Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

”Ingen chans att hitta honom vid liv” – ung matros saknas efter att bogserbåt sjunkit

En ung matros saknas efter att en bogserbåt förlist utanför Piteå. Att en båt sjunker så snabbt är ”extremt ovanligt”, enligt sjöräddningsledaren Emma Nykvist. Haverikommission samlar nu in fakta om olyckan.

”Mayday, mayday, mayday”. 

Klockan 04.50 på söndagsmorgonen lämnades nödropen från bogserbåten på radiokanal 16 – sjöfartens anrops- och nödfrekvens.

Sjöräddningen, som dygnet runt, året om lyssnar på kanalen, larmade ut resurser på en gång. Båtar från sjöräddningssällskapet, lotsbåt, flygplan och räddningshelikopter tog sig till olycksplatsen. Även en finsk helikopter tillkallades.

Fyra personer befann sig på båten som drog en timmerpråm, en sorts flotte som fraktar trädstammar, i Piteås skärgård. De befann sig 20 sjömil från land, vilket motsvarar ungefär 40 kilometer.

”Höll varandra i hand”

Vatten vällde in i båten som sjönk snabbt.

– De höll varandra i hand och hoppade över relingen, säger båtens ägare och besättningens arbetsgivare till Arbetet.

Enligt honom hade båten sjunkit på 20 minuter.

Sjöräddningens helikopter var först på plats, ungefär en timme efter larmet. Då hade tre i besättningen lyckats ta sig upp på timmerpråmen. Deras arbetskamrat, en ung matros från Lettland, saknades.

Timmerpråmen de tre besättningsmännen räddade sig upp på.

Timmerpråmen de tre besättningsmännen räddade sig upp på.

Intensiv sökinsats

Personerna på pråmen, alla i 30-40-årsåldern, evakuerades till land och fick sjukvård. De var nedkylda, men ingen var allvarligt skadad.

Sjöräddningen genomförde en intensiv sökinsats i området. Det var ganska blåsigt, men inget alarmerande, berättar Emma Nykvist, sjöräddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen JRCC. Det var god sikt och bra sökförhållanden.

Men när matrosen inte hittats vid tiotiden på söndagsmorgonen avslutades insatsen. Emma Nykvist förklarar att det var ett begränsat sökområde. Att man med hjälp av strömdata och vinddata kunde simulera hur personen skulle ha drivit på vattnet.

– När alla resurser genomsökt området flera gånger bedömde vi att det inte fanns någon chans att hitta honom vid liv, säger Emma Nykvist.

”Extremt ovanligt”

Enligt henne är det ”extremt ovanligt” att det tränger in så mycket vatten i en båt som sjunker så snabbt, som bogserbåten gjorde.

Statens haverikommission samlar in fakta om olyckan för att fatta beslut om huruvida de ska göra en utredning.

– Det lutar åt att det blir en utredning, säger Johan Gustafsson, avdelningschef på Haverikommissionen.

Även en anmälan gällande förvunnen person samt en anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats och polisen har inlett förundersökningar. 

– Vi är alla chockade och väldigt påverkade av det här, säger båtens ägare.