Bravida polisanmäls igen – fakturerade 9 miljoner för mycket
Örnsköldsviks kommun polisanmäler Bravida för felaktiga överdebiteringar på närmare nio miljoner kronor.
– Vi hade fått ett antal tips om att det inte stod rätt till, säger Magnus Haglund, kommundirektör i Örnsköldsvik.

”Vi ser mycket allvarligt på anklagelserna som har riktats mot Bravida och kommer givetvis att utreda och bemöta dessa”, skriver företaget i en kommentar till polisanmälan.
Han tillägger att tipsen kom i samband med att Region Skåne polisanmälde Bravida för samma sak i början av året.
– Då gjorde vi en mindre granskning, och den gav vid handen att det här kunde vi inte släppa, utan då tog vi in en extern revisionsfirma.
Revisionsfirman genomförde sin granskning av 500 fakturor från Bravida ställda till Örnsköldsviks kommun under åren 2022 och framåt.
Av dessa fann revisionsfirman avvikelser för 8,9 miljoner kronor. Det handlade bland annat om felaktigheter i timpenning, kostnader för material, reskostnader och liknande.
”Hade tillräckligt på fötterna”
Totalt hade Bravida fakturerat kommunen för omkring 90 miljoner kronor under tidsperioden. Så här långt uppskattas alltså en tiondel av det fakturerade vara felaktigt.

Magnus Haglund, Örnsköldsviks kommun.
– Men då har vi inte tittat på alla fakturor, utan bara på 500 stycken. Vi fortsätter arbetet med att titta över övriga delar. Så vi fortsätter vår granskning, men vi tyckte utan att tveka att vi redan nu hade tillräckligt på fötterna för polisanmälan och för att häva avtalen, säger Magnus Haglund.
Har ni granskat några andra entreprenörer? Eller är det bara Bravida ni granskat?
– Den här granskningen omfattar bara Bravida, men vi har ju en kontinuerlig avtalsuppföljning via våra controllers. Vi skulle kunna bli bättre på det, men nu är det Bravida som vi har fått den här specifika granskningen på.
Vad har ni fått för respons från Bravida?
– Vi har meddelat Bravida, både lokalt och centralt, att vi skulle göra polisanmälan. Vi har även haft möte med dem tidigare runt det här, så de visste att en granskning pågick. Deras svar var att de naturligtvis tyckte att det här är felaktigt.
Har ni några tankar om att det här är någonting enskilt för Bravida eller om det handlar om ett systemfel i branschen?
– Nej, jag har inte den kunskapen om det här. Vi har fått tips från olika håll om att det har förhållit sig på det här sättet som har framkommit. Vi har genomfört en stor och omfattande granskning med hjälp av ett revisionsbolag som har kommit fram till de här slutsatserna. Om det här är ett branschfel eller inte, det har jag för lite kunskap om. Vi har utrett Bravida, ingenting annat.
”Oförklarligt varför kommunen polisanmäler”
Bravida meddelar att de kommer att bestrida hävningen av avtalen, och att de ställer sig helt frågande till polisanmälan.
”Vi ser mycket allvarligt på anklagelserna som har riktats mot Bravida och kommer givetvis att utreda och bemöta dessa. Jag vill dock betona att jag finner det högst anmärkningsvärt att en svensk myndighet agerar på detta sätt. Det är oförklarligt varför kommunen lämnar in en polisanmälan, häver avtal och publicerar pressmeddelande utan förvarning och utan möjlighet för Bravida att kommentera den externa granskningen som de låtit genomföra. Det är ett beteende som inte anstår professionella parter i ett avtalsförhållande”, kommenterar Liselotte Stray, kommunikationschef på Bravida.