Kommunal håller kongress – här är hetaste frågorna
Kortare arbetstid, fria arbetsskor och individuell lön. Det är några av de frågor som väntas bli heta på Kommunals kongress i juni.

Kommunals kongress hålls på Svenska mässan i Göteborg.
1 Sextimmarsdag
Kommunal har redan bestämt att man ska jobba för 30-timmarsvecka, ändå finns närmare 200 motioner i det ämnet. Förbundets styrelse föreslår att kongressen röstar nej till de flesta och hänvisar till att man redan arbetar med frågan, både politiskt och i LO, arbetarfackens centrala organisation.
2 Gratis arbetsskor
Yrkesgrupperna i Kommunal behöver arbetsskor, det lyfte dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S) på förra kongressen 2022. Frågan fortsätter att engagera. Över 100 medlemmar har skrivit motioner om att införa det. Förslaget är att kongressen röstar ja till flera av motionerna.
3 Krav på rättvisa löner
Missnöjet med lönerna är stort. Det är tydligt i motionerna men kritiken mot individuell lön skärps också i Kommunals rapport ”Lön, makt och värdighet”. Kommunal skriver i rapporten att individuell lön inte fungerar, att medlemmarna sällan vet varför de har den lön som de har. Samtidigt saknar lokala fackliga företrädare insyn i hur löner sätts.
Kommunal vill därför ha en tydligare koppling mellan kompetens, utbildning och erfarenhet. Men samtidigt ska lönesättningen avgöras på avtalsområde, alltså i varje bransch.
4 Fler skyddade yrkestitlar
Undersköterskor fick skyddad yrkestitel för två år sedan. Inför årets kongress har över 20 motioner skrivits om fler yrkestitlar borde skyddas: barnskötare, lokalvårdare, brandmän, skötare, stödassistent, fotterapeut och ambulanssjukvårdare.
Kommunal driver särskilt frågan om skyddad yrkestitel för barnskötare och brandmän, vilket gör att det inte blir aktuellt att driva andra yrkesregleringar.
Undersköterskor vill dessutom få sina arbetsuppgifter skyddade – något Kommunals förbundsstyrelse skriver har en hög prioritet.
5 Krav på höjd bemanning
Välfärden behöver ökad bemanning, ett krav som ställs i ett 30-tal motioner. Men förbundets styrelse säger nej till fler än de säger ja till.
Motioner som handlar om äldreomsorg och förskolan får oftast ja. Det är motioner som rimmar med förbundets linje: att kräva riktlinjer för bemanning i äldreomsorgen och lagstiftning om Skolverkets riktlinjer för storleken på barngrupper.
Däremot blir det nej till de motioner som handlar om krav på hur bemanningen ska se ut på fritids och inom sjukvården. För fritids krävs först en ordentlig utredning, menar förbundsstyrelsen. Och i sjukvården är det svårare att driva nationella riktlinjer än inom äldreomsorg och förskola, anser styrelsen.