Den historiska bilden: 2009 var året då ett skyddsombud åtalades för arbetsmiljöbrott
Tidningen Arbetet följer med de regionala skyddsombuden Tina Nordling från Elektrikerna och Thomas Kullberg från Byggnads på en skyddsrond. Anledningen är LO:s krav på att stärka skyddsombuden i 2010 års avtalsrörelse.

Skyddsombuden Tina Nordling från Elektrikerna och Thomas Kullberg från Byggnads.
Bakgrunden till LO:s krav för att stärka skyddsombuden är att ett skyddsombud vid Peab i Umeå året innan, i februari 2009, åtalades efter en arbetsplatsolycka för att han inte ingrep mot riskerna.
I det aktuella fallet var det skyddsombudet själv som råkade ut för olyckan. Tidningen Dagens Arbete drog igång ett upprop mot åtalet som samlade ihop över 1 200 namn.
Åklagaren Kjell Jannesson vägrade dock ta emot protestlistorna och meddelade att han inte hade några planer på att dra tillbaka åtalet.
– Jag har förstått att jag retat upp en hel del fackliga företrädare men jag tycker det är en intressant prövning för att se hur långt skyddsombudens uppgifter sträcker sig och vilka skyldigheter de har, sade åklagaren Jannesson till SVT vid tillfället.
Var inte grovt aktsam
Skyddsombudet friades senare i tingsrätten, men inte för att åtalet var felaktigt, utan för att han ”inte varit grovt oaktsam”.
Enligt förbundsjurist Mattias af Malmborg var detta, vad han kan minnas, den enda gång ett skyddsombud åtalats för arbetsmiljöbrott.
– Effekten av detta var att både LO och TCO skrek högt. Att det här går inte. Vi kan inte ha en situation där skyddsombuden plötsligt blir ansvarig för arbetsmiljön. Vi har tillräckliga problem med att rekrytera skyddsombud som det är. Åklagarna lyssnade och utfärdade ett allmänt påpud om att de inte åtalar skyddsombud för arbetsmiljöbrott. Sedan dess är det en gällande policy, berättar Mattias af Malmborg.