Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Gnesta Bokhandel tror på en positiv utveckling trots att kundernas beteende ändrats

Mitt i hjärtat av Gnesta, vid Stora torget, ligger Gnesta Bokhandel. Nicci Mickelsson och Therese Göransson som driver bokhandeln står framför dörren. Doften av böcker och värme genomsyrar luften.

Klockan är snart 10:00, och när minutvisaren når 12 kliver de ivriga kunderna in direkt. Bokhandeln ger en känsla av ett andra hem, en plats som känns både trygg och välkommande.

Med ständigt minskad bokförsäljning har bokbranschen haft stora utmaningar, och nära hälften av landets kommuner saknar en egen bokhandel. 

Men för första gången på 15 år ökade antalet bokhandlare förra året, enligt Svenska Bokhandlarföreningen. 

Gnesta Bokhandels ägare ser en positiv utveckling, men menar att politiken och branschstrukturer behöver förändras, särskilt med tanke på konkurrensen.

– Vi tror på en positiv utveckling, men det är väldigt svårt att konkurrera med nätbokhandeln, konstaterar Therese Göransson.

En bokhandel med hyllor fyllda med böcker. Vissa böcker ligger i högar på bordet och på golvet, vilket gör att det är trångt och hemtrevligt där inne.

Gnesta Bokhandel lyfter särskilt fram värdet av personlig service, som blir ett tydligt komplement till den växande näthandeln. 

Kundernas beteende förändras

Nicci Mickelsson understryker hur både politiken och bokbranschen halkat efter i takt med att kundernas beteende förändrats.

Hon ser ett tydligt behov av att skapa bättre förutsättningar för lokala bokhandlare, så att de kan fortsätta spela en viktig roll i samhället och blomstra även i framtiden. 

Hon lyfter fram goda exempel från andra europiska länder, där det finns både lagstiftning och stödprogram som stärker bokens roll i hela landet. 

– I Norge, till exempel, har böcker ett fast pris under de första 12 månaderna. Sverige skulle kunna inspireras av sådana lösningar, menar Nicci, och hänvisar till de förslag som Sverige Bokhandlarförening presenterat för att stärka den fysiska bokhandelns ställning. 

Rik historia

Gnesta Bokhandel bär på en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1880-talet. Sedan 1890 har den haft sin hemvist vid Stora torget.

Allt började med Agda Löwenhielm, som lämnade över till sin trogna medarbetare Frida Nyström.

Dagens ägare Therese Göransson och Nicci Mickelsson förvaltar ett arv präglat av starka kvinnor, kärlek till litteratur och en djupt rotad plats i Gnestas historia. 

–  Vi är en fristående bokhandel vid åkanten. Jag tog över verksamheten för tre år sedan. Jag och Nicci har lärt oss mycket under de här åren, säger Therese.

– Varje dag lär vi oss något nytt om bokbranschen, sortimentet eller om att driva ett litet företag på en mindre ort. Men mest kanske vi lär oss om människor, säger Nicci.

En cykel står parkerad på trottoaren framför en butik med två stora skyltfönster där böcker och föremål visa.

”Engagemang, servicekänsla och förmåga att bemöta kunder är viktiga egenskaper för att arbeta i en bokhandel. Att bry sig om människor och vara lyhörd”, säger Therese Göransson.

Värdet av personlig service

Både hon och Therese lyfter särskilt fram värdet av personlig service, som blir ett tydligt komplement till den växande näthandeln.

En viktig lärdom är att analoga produkter, som kalendrar, fortfarande efterfrågas, vilket visar att många värdesätter en balans mellan det digitala och det fysiska. 

Nicci berättar att den lokala litteraturfestivalen ”Gnesta bokdagar” har utvecklats till ett uppskattat evenemang för bokhandeln, med över 30 välbesökta programpunkter förra året.

Författarsamtalen i bokhandeln var ofta fullsatta, särskilt vid skolklassernas möten med författaren Lisa Bjärbo. 

Dessa aktiviteter har stärkt relationen till kunderna, särskilt bland barnfamiljer, och tydliggjort bokhandelns roll som en viktig kulturell mötesplats i samhället. 

 – Vi har inlett ett samarbete med den ideella föreningen Exlibris som driver ”Gnesta bokdagar”. Dessutom har vi gjort det även på regional nivå. För Sörmlands bokaktörer finns en förening nu, där vi hjälper varandra på olika sätt, säger Nicci. Hon framhåller att samarbete är en nyckel. 

Digital bokklubb på TikTok

Den digitala ”bokklubben” Book-tok på TikTok har också påverkat bokhandeln, och ökat intresset för engelskspråkiga böcker bland unga.

Men det finns en frustration över att populära böcker ibland översätts snabbt, på bekostnad av kvaliteten.

E-böcker och ljudböcker i all ära, den fysiska boken förblir central i verksamheten. 

– Engagemang, servicekänsla och förmåga att bemöta kunder är viktiga egenskaper för att arbeta i en bokhandel. Att bry sig om människor och vara lyhörd, säger Therese.