”Kriminella får mer hjälp av bostadsministern än unga byggare”
Byggbranschen behöver stöd och bostadsminister Andreas Carlsson gör ingenting, skriver Cajsa Holmqvist, ordförande för Byggnads Centrala Ungdomskommitté.

Cajsa Holmqvist, ordförande för Byggnads Centrala Ungdomskommitté
”Välkommen till bygg och anläggningsprogrammet, var med och bygg Sverige in i framtiden! Garanterad lärlingsutbildning för alla inriktningar och mycket goda möjligheter till jobb direkt efter avslutad utbildning.”
Så skulle förutsättningarna för de elever som väljer bygg och anläggningsprogrammet kunna se ut.
45,5 procent fler byggnadsarbetare på a-kassa
Dagens förutsättningar är tyvärr inte i närheten av den beskrivningen. Har du otur kommer du ut på arbetsmarknaden i lågkonjunktur. Då får du under dina första år i branschen räkna med att gå arbetslös i perioder, för att sedan stå till förfogande när ekonomin vänder och det ska byggas i kapp.
Just nu står massvis av planerade byggen på paus, i väntan på att konjunkturen vänder och byggandet tar fart igen. Antalet medlemmar som fick ersättning från Byggnads a-kassa ökade med 45,5 procent mellan 2023 och 2024.
När byggföretagen säger upp personal försvinner även lärlingsplatserna. För unga byggare blir det svårare att få in en fot på arbetsmarknaden, och för den som lyckas är risken stor att det blir kortvarigt.
Stor risk för kompetensflykt
När ekonomin stabiliserat sig igen, hur många byggare har då hunnit lämna branschen? Hur många unga har gått ut bygg och anläggningsprogrammet och sökt sig till andra branscher när byggföretagen inte kunnat anställa?
Byggandet kommer att ta fart igen och då ska det gå undan. Den som vill göra stora vinster på kort tid kommer att göra sitt yttersta för att utnyttja de kryphål som finns. Vår bransch är redan hårt präglad av fuskare som dumpar villkoren för arbetare.
Om vi inte gör något för att vända utvecklingen kommer arbetslivskriminaliteten och den osunda konkurrens som alla underentreprenörsled medför eskalera ytterligare. Det här är förutom att utnyttja arbetare ett svek mot alla seriösa företag som är med tar ansvar för ordning och reda i branschen.
Färre söker bygg och anläggningsprogrammet
Enligt Skolverkets statistik om sökande till gymnasieskolan 2024/2025 har bygg och anläggningsprogrammet störst minskning bland antalet sökande till yrkesprogrammen.
Antalet sökande har minskat från 5900 föregående år till 5000, ett tapp på 900 sökande elever. Med nuvarande förutsättningar är det ett tapp som blir svårt att hämta in och risken är stor att den nedåtgående trenden fortsätter.
Trots att Skolverkets regionala planeringsunderlag visar att bygg och anläggningsprogrammet behöver öka går det alltså åt andra hållet. En förklaring skulle kunna vara att färre söker till yrkesprogrammen, men tvärtom är det så att yrkesprogrammen som helhet har ökad sin andel sökande.
Behövs aktiv arbetsmarknadspolitik
Verktygen i den politiska verktygslådan finns redan. Återinför och utveckla investeringsstödet. Komplettera investeringsstödet med förmånliga bygglån mot att en lägre hyra sätts.
Utforma en nationell planering och styrning av bostadsförsörjningen som underlättar för alla länkar i kedjan att hålla samman. Det skulle öka tryggheten för både för anställda och arbetsgivare. Det skulle också gynna kommunerna och oss invånare.
Det vi ser i branschen just nu är en konsekvens av bristen på just allt detta.
Sverige läcker miljarder i skatteintäkter varje år till följd av arbetslivskriminalitet, det största hålet är i byggbranschen. Det är pengar som skulle kunna gå till aktiva arbetsmarknadsåtgärder.
Förlorade skatteintäkter borde vara skäl nog
Det borde rimligen ligga i infrastrukturminister Andreas Carlssons intresse att göra något åt det här. En mer aktiv arbetsmarknadspolitik som investerar i nybyggnation, stimulerar byggandet och gynnar snarare än missgynnar de seriösa aktörerna måste komma på plats.
Företagen, lärarna på bygg och anläggningsprogrammen och inte minst eleverna förtjänar en arbetsmarknadspolitik som går att lita på.
Verktygslådan står redan fullpackad och redo. Det är dags att kavla upp ärmarna.
Om inte ens förlorade skatteintäkter som drabbar statens finanser är skäl nog för en minister att agera, tja, då är det nog dags att fundera ett varv till.