Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Det här hände på Sekos kongress

Sekotidningen är på plats på Sekos kongress i Stockholm. Här rapporterar vi löpande.

Ny förbundsordförande

Under den andra dagen av Sekos kongress valdes bland annat en ny förbundsstyrelse och förbundsordförande. Gabriella Lavecchia fick fortsatt förtroende och valdes som förbundsordförande för fackförbundet. Johan Lindholm valdes till vice ordförande, vilket innebär att han fortsätter på posten ytterligare en kongressperiod.

Hur känns det att bli omvald?
– Det är jätteroligt! säger Gabriella Lavecchia.

Vad är de viktigaste frågorna för dig de kommande åren?

– Vi har ännu inte fastställt verksamhetsplanen. Men en av de tydligaste delarna är att vara medlemsnära. Det kan man vara på många olika sätt. Det är en av de viktigaste frågorna som jag tycker att vi behöver ta med oss in i framtiden.

Frågan om ny organisation avgjord


En livlig och omfattande debatt som pågick under större delen av eftermiddagen avslutades med en sluten omröstning. 

Resultatet av omröstningen blev 117 röster mot 97 röster. Där 117 röstade för förbundsstyrelsens förslag. Därmed är den heta frågan om Sekos nya organisation avgjord.

Fortsatt debatt i heta frågan

Debatten om en ny organisation av Seko fortsätter att gå het under kongressens första dag. Förutom kritikerna från Seko Sjöfolk finns det flera kritiska från Sekos regioner och från branschen spårtrafik.

De tycker att förslaget om ett nytt Seko skulle skapa splittring snarare än ett mer enat fack.

– Vi står inför en centralisering av sällan skådat slag, säger Stefan Pinjefors, tågvärd från Seko Skåne.

Andra, exempelvis företrädare från energisektorn ser vinster. Mats Lundberg från Sekos branschorganisation Energi tillhör en facklig klubb som redan idag jobbar lik det förbundsstyrelsen föreslår.

– Vi ser att det fackligt stödet blir mer relevant och träffsäkert. Framför allt så känner medlemmarna en tillhörighet eftersom vi pratar energifrågor, säger han.

Förespråkarna: Mer medlemsnära

Förslaget om en ny organisation av Seko möter inte bara kritik. Flera talare på kongressen är positiva till att förändra Seko.

De menar att Seko är alldeles för splittrat idag och att förslaget om en ny organisation skulle föra facket närmare medlemmarna.

De flesta förespråkarna som tar ordet på kongressen kommer från postbranschen, däribland Martin Jidemyr från Seko på Postnord.

– Vi kommer kunna organisera lokalt fackligt arbete på fler platser om förslaget blir verklighet. Lokalt fackligt arbete gör oss bättre och mer medlemsnära, säger han.

Stark kritik från sjömän

Förslaget om en ny organisation av Seko (läs nedan) väcker stark kritik från Seko Sjöfolk, som enligt förbundsstyrelsens förslag inte längre ska vara en egen organisation med egen personal.

De menar att sjömän verkar under andra villkor än övriga arbetsmarknaden. De hänvisar också till ett avtal mellan Seko och sjömännens dåvarande fackförbund, när de blev en del av Seko 1996.

Avtalet säger att sjömännen ska få ha en egen organisation. Om kongressen antar beslutet om en omorganisation bryter Seko detta avtal, menar kritikerna.

En av dessa är Daniel Estius, sektionsordförande på Blidösundsbolaget:

– Ska jag i framtiden representera och förhandla för ett förbund som inte respekterar ingångna avtal? Nej!

Föreslår ett nytt Seko

Sekos vice ordförande Johan Lindholm presenterar förbundsstyrelsens förslag till en omorganisation av Seko.

Deras förslag är att bygga en organisation som utgår från fackliga klubbar och yrkestillhörighet.

– Har man en klubb nära medlemmarna med facklig verksamhet så är det oslagbart, säger Johan Lindholm.

Förbundsstyrelsen vill föra in Seko Sjöfolk tydligare in i Seko. Fram till i dag har Seko Sjöfolk haft en egen organisation med egna anställda, men det föreslår förbundsstyrelsen att de inte längre har.

Förbundsstyrelsen vill även organisera Seko i följande branscher:

  • Spårtrafik
  • Telekom
  • Rättsväsende
  • Försvar
  • Post
  • Väg och ban
  • Samhälle och Utbildning
  • Energi
  • Sjö och luft

Debatt direkt

En omorganisation av Seko väntas bli kongressens mest omdebatterade fråga. Redan vid kongressens början märks det.

En debatt uppstår kring huruvida beslutet om omorganisation ska tas med kvalificerad majoritet, det vill säga att två tredjedelar röstar för eller emot. 

– Förändringar som drivs igenom med knapp marginal riskerar att skapa splittring och motstånd, säger Mikael Lindmark vid Seko Sjöfolk.

Sekos förbundsstyrelse menar att det räcker med 51 procent av rösterna för att ta förslaget, och hänvisar till Sekos stadgar.

Kongressen röstar för förbundsstyrelsens beslut – att omorganisationen kan beslutas med 51 procent.

Sekos kongress har inletts

Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia, har öppnat kongressen. I ett öppningstal pratade hon bland annat om vårens avtalsrörelse, problem inom branscher där Sekos medlemmar arbetar och hur politiken påverkar dem.

Hon riktade hård kritik mot hur privatiseringar drabbar Sekos medlemmar inom bland annat järnväg, post och telekom.

– Våra medlemmar får det tuffare och tuffare. Då måste vi vara nära medlemmarna och göra allt vi kan för att stötta, förhandla och hjälpa till. Jag är helt säker på att vi tillsammans kommer att fixa det, avslutade Gabriella Lavecchia.

Då tas de tunga frågorna på kongressen!

Nu beslutas vad facket ska kämpa för de kommande åren. En fråga väntas bli mer omdebatterad än andra. Läs mer här i vår stora kongressguide.

Mer om Seko kongress 2025