Extra ob-tillägg ger tusenlappar till undersköterskor
Efter fem års kamp får undersköterskor i Region Kronoberg tillbaka sitt extra ob-tillägg – och skillnaden gentemot sjuksköterskorna försvinner.
– Äntligen är det rättvist igen! säger Angelica Robertsson, barnundersköterska på Centrallasarettet i Växjö.

Angelica Robertsson är glad över att ob-tillägget återinförs.
Från och med nästa år inför Region Kronoberg ett extra ob-tillägg för Kommunals medlemsgrupper som har ob-tillägg i sina avtal. Det handlar om ett tillägg på 50 procent utöver den vanliga ob-ersättningen.
Tillägget har funnits tidigare och gällde då både sjuksköterskor och undersköterskor. Från år 2020 togs det bort för Kommunals medlemmar och endast sjuksköterskor och andra från Vårdförbundet hade kvar det extra tillägget.
– Många av oss har tyckt att det har varit jätteirriterande att sjuksköterskorna haft extra ob, men inte vi. Som om vår fritid inte var lika mycket värd, säger barnundersköterskan och skyddsombudet Angelica Robertsson, som arbetar på förlossningen på Centrallasarettet i Växjö.
Upp till 3 000 kronor extra
Nu är hon en av de runt 2 400 kommunalare som får det extra ob-tillägget från 1 januari 2026. Tillägget gäller både vård- och servicepersonal.
Många av dem arbetar i dygnet runt-verksamheten, vilket betyder att de skiftar mellan arbete dag, kväll, helg och natt. Ob-tillägget ger vid ett sådant schema runt 2-3 000 kronor extra varje månad, enligt regionens beräkningar.
– Alla kommer att bli så glada när de får höra det här! Det har gått fem år sedan tillägget försvann och med det flera tusenlappar. Under åren har jag skrivit till politiker och tagit upp det med chefer. Det här visar att man inte ska ge upp eller sluta tro på att det kan bli rättvist, säger Angelica Robertsson.
Tar bort orättvisan
Budgetsatsningen kommer att offentliggöras av majoritetsstyret (Socialdemokraterna och Moderaterna) i regionen under torsdagen. Ob-tillägget för kommunals medlemmar är en av de största satsningarna i budgeten och landar på 40 miljoner kronor.

Angelica Robertsson.
– Att det varit olika villkor har skapat rättmätigt missnöje och dålig stämning på arbetsplatserna. Nu fixar vi den orättvisan. Det handlar också om att säkerställa kompetensförsörjningen i dygnet runt-verksamheten. Då behöver vi vara en attraktiv arbetsgivare, säger Magnus Carlberg, regionråd (S) med ansvar för personal- och kompetensfrågor.
Protester har påverkat
Han säger att protesterna från personalen påverkat beslutet, liksom handslaget med Kommunal som Socialdemokraterna gjorde inför valet där de lovade att återinföra ob-tillägget.
– Nu fick vi ett maktskifte och ett majoritetsstyre tillsammans med Moderaterna, vilket möjliggjort att vi kunnat göra det här. Det känns extra kul eftersom jag själv är kommunalare och var fackligt aktiv innan jag blev politiker, säger Magnus Carlberg, som tidigare arbetade som boendestödjare inom LSS.