Hamnarbetare går ut i strejk: ”Kommer kosta Sverige så mycket pengar”
Klockan 12 på onsdagen inledde Hamnarbetarförbundet och deras medlemmar en strejk i alla Sveriges hamnar. Nu lägger flera hamnarbetare ner sitt arbete.
– Jag hade helst inte strejkat alls, säger Linus Gellborn, hamnarbetare i Nynäshamn.

När det inte går att prata och komma överens behöver vi stå upp och visa styrka, säger Linus Gellborn, huvudskyddsombud för Hamnarbetarförbundet.
Medlemmar i Hamnarbetarförbundet strejkar i dag mellan klockan 12 och 18. Men även under resten av veckan kommer olika stridsåtgärder pågå i olika hamnar.
– Vi trodde faktiskt inte det skulle bli strejk den här gången. Jag är besviken att det inte har gått att föra en dialog, säger Peter Ströbæk , ombudsman i Stockholm på Hamnarbetarförbundet.

”I min värld är det mycket enklare om två fackföreningar skulle arbeta tillsammans mot arbetsgivaren, men här verkar det viktigare för Transport att behålla ett förstahandsavtal” säger Peter Ströbæk, ombudsman på Hamnarbetarförbundet.
Facket kräver att arbetsgivare som bryter mot lagen, genom att inte kalla facket till förhandlingar, trots kollektivavtal, ska tvingas betala ett högre skadestånd. Dessutom vill man ha tydlighet och en begränsning vad gäller bemanningsanställda.
I Nynäshamns terminal arbetar Linus Gellborn, som även är huvudskyddsombud för Hamnarbetarförbundet. Nu strejkar han. För honom är den viktigaste frågan att hans arbetsgivare börjar kalla honom på förhandlingar, till exempel riskbedömningar. Han tror att flera arbetsgivare är okunniga om vad de är skyldiga att göra.
Hur länge är du villig att strejka?
– Jag hade helst inte strejkat alls, då det inte gynnar någon att det blir strejk. Men när det inte går att prata och komma överens behöver vi stå upp och visa styrka, som förtroendeman ska man känna sig trygg att kunna göra det som krävs för att stötta sina kollegor.

Linus Gellborn tror att flera arbetsgivare är okunniga om vad de är skyldiga att göra.
Men arbetsgivarsidan, Sveriges hamnar, är kritisk till fackets strejkbesked. Ett av flera skäl är att strejken kommer leda till ett stopp på hanteringen av både import och export till Sverige, till exempel fordonsdelar.
”Det innebär att en mycket liten grupp tar sig makten att stoppa godsflöden till och från Sverige, vilket får stora konsekvenser för Sveriges ekonomi och beredskap. Sverige är ett litet land som är helt beroende av att import- och exportflödena i våra hamnar fungerar. I synnerhet i dessa exceptionellt oroliga tider på världsmarknaden och när det råder ett allvarligt säkerhetsläge så är hamnarna extra sårbara.”, säger Johan Grauers, förhandlingschef, i ett pressmeddelande.
Även facket tycker att det är synd att konflikten går ut över samhällets ekonomi, enligt Peter Ströbæk. Därför uppmanar han arbetsgivaren att samarbeta.
– Det kommer kosta Sverige mycket pengar, konstaterar han.
Transports avtal klart
Hamnarbetarförbundet är ett fristående fackförbund som konkurrerar med LO-facket Transport om att organisera hamnarbetare. Transport drog tillbaka sitt hot om strejk på tisdagskvällen, då de kom överens med arbetsgivaren Sveriges Hamnar.
På Hamnarbetarförbundet är man kritisk till att det inte finns ett bättre samarbete mellan de två fackförbunden. I dag har både Transport och Hamnarbetarförbundet kollektivavtal med Göteborgs hamn. Men enligt Arbetsdomstolens praxis om konkurrerande kollektivavtal är det kollektivavtalet som kom till först som har företräde.

Hamnarbetarförbundet strejkar i Göteborgs hamn.
I det här fallet var det Transport som först slöt Hamn- och stuveriavtalet. Transport har alltså vad som kallas förstahandsavtalet, vilket då reglerar anställningsvillkoren för alla landets hamnarbetare.
– I min värld är det mycket enklare om två fackföreningar skulle arbeta tillsammans mot arbetsgivaren, men här verkar det viktigare för Transport att behålla ett förstahandsavtal. Då blir det svårt för oss att kriga, vi måste lyssna på det som står i förstahandsavtalet, säger Peter Ströbæk.
På grund av de stridsåtgärder som fackförbunden varslat om tidigare, valde Sveriges Hamnar den 15 maj att varsla om en så kallad spegellockout. Det är en form av stridsåtgärd där arbetsgivaren stänger ute anställda från arbetsplatsen för motsvarande tider och platser för en strejk.
Sveriges Hamnar har också gjort en fredspliktsinvändning för att få Hamnarbetarförbundet att upphöra med stridsåtgärderna. Annars hotar Sveriges Hamnar med en stämning.