Vildsvin sköts på kyrkogård – personal på plats varnades inte
Personal på Kvibergs kyrkogård var bara 30 meter från vildsvinet när det plötsligt hördes ett skott. Ingen hade varnat de anställda för att en jägare skickats dit.
Nu lovar arbetsgivaren rutiner för vildsvinsjakt.

För personalen på många av Göteborgs kyrkogårdar har det blivit vardag med vildsvin. Men de flesta håller sig undan under dagtid. (Bilden är en genrebild.)
– Vi har en jättestor förståelse för att det var en obehaglig upplevelse, inte minst i en stad där det förekommer skjutningar, säger Annika Ström Öberg, Kansli- och HR-chef på Göteborgs begravningssamfällighet.
Det var i början av april och kyrkogårdsarbetarna inledde som så många gånger förut sin arbetsdag med att åka ut och återställa det som vildsvinen förstört under natten.
Kviberg och flera andra kyrkogårdar i Göteborg har under lång tid haft besök av vildsvin. För personalen har det blivit vardag.
Det orsakar merarbete, men inget direkt obehag, säger Kommunals skyddsombud Anton Lorentzon.
– Det är klart man kanske inte går fram och kelar med dom. Men kyrkogården är en oas mitt i stan och det är en fin upplevelse också att det kommer fram djur.
Sköts utan förvarning
Men nu hade en vildsvinsgalt börjat röra sig på kyrkogården på dagtid och var lite väl orädd för besökare och personal. De anställda larmade arbetsgivaren, som kontaktade Skogssällskapet, som ansvarar för skyddsjakt.
Det bestämdes att en jägare skulle skickas ut för att avliva djuret. Men ingen berättade för personalen när det skulle ske.
Plötsligt en morgon hörde de ett skott.

Anton Lorentzon, Kommunals skyddsombud.
Anton Lorentzon säger att personalen är kritiska till hur det gick till.
– Det är ingen som lastar jägaren, utan det är informationen från arbetsgivaren som inte håller måttet. Man kunde ha sagt till att personalen skulle avlägsna sig från platsen, säger Anton Lorentzon.
Svårt hägna in
Annika Ström Öberg på Göteborgs begravningssamfällighet säger att jägaren hade full koll och att det aldrig var någon fara för att personalen skulle träffas av skottet.
Men hon håller med om att enhetschefen borde ha förberett personalen. Hon har själv anmält händelsen till Arbetsmiljöverket, och säger att när myndigheten kommit med sin bedömning ska nya rutiner tas fram för skyddsjakt på kyrkogården.
– Vi utreder nu om vi bör ha avspärrningar eller faktiskt säga att jägare får komma och fösa undan djuret om det är där på dagtid.
Att hägna in hela kyrkogården blir däremot svårt, inte bara för att det är Sveriges till ytan största begravningsplats. Kulturvärden gör att det kanske heller inte är tillåtet med stängsel, säger Annika Ström Öberg.

Annika Ström Öberg, Kansli- och HR-chef på Göteborgs begravningssamfällighet.
Saknar jobbtelefoner
Kommunals skyddsombud Anton Lorentzon tycker det är bra det tas fram en rutin för under vilka former som skyddsjakt ska bedrivas på kyrkogården framöver.
– Vi vill gärna att det ska bli rätt för det här kommer hända på fler ställen, vildsvinen kommer bara bli fler.
Ofta dyker vildsvinen upp i gryning och skymning när det varken är besökare eller personal på plats. Men kommer det ett närgånget vildsvin på dagen kan det behöva skjutas direkt.
Ett problem är att det då kan vara svårt att få tag på personalen, som ofta är utspridd över stora områden.
– Arbetsgivaren ser över möjligheten till att förse personalen med jobbtelefon för att lättare kunna kontakta dem i framtiden, säger Anton Lorentzon.