Strejkande hamnfacket dras till domstol för sina stridsåtgärder
Sveriges Hamnar stämmer Hamnarbetarförbundet i Arbetsdomstolen.
Arbetsgivarna hävdar att fackets stridsåtgärder är olovliga och vill att domstolen tills vidare beslutar att de inte får genomföras.
Domstolen har kallat bägge parter till ett särskilt möte i morgon, fredag.

Hamnarbetarförbundet strejkar i Göteborgs hamn.
Hamnarbetarförbundets strejk fortsätter efter att de lade ner arbetet på onsdagen. Samma kväll lämnade Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar in en stämningsansökan i Arbetsdomstolstolen mot fackförbundet.
Sveriges Hamnar menar att stridsåtgärderna är olovliga. Arbetsgivarna hänvisar till den begränsning av konflikträtten som gjordes 2019, efter en långdragen konflikt på just hamnområdet.
Fram till dess att tvisten slutligt har prövats, vill arbetsgivarorganisationen att Arbetsdomstolen tills vidare beslutar att Hamnarbetarförbundets stridsåtgärder inte får genomföras.
”Ska tillämpas på alla hamnarbetare”
Sveriges Hamnar kräver också i sin stämningsansökan att Hamnarbetarförbundet ska betala allmänt skadestånd.
Arbetsgivarorganisationen konstaterar att man redan har ett kollektivavtal, hamn- och stuveriavtalet, med fackförbundet Transport. Ett så kallat förstahandsavtal, som ska tillämpas på alla arbetare i en hamn i Sverige, även Hamnarbetarförbundets medlemmar.
Hamnarbetarnas varsel om stridsåtgärder är ogiltiga, och syftar till att tränga undan det kollektivavtal som redan finns, hävdar Sveriges Hamnar i stämningsansökan.
Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet är kallade till ett särskilt sammanträde i Arbetsdomstolen i morgon fredag klockan 13.
”Aldrig varit vår avsikt”
Erik Helgeson, vice ordförande för Hamnarbetarförbundet, ska vara med på sammanträdet.
Han menar att det aldrig varit Hamnarbetarförbundets avsikt att tränga undan Transports kollektivavtal.
Hamnarbetarförbundet har från början varit tydligt med vilka krav man skulle driva i avtalsrörelsen och hur man skulle agera om det visade sig att ett annat fackförbund tecknade det först ingångna avtalet, enligt Erik Helgeson.
– De bestämmelser vi prioriterat från början är också dem vi driver nu. Det är rena organisationsbestämmelser, som syftar till att reglera förhållandet mellan fackföreningen Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna. Det kan ju inte vara undanträngande mot Transport, säger han.
Redan prövat
Hamnarbetarförbundet vill ha förstärkt skydd för förbundets förtroendevalda och en bättre förhandlingsordning med arbetsgivarna.
– Vi måste faktiskt bli kallade på riskbedömningar och mbl-förhandlingar, säger Erik Helgeson.
Han menar att den här saken redan blivit prövad.
– Det är tydligt i lagstiftningen att den typen av krav inte är undanträngande. Det har aldrig varit vårt syfte heller. Det är det vi kommer att hävda i domstolen i morgon, säger han.
Men om Arbetsdomstolen går på Sveriges Hamnars linje, slutar ni strejka då?
– Om vi blir ålagda av domstolen att avbryta stridsåtgärderna så gör vi det. Sedan kollar vi på hur domen är utformad och lägger nya varsel efter de nya omständigheterna.