Rör inte medlemsdemokratin – utan vår medverkan!
Vi vill att avvikande åsikter respekteras, och vi anser att en så stor förändring i vår organisation inte ska beslutas utan en bred förankring, skriver Seko spårtrafiks kongressdelegation.

”Vi ser risken för ökad toppstyrning och minskat medlemsinflytande. Det oroar oss”, skriver Seko spårtrafiks kongressdelegation.
Det drar ihop sig till kongress i Seko, och engagemanget är stort. Det har kommit in många motioner, om allt från tandvårdsförsäkring till att återinföra viktiga fackliga utbildningar.
Det är precis så en levande fackförening ska fungera – medlemmar som vill påverka, förbättra och försvara det som byggts upp.
Men mitt i detta finns ett förslag som väcker oro. Det gäller medlemsdemokratin i förbundet – och framtiden för hur vi organiserar oss.
På kongressen 2021 beslutades att utreda hur demokratin inom Seko kan stärkas. Nu ligger förslaget på bordet.
Men vad som presenteras är inte ett tydligare Seko – utan ett kraftigt centraliserat. Regionerna, som varit viktiga arenor för medlemsinflytande, föreslås få en kraftigt försvagad roll. I stället byggs en linjeorganisation där makten koncentreras till toppen.
Ökad risk för toppstyrning
Vi ser risken för ökad toppstyrning och minskat medlemsinflytande. Det oroar oss.
Vad som oroar lika mycket är hur debatten hanterats.
Medan förbundsstyrelsen hållit möten för att förklara förslaget, har initiativ från till exempel Seko Stockholm att arrangera egna möten för att lyfta andra perspektiv mötts av motangrepp, bland annat i form av svepande anklagelser om GDPR-brott.
Kritiska remissvar har avfärdats som ”gnäll”, och organisationsenheter har vittnat om en rädsla att gå ut med avvikande information till ombuden.
Så bygger man inte ett starkt fack.
Forcera inte fram
När det är så jämnt mellan de olika synsätten bör det vara självklart att inte forcera fram en avgörande omorganisation på enkel majoritet.
Det handlar inte bara om vad som beslutas, utan hur vi fattar beslut.
Vi vill se en öppen och jämbördig debatt där båda sidor får höras. Vi vill att avvikande åsikter respekteras, och vi anser att en så stor förändring i vår organisation inte ska beslutas utan en bred förankring.
Förbundsstyrelsen, klubbarna, ombuden och alla engagerade medlemmar vill i grunden samma sak: ett starkt, demokratiskt och levande Seko.
Seko Spårtrafiks delegation är eniga att rösta emot organisationsutredningen på kongressen, och vi hoppas att alla delegater känner sig trygga i att rösta efter eget huvud.