Ikea-varuhuset tvingas hålla stängt i ett år – Kajsa en av 300 som drabbas
Ikeas varuhus i Uppsala tvingas hålla stängt upp emot ett år. Men trots det får samtliga anställda behålla sina jobb, lovar varuhuschefen.

Kajsa Lindgren och hennes kollegor har snabbt fått ställa om till nya sätt att jobba nu när butiken är stängd.
Kajsa Lindgren är en av de 300 som jobbar på Ikea i Uppsala. Hon och hennes kollegor har snabbt fått ställa om till nya sätt att jobba nu när butiken är stängd.
– Jag tror stängningen har tagits emot olika. Personligen tycker jag det hittills har funkat bra. Man har fått information om allt som ska ske i tid. Men jag gillar också när det händer lite oförutsedda saker, det är spännande med lite organiserat kaos, säger hon.

”Den största utmaningen är att vi inte kan ta emot returer. Det är många som kommer hit och vill byta eller returnera. Det har vi ingen möjlighet till i den här lokalen” säger Kajsa Lindgren.
Ställt om snabbt
Det var i mitten av april som Ikea i Uppsala snabbt tvingades ställa om delar av sin verksamhet när varuhuset tvingades stänga.
Allvarliga byggfel i fastighetens armering hade då upptäcktes vid en rutinkontroll.
Först var det tal om någon månad, men nu är beskedet att man måste hålla stängt upp emot ett år.
De anställda jobbar ändå
Trots det har många av de anställda haft fullt upp ända sedan första dagen – om än på nya sätt.
Varuutlämningen, det som kallas click and collect, utökades snabbt och flyttade till en tom lokal i anslutning till det stängda varuhuset. Där står nu Kajsa Lindgren och servar kunder.
– Den största utmaningen är att vi inte kan ta emot returer. Det är många som kommer hit och vill byta eller returnera. Det har vi ingen möjlighet till i den här lokalen, säger hon.
Men hon betonar att den kollegiala sammanhållningen är jättebra.
– Det känns som att alla tagit sig an utmaningen med positiv inställning.
Packar varor i Västerås
Även lagret, som ligger i samma byggnad som varuhuset, är obrukbart av säkerhetsskäl. I stället åker de medarbetare som jobbar med att packa ordrar sedan några veckor tillbaka till grannvaruhuset i Västerås.
– De gör resan på arbetstid. En chartrad buss avgår från varuhuset i Uppsala klockan 7 och är tillbaka senast 16, säger Karl Segerquist som är klubbordförande för Handels på arbetsplatsen.
Lösningen innebär att arbetstiderna har förskjutits, tidigare var dessa medarbetare schemalagda mellan klockan 5 och 14.
– Vissa, särskilt de yngre, tycker att detta är bättre. Men har man familj och förväntas hämta barn på eftermiddagen så kan det ställa till det. Därför är det uttalat att man inte behöver åka till Västerås om det inte går ihop med privatlivet, säger Karl Segerquist.

Klubbordförande Karl Segerquist betonar att det är viktigt att följa upp arbetsmiljön nu när stängningen blir så pass långvarig.
Utmanande arbetsmiljö
Alla anställda har fått och kommer att få full lön, ledningen har varit tydlig med att inga uppsägningar eller permitteringar finns i planerna.
Klubbordförande Karl Segerquist betonar dock att det är viktigt att följa upp arbetsmiljön nu när stängningen blir så pass långvarig.
En del av de anställda jobbar exempelvis numera hemifrån med att hjälpa kunder med att planera kök och garderobssystem, hur det fungerar menar han måste bevakas.
– Det finns också kontorsplatser tillgängliga, bland annat vid vår kundmottagning i Norrtälje och i samband med utlämningen i Uppsala. Men där är det rejält bullrigt, har jag förstått.
Ovisshet kan stressa
Själva ovissheten kan också vara en utmaning. All personal har inte arbetsuppgifter varje dag, men ska finnas tillgängliga för att kunna rycka in om kollegor blir sjuka eller annat oförutsett uppstår.
– Det där hanterar man olika. Jag hade samtal med en medlem som kände sig väldigt låst och tvingad att ha stenkoll på sin mobil hela tiden, säger Karl Segerquist.
Ikea i Uppsala har också just fått nycklarna till en hyreslokal ute på samma område som varuhuset. Där kommer man inom kort att öppna upp för att viss försäljning ska kunna ske på plats.

Erika Jonsson drar in vagnar från fållan på parkeringen.
Unik situation
– Vi lånar också ut exempelvis snickare, som det alltid råder brist på, till varuhuset i Västerås. Det är bra att det finns en sådan kultur inom företaget, för vi kommer ju ha väldigt mycket att göra när vi ska bygga upp ett helt nytt varuhus igen, säger Karl Segerquist och konstaterar att situationen är väldigt speciell.
– Det här innebär hela tiden många nya frågeställningar för oss som klubb. Det går heller inte alltid att hitta svar i befintliga avtal.
Varuhuschefen Jessica Öhlund, som Handelsnytt har sökt men inte lyckats nå, lade ut ett känslosamt inlägg på Linkedin i samband med att det blev klart att stängningen kommer fortgå så länge. Där hyllar hon sin personal.
Hyllar sin personal
”Allt det som sker hade varit helt omöjligt utan kraften som kommer från en organisation som arbetar Tillsammans. Tillsammans med en outtröttlig ambition om att finna nya vägar framåt”, skriver hon bland annat.
Även presschefen Fredrik Norrlid är inne på samma spår.
– Vi har ett fantastiskt samarbete med medarbetarna. Många har varit mycket flexibla och visat stor kärlek till sin arbetsgivare, säger han till Handelsnytt.