LSS-anställda ströps och blev slagna – nu sågas arbetsgivaren: ”Systemfel”
Det är kriminellt att låta anställda bli slagna gång på gång. Sofia Wikman, professor i kriminologi, reagerar på Kommunalarbetarens granskning som visar hur anställda på ett LSS-boende i Göteborg blivit slagna, sparkade och nästan strypta till döds.

Både Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, och Sofia Wikman, docent i kriminogi, menar att våldet mot anställda inom LSS är ett systemfel.
Stödassistenten Augustin blev nästan strypt till döds av en brukare på jobbet. Han är en av flera anställda som i en artikel i Kommunalarbetaren vittnar om en hårt pressad arbetsmiljö de senaste åren på Klåva gårdsväg, ett kommunalt LSS-boende i Göteborg.
Men enligt cheferna är det personalen som inte sköter sitt arbete. När Augustin fick fingrarna intryckta i halsen berodde det på att han inte följde rutiner, enligt kommunens utredning.
Fem månader senare blev han återigen utsatt för ett strypförsök.
– Det är brottsligt att låta våldet upprepa sig. Så seriös är vår lagstiftning. När det blir systematiskt tyder det på att man inte har haft ett bra arbetsmiljöarbete, säger Sofia Wikman, professor i kriminologi vid Gävle högskola, som har studerat hot och våld inom LSS.
Vanligt att vårdpersonal får skulden
Får en anställd som inte följer rutiner, och sedan blir slagen, skylla sig själv?
– Nej, det kan man inte säga. Ingen människa går till jobbet för att strunta i rutiner och bli skadad. Visst finns det personer som inte är lämpliga för att jobba inom vården, men som arbetsgivare kan man inte fråga efteråt ifall personalen följde rutinerna. Det måste chefer veta redan innan något sker, säger hon.
Ibland kan våldet komma som en förvåning för arbetsgivare, men när slag och sparkar sker upprepade gånger kan man inte skylla på att det var oväntat, enligt Sofia Wikman. Hon ser att det ofta sker en normalisering av våld inom vårdyrken och att det är vanligare att de anställda skuldbeläggs inom vården än andra yrken.
– Som anställd kanske man ställer sig frågan: ”varför misslyckades jag?”. Man tänker inte på att våldet är kopplat till arbetsvillkoren. Men när det sker upprepade gånger är det ett systemfel, säger Sofia Wikman.
”Åt helvete att skuldbelägga personalen”
Även Kommunal rasar mot våldet inom LSS. Malin Ragnegård, ordförande, har själv arbetat inom branschen. Hon blev både förbannad och ledsen när hon läste om slag och strypgrepp mot de anställda på Klåva gårdsväg.
– När man står framför en våldsam person som tar strypgrepp är det inte så enkelt att komma ihåg vad rutinpappret säger att man ska göra. Det är åt helvete att skuldbelägga personalen, säger hon.
Malin Ragnegård tycker att chefer och politiker i kommunerna behöver lyssna på personalen. Som arbetsgivare behöver man också undersöka om det finns tillräckligt med personal vid arbete med brukare, samt rutiner som fungerar och lokaler som är anpassade efter de boendes behov.
– Det råder en stor tystnadskultur inom dessa jobb idag, säger Malin Ragnegård.