Experten: ”Jättestor betydelse vem som sluter första kollektivavtalet”
Medan Transport redan kommit överens med Sveriges Hamnar, nöjer sig inte Hamnarbetarförbundet med samma avtal utan strejkar i stället.
Men arbetsrättsexperten Erik Sinander tror inte att förbundet kan få mer.

Hamnarbetarförbundet strejkar i Göteborgs hamn.
– Det har jättestor betydelse vilket fackförbund som tecknar det första avtalet. Arbetsgivaren kan ju bara sälja rätten att reglera anställningsvillkoren för alla arbetstagarna en gång.
Det säger Erik Sinander som är arbetsrättsexpert vid Stockholms universitet. Han fortsätter;
– Det andra kollektivavtalet måste inordnas det först slutna.

Erik Sinander är arbetsrättsexpert vid Stockholms universitet.
Enligt gällande svensk praxis är det det kollektivavtal som slöts först som har företräde framför det andra i lägen där det finns två konkurrerande kollektivavtal.
Betydligt många fler medlemmar
2019 infördes en utvidgad fredsplikt i medbestämmandelagen, mbl.
– Det innebär att när det finns ett första kollektivavtal som är slutet av en facklig organisation så har den andra fackföreningen, i det här fallet Hamnarbetarförbundet, en snävare möjlighet att vidta stridsåtgärder, säger Erik Sinander.
Men arbetsgivarna i Göteborgs hamn tvingas ändå hantera det faktum att Hamnarbetarförbundet har betydligt fler medlemmar än Transport har där.
– Den svenska modellen är väldigt liberal på många sätt. Det finns ingen som hindrar någon från att starta en fackförening. Hamnarbetarförbundet gjorde det för 50 år sedan när man bröt sig ur Transport, säger Erik Sinander.
Mer skyddade mot stridsåtgärder nu
Hamnarbetarförbundets strejk pågick mellan klockan 12 och 18 på onsdagen och är planerad att fortsätta i olika hamnar om Inte parterna kommer överens.
Men Sveriges Hamnar anser att fackets stridsåtgärder är olovliga och har gjort en så kallad fredspliktsinvändning. Arbetsgivarsidan anser att facket bryter mot den utvidgade fredsplikt som nu råder efter att det nya hamn- och stuveriavtalet slöts med Transport på tisdagskvällen.
– Sedan dess är Sveriges Hamnar skyddade mot stridsåtgärder i lite högre grad. Men en utvidgad fredsplikt är ju inte en fullständig fredsplikt.
Skulle Hamnarbetarförbundet kunna få in något mer i ett andrahandsavtal än vad Transport redan kommit överens om med arbetsgivarna?
– Nej, det är nästan omöjligt. Ett andrahandsavtal måste vara inordnat det första kollektivavtalet. Men det finns några frågor som juridiskt är lite obesvarade fortfarande. Till exempel vad som gäller om man som fackförbund kräver särskilda villkor bara för sina egna medlemmar. Det har, vad jag vet, aldrig blivit prövat av Arbetsdomstolen, säger Erik Sinander.