs av strejk inom äldreomsorg (Bransch F).
Här är arbetsplatserna som berörs av blockad mot övertid, mertid och nyanställning inom äldreomsorg.
Vad har hänt?
Kommunal varslar om stridsåtgärder. Det handlar om strejk. Men också blockad mot mer- och övertid samt nyanställning. Det betyder att arbetsgivarna inte får beordra mertids- och övertidsarbete eller nyanställda eller hyra in personal. Om inte parterna är överens innan den 16 juni klockan 07 läggs arbetet ned på ett stort antal arbetsplatser.
Kommunal ser strejk som en sista utväg. Men facket kräver samma villkor för anställda i privat vård som för anställda i kommuner och regioner. Därför läggs nu varsel.
Varför varslar Kommunal?
Frågan om deltidsanställdas rätt till övertidsersättning är viktig i årets avtalsrörelse. För anställda i kommuner och regioner gäller sedan det nya avtalet i april att deltidsanställda får samma ersättning för extra timmar som heltidsanställda. Kommunals mål är att anställda i privat äldreomsorg, LSS och sjukvård ska ha samma villkor. Det är extra viktigt då en större andel arbetar deltid i privat äldreomsorg jämfört med i kommunerna.
Kommunal hävdar att Vårdföretagarna vill se olika undantag för att gå med på kravet.
– Jag kan inte gå in exakt på hur men de vill göra undantag så att det i princip blir väldigt urvattnat. Det är i princip ingen som kommer kunna få övertidsersättning när man jobbar deltid. Då är det ingen vits med det, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.
Även när det gäller fackets krav på låglönesatsning och individgaranti är det svårt att komma överens, enligt Malin Ragnegård.
– De vill göra på andra sätt och ha det mer frikostigt för arbetsgivarna medan vi vill ha mer kollektiva lösningar, säger hon.
När Kommunal presenterade sina krav för privatanställda i vården var målet att mertid ska räknas som övertid.
Vad mer kräver Kommunal?
Löneökningar på 4,2 procent, det är det värde som andra avtal landat på i år.
Individgaranti, alltså att alla är garanterad en löneökning. Den garantin har undersköterskor och anställda i kommuner och regioner enligt Kommunals avtal med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.
Lägstalönerna höjs lika mycket som andra löner.
Låglönesatsning för dem som tjänar under 25 000 kronor.
Tio fridagar på en fyraveckors period.
Mer pengar avsätts till tjänstepensionen.
Vad säger arbetsgivarna?
Vårdföretagarnas förhandlingschef Per Östlund kallar Kommunals strejkvarsel ”jättetragiskt”.
– Det är ett väldigt stort varsel och det är tråkigt på flera sätt, dels att det drabbar kunderna till våra företag och även de anställda. Och att vi inte har kunnat lösa de här frågorna på ett anständigt sätt i de här förhandlingarna, säger Per Östlund.
Vårdföretagarna har velat lösa mertidsfrågan på samma sätt som inom handeln. Där kom arbetsgivarna och facket tidigare i våras överens om att övertidsersättning inte ska betalas ut om man täcker upp för en kollega genom ett vikariat, kortare eller längre.
– Vi har det i dag i vårt avtal, att vikariat inte räknas som mertid. Det vill Kommunal stryka. Vi skulle gärna ha den lösning som handeln har, men Kommunal säger blankt nej, säger Per Östlund.
Han säger att det skulle bli väldigt dyrt för företagen om övertidsersättning skulle betalas ut så fort en deltidsanställd täcker upp för någon annan, och att det då blir billigare att ta in timanställda i stället.
– Jag tror att väldigt många som är deltidsanställda känner oro för att de inte ska kunna ha möjligheten att ta extrapass på samma företag som de jobbar på.
Vårdföretagarna har även sagt nej till den individgaranti som Kommunal krävt.
– Vi vill absolut inte ha en individgaranti, utan vi vill att man ska kunna påverka sin lön och att de löneprinciper som står i avtalet ska gälla fullt ut.
Om strejken bryter ut blir det stora konsekvenser för medlemsföretagen, enligt Per Östlund. Vårdföretagarna har inte tagit ställning till om det kan bli aktuellt med motåtgärder.
Vad händer nu?
Medlare har utsetts, de kommer att presentera ett bud för Kommunal och Vårdföretagarna. Om parterna inte kommer överens så träder varslet om stridsåtgärder i kraft.
Hur fungerar det med strejk mitt i sommaren?
– Det hanterar vi så klart. Vi hoppas ju komma till en lösning så att vi slipper strejk, men då behöver Vårdföretagarna lyfta sig lite och inse att det behövs bättre villkor. Det är skamligt att man vill konkurrera med sämre villkor och samtidigt göra höga vinster, säger Malin Ragnegård.