Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

S-ledaren Magdalena Andersson: Staten måste ta större ansvar för järnvägen

I sitt tal på Sekos kongress lyfte S-ledaren Magdalena Andersson behovet av en upprustning av Sveriges järnvägsnät.
– Det är förvånansvärt hur regeringen prioriterar att inte rusta upp järnvägen alls. Bristen på satsningar kommer att göra att järnvägen kommer att vara i sämre skick 2026 än den var 2021.

Strax före lunch klev S-ledaren Magdalena Andersson upp på kongresscenen.

Hon inledde med att berömma Seko och såg fram emot ett fortsatt nära samarbete.

Hon fortsatte med att tala om osäkerheten i världen, det allvarliga säkerhetsläget och om vikten av att hålla ihop i tuffa tider.

Magdalena Andersson talade även om upprustningen av järnvägen.

– Vi behöver bygga ut den svenska försvarsindustrin. Att vi har vägar och järnvägar som håller för tunga transporter.

– Det är i det läget vi socialdemokrater vill se en lånefinansierad totalförsvarsfond. Så att vi snabbt kan rusta upp med samlad kraft. Det behöver vi låna till nu, men det är klart att på lång sikt så behöver vi ju permanenta utgifter och en permanent finansiering. Här tycker vi att de med de högsta inkomsterna ska få möjlighet att bidra lite mer till det svenska totalförsvaret.

Andersson: Vi får inte ut max av våra pengar

Efter talet träffade Sekotidningen Magdalena Andersson där vi bland annat ställde frågan om Sveriges järnväg.

Järnvägsnätet är eftersatt och i stort behov av underhåll. Hur vill du lösa det?
– Det är förvånansvärt hur regeringen prioriterar att inte rusta upp järnvägen alls. Bristen på satsningar kommer att göra att järnvägen kommer att vara i sämre skick 2026 än den var 2021.

– Jag tror inte att vi får ut max av våra pengar när det gäller att underhålla järnvägen då den är sönderprivatiserad ner i minsta beståndsdel. Det är inte så vi ska sköta underhållet.

S-ledaren säger att det är därför Socialdemokraterna vill att staten ska ta större kontroll över järnvägsunderhållet, och att mer ska ske i offentlig regi.

Regeringen vill undersöka hur privata bolag ska finansiera nya vägar och järnvägar. En så kallad OPS-lösning. Hur ser du på det?
– Det skulle vara om det blir mycket billigare för skattebetalarna eller möjligen om det är ett statligt företag som är med och bygger, då kan det kanske bli annorlunda.

”Fruktansvärt med dödsolyckorna”

Nyligen omkom en banarbetare under arbetet på Malmö bangård. Det är bara en av många som varje år dör på sitt jobb. Vad vill du göra åt det?
– Det är fruktansvärt. Det har varit väldigt mörka år där 2023 var ett rekordår och även 2024 var ett dåligt år. Det är uppenbart att det krävs insatser för att den här mörka utvecklingen inte ska fortsätta.

Bland annat vill Magdalena Andersson stärka arbetsmiljöarbetet och Arbetsmiljöverket, så att myndigheten kan göra fler arbetsplatsinspektioner.

– Vi behöver även stärka de lokala skyddsombuden. Vi ser också att det är en alldeles för hög arbetslivskriminalitet där människor utnyttjas. Där vill vi minska antalet kedjor vid offentlig upphandling för att få en bättre kontroll.

”Sekomedlemmarna gör ett fantastiskt jobb”

– Sedan har vi ett problem med hög kriminalitet i Sverige. Där vill vi ha en maffialag för att komma åt de som sitter högst upp i de kriminella nätverken.

Svensk kriminalpolitik skapar överfulla anstalter och häkten, med ökat våld mot personalen. Hur ser du på det?
– Vi har haft en fruktansvärd brottsutveckling i Sverige. Målet är ju inte att så många som möjligt ska sitta i fängelse, målet är att få ner brottsligheten. Där har svensk kriminalvård varit framgångsrik. Återfallsfrekvensen är låg i Sverige. Sekomedlemmarna gör ett fantastiskt jobb.

Samtidigt ser Magdalena Andersson att utbyggnaden av anstalter inte har hängt med.

– Den processen behöver skyndas på så att det blir möjligt att bedriva den kriminalvård som vi vill att den ska bedrivas. Vårt förslag är att ett särskilt företag ska få ett samhällsuppdrag så att det ska kunna gå snabbare.

Mer om Seko kongress 2025