Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Fler kvinnor vidareutbildar sig i elbranschen: ”Man ska inte behöva vara Superwoman”

På gymnasieskolornas el- och energiprogram är bara runt fyra procent tjejer. Men nu finns tecken på att fler kvinnor vidareutbildar sig till elinstallatörer.

Elektrikerförbundet har få medlemmar som är kvinnor, bara 4 procent av de aktiva medlemmarna. Och på landets el- och energiprogram på gymnasiet är läget liknande. 

Elbranschen har på senare tid lagt extra krut på att synliggöra den bristande jämställdheten i elektrikeryrket. 

Elektrikerförbundet och bransch- och arbetsgivarorganisation Installatörsföretagen har bland annat varit ute på skolor och berättat om varför yrket passar alla, oavsett kön. 

– Grundskolorna har ett jätteviktigt jobb att göra här. Studievägledarna är kanonviktiga i att faktiskt visa på en palett av alla utbildningar som finns på gymnasiet, säger Elin Cederholm, utredare på Elsäkerhetsverket.  

En orsak till att så få tjejer blir installationselektriker kan bero på att det fortfarande finns en hård jargong på byggena, enligt en studie som Elsäkerhetsverket gjort. 

Både män och kvinnor tog upp jargongen och menade att det krävs skinn på näsan för att klara av arbetsmiljön. 

– Kanske hamnar man på en praktikplats där det är lite tufft och att det gör att man sedan väljer att inte fortsätta. Man ska inte behöva vara Superwoman för att klara av att genomföra sin skolgång, säger Elin Cederholm.   

Högre andel kvinnor på Yrkeshögskolan

Men en ny trend är att fler kvinnor väljer att fördjupa sina kunskaper i branschen, genom att vidareutbilda sig på Yrkeshögskolan till yrken som elkrafttekniker eller elkonstruktör.  

– På Yrkeshögskolan är siffrorna när det gäller antal kvinnliga elever betydligt högre än på gymnasiets el- och energiprogram, säger Elin Cederholm.  

Bland elkraftsteknikerna på Yrkeshögskolan var 8,9 procent av de utexaminerade eleverna kvinnor. Elsäkerhetsverket ser även att fler kvinnor blir elinstallatörer.

För drygt ett år sedan fanns cirka 300 kvinnliga auktoriserade elinstallatörer. Det har skett en marginell ökning av dessa de senaste åren. 

Andelen kvinnor som beviljats auktorisationer har under de senaste tre åren ökat från cirka 1,6 procent till 1,9 procent 2024.

En kvinna med rakt blont hår och svart skjorta med vita pricker står mot en ljus bakgrund och ler svagt mot kameran.

Elin Cederholm, Elsäkerhetsverket.

Fler industrielektriker är kvinnor

–  Många vill göra ett karriärshopp eller få andra arbetsuppgifter på arbetsplatsen. Man kan kanske tänka att siffrorna visar att tjejerna har ambitioner, säger Elin Cederholm.  

Hon understryker att det är svårt att säga något om helhetsbilden när det gäller alla landets vuxenutbildningar, fördelat på kön. 

Ett annat intressant fynd, enligt Elin Cederholm, var att bland SCB:s registrerade anställningar i olika yrkesklassificeringar var nästan sju procent av industrielektrikerna kvinnor.  

Men bland registrerade installations- och serviceelektriker 2022 var motsvarande siffra bara 2,8 procent.

– Det är spännande. Vad är det som lockar kvinnorna till industrin och gör att de sedan stannar där? undrar Elin Cederholm.