Regeringens förslag om obligatorisk förskola sågas: ”Fungerar inte”
Styr upp situationen i förskolan först, tvinga in fler barn sedan.
Personal i förskolan är upprörda över regeringens förslag om obligatorisk förskola från tre år. Barnen kommer att fara illa, menar de.

Barnskötaren Åsa Bark vill gärna att fler barn ska få gå i förskolan. Men först måste mer personal anställas, menar hon.
Fler barn ska in i förskolan. Det föreslår Gulan Avci (L), regeringens nationella samordnare för integration, efter en utredning.
Förslaget innebär att förskolan ska bli obligatorisk från tre år och att förskoleplikten ska gälla i 30 timmar i veckan. Syftet är att motverka utanförskap.
Men personalen är upprörd över förslaget.
De senaste åren har förskolor lagts ner, avdelningar slagits ihop och personal sagts upp runt om i landet, på grund av sparkrav i kommunerna och för att det föds färre barn. Personalen går redan på knäna och barnen drabbas, vittnar de om.
Oro för fler barn
– Att lyfta in fler barn i förskolan som den ser ut nu fungerar inte.
Det säger Åsa Bark som jobbar som barnskötare och är arbetsplatsombud för Kommunal på en förskola i Göteborg. På jobbet pratas det mycket om det nya förslaget, berättar hon. Och kollegorna är överens: först och främst krävs en bemanning som stämmer överens med barngrupperna.
– Vill vi ha en förskola att vara stolt över i Sverige behöver arbetsgivaren göra det bra i förskolan som den ser ut idag, säger Åsa Bark.
“Snabba åtgärder krävs i kris”
Någon som tidigt engagerat sig mot förslaget om obligatorisk förskola från tre år är förskolläraren Malin Wallén i Bjuvs kommun.
Genom nätverket Förskoleupproret spred hon en namninsamling där över 1 000 barnskötare, förskollärare och rektorer från ungefär 160 kommuner landet runt skrivit under. Budskapet: situationen på deras arbetsplatser är ohållbar.
Samtidigt, säger Malin Wallén, är det ”upprörande skandalöst” hur dålig koll regeringen har på situationen i förskolan.

Malin Wallén, förskollärare.
För att upplysa de ansvarig har hon under våren mejlat flertalet politiker. De få svar hon fått har hon inte varit helt nöjd med. Till exempel, berättar hon, hänvisade skolminister Lotta Edholm till en utredning om barngruppernas storlek som skulle presenteras 2028.
– Då blev jag lite arg, vaddå 2028? Snabba åtgärder krävs i kris, säger Malin Wallén.
Ska titta på bemanningsfrågan
Liberalernas Gulan Avci, som kommit med förslaget om obligatorisk förskola från tre år, skriver i ett mejl till KA att ytterligare utredning ska göras – för att titta på utmaningar, som barngruppernas storlek och eventuella ekonomiska kostnader.
”Det är en stor reform som föreslås och kommer ta lång tid att införa men arbetet måste börja nu”, skriver hon.
Risk för sjukskrivningar
Majoriteten, mellan 94 och 96 procent, av alla treåringar går redan i förskola.
Barnskötaren Åsa Bark säger att förslaget om att höja den siffran ytterligare i sig inte är dåligt. Tvärtom, menar hon, är det ett bra sätt att nå barn i utanförskap och låta dem träffa andra barn.
Men enligt både henne och förskolläraren Malin Wallén krävs först mer personal och mindre barngrupper. Annars blir sjukskrivningarna hos personalen fler och barnen mår sämre, säger de. Många barn utvecklar en problematik just på grund av de stora barngrupperna, berättar Åsa Bark.
– Det är ju hårt, men det är sant.
Tveksamt om förslaget blir verklighet
Gulan Avci ska presentera sin utredning i slutet av juni. Därefter ska regeringen fatta beslut om förskolan ska bli obligatorisk 30 timmar i veckan för alla barn från tre års ålder.
Det är dock tveksamt att förslaget om obligatorisk förskola blir verklighet. Både Kristdemokraterna och regeringens stödparti Sverigedemokraterna sågar förslaget med argumentet att familjerna måste få bestämma själva.
Även inom oppositionen finns tveksamhet om förslaget. Socialdemokraterna anser att man först bör utvärdera hur det gått med den uppsökande verksamhet som kommunerna började med 2023, för att få fler familjer att sätta sina barn i förskolan.