Efter flera års sökande hittade elektrikern Sandra hem till energibranschen: ”Överlägsen”
Distributionselektrikern Sandra Rosenqvist på Dala Energi hade en krokig väg in i yrket. Hon påbörjade el- och energiprogrammet på gymnasiet, men hoppade av efter bara några månader. Efter några omvägar är hon tillbaka i branschen igen.
– Det är tredje gången gillt, säger hon.

Noggrannhet, bra säkerhetstänk och tycka om att lösa problem. Det är de tre viktigaste egenskaperna för jobbet enligt Sandra Rosenqvist. Hon tycker att hennes yrke passar utmärkt för tjejer. Problemet är nog bara att så få känner till att yrkesvalet finns, tror hon.
Sandra Rosenqvist ska strax åka i väg till en närliggande sjö för att sätta fast vikter på en sjökabel så att den kan sjunka till botten.
Veckan innan var hon ute med en drönare för att försöka hitta felet i luftledning som det varit återkommande jordfel på.
– Jag körde med drönaren längs sträckan för att se om jag kunde upptäcka några sprickor i porslinet. Jag hittade inga. Men då kunde jag i alla fall konstatera det, säger Sandra Rosenqvist.
Hon älskar variationen i yrket och tror aldrig att hon kommer känna sig fullärd.
Som kvinna tycker hon att hon blir väl emottagen. I alla fall om hon jämför med hur det var inom bygg- och anläggning som svetsare.
– Jag har även varit inom hemtjänsten tidigare. Men det är bättre att vara tjej här. Jag är mer bekväm med att jobba med män. Jag har nästan alltid bara haft killkompisar.
Video: Se ett smakprov på Sandras jobbvardag
En slump
Att så få kvinnor hittar till yrket om man jämför med antalet män misstänker hon beror på att inriktningen mot distribution inte är lika känd som installationssidan.
Hon tycker inte heller att det finns så många utbildningar. Det är också svårt att få praktikplats.
– Att jag hamnade här på Dala Energi var mest en slump. Jag började på elprogrammet på gymnasiet och fick veta först en bit in i utbildningen att jag kunde söka en lärlingsplats på energisidan. Det var då jag blev nyfiken på det här. Innan dess kände jag inte ens till att den möjligheten existerade.
Tanken på att få jobba utomhus, klättra i stolpar, fälla träd och köra fyrhjuling på jobbet lockade henne. Men vägen in i yrket blev lite krokig.
Svetsare ett par år
Sandra Rosenqvist hoppade av el- och energiprogrammet på Lugnetgymnasiet i Falun redan efter några månader.
Hon tyckte inte om upplägget och upplevde att nivån var för låg.
I stället började hon läsa på samhällsvetarprogrammet och på natur – innan hon bytte tillbaka till el.
Men den här gången gick hon lärlingsutbildningen inom distribution på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Där fanns ett samarbete med Dala Energi.
Men inte heller efter genomförd lärlingsutbildning började hon jobba som elektriker. Först utbildade hon sig till svetsare på komvux och blev kvar i den branschen i ett par år.
För tre år sedan bestämde hon sig för att återvända till Dala Energi.
– Det har varit mycket hoppande fram och tillbaka. Jag har varit inne på elsidan tre gånger. Nu får det vara tredje gången gillt.

Som kvinna i branschen blir hon väl emottagen tycker hon. I alla fall om hon jämfört med hur det var inom bygg- och anläggning och svetsning.
En av de övriga kollegorna är kvinna
Sandra Rosenqvist tycker att kraftbolagsvärlden känns modern och spännande. Att förmånerna är bättre, liksom variationen i arbetsuppgifterna.
– Energibranschen är överlägsen, den är mycket trevlig, säger hon.
Om någon arbetsuppgift är för tung fysiskt finns det maskiner och nya hjälpmedel att ta till hjälp.
– Sedan finns det alltid en kollega också. Jag är ganska kort och liten och brukar vara den som får krypa in i trånga utrymmen. Man gör det man är bäst på. Det brukar aldrig vara något problem.
Uppdragen kan innefatta allt ifrån kundbesök, till att sitta på dagdriften, jobba med vattenkraft eller utföra linjearbete på hög höjd.
När hon jobbar med högspänning och trädfällning är det alltid med en kollega. Men bara en av kollegerna med samma yrkestitel som Sandra är kvinna.
Dala Energi har fyra stationeringsorter i Dalarna, förutom i Rättvik där Sandra Rosenqvist jobbar, finns verksamhet i Leksand, Säter och Mora.
Den kvinnliga kollegan jobbar i Säter, men de båda åker ändå ut på jobb ihop ibland.
– Hon har också mycket dagberedskap på sitt schema, som jag har. Det är väldigt roligt när vi åker ut tillsammans och ska spränga träd. Då brukar gubbarna få en chock när vi kommer, säger Sandra Rosenqvist och skrattar.
Klubbordförande
Hon är också klubbordförande för Sef-klubben på Dala Energi sedan ett år tillbaka. Hon blev invald på posten när den tidigare ordföranden bytte tjänst.
Nästan alla de 20-25 elkraftsteknikerna och fiberteknikerna på bolaget är med i facket.
Det fackliga arbetet har tagit mycket tid under hennes första år som ordförande. Dala Energi ingick 2024 ett partnerskap med Nordion Energi, som har inneburit en ny organisation.
– Så jag fick ett eldprov direkt. Men nu i vår är det bara lokala förhandlingar och lönerevision på agendan. Det ska väl hinnas med. Jag har ju rätt att ta tid till det fackliga arbetet.

”Jag har även jobbat inom hemtjänsten, men det är bättre att vara tjej här”.
Fått in många förslag
Sandra Rosenqvist konstaterar nöjt att klubben i år fått in ovanligt många förslag från medlemmarna.
En medlem föreslår att de anställda ska få hpv-vaccin. Sedan är det flera andra förslag som handlar om olika ersättningar. Den lokala styrelsen går igenom alla förslagen och skriver ihop argument för dem, innan de skickas till arbetsgivaren.
– Då hinner de ta en titt på dem innan vi möts för att diskutera vad våra medlemmar vill ha, säger Sandra Rosenqvist, som gärna fortsätter som ordförande så länge hon har förtroendet.
För den som vill veta mer om vad jobbet som distributionselektriker, eller elkraftstekniker som Sandra och hennes kolleger heter på Dala Energi, innebär har hon ett tips:
– Man kan alltid ta en kik på tv-serien Högspänning och se om man tycker att jobbet ser kul ut. Serien är någorlunda nära sanningen. Eller fråga oss om du ser oss där ute någonstans, säger hon.

Visst händer det att kunder reagerar när det dyker upp en kvinna som ska utföra uppdragen. Sandra Rosenqvist tycker att det kan vara underhållande att se deras reaktioner. ”Men oftast är de bara oroliga för att man ska göra sig illa. Då brukar jag skoja lite med dem. Om de skulle säga något dumt brukar jag låtsas att jag inte hör. Men för det mesta säger kunderna saker av välmening”.