Elektriker: Så sätts din nya lön
När kollektivavtalen mellan fack och arbetsgivare är klara startar lokala förhandlingar om lönerna. Patrik Ericsson, ombudsman för Elektrikerförbundet i Stockholm hjälper oss att reda ut hur processen ser ut.

Lönesättningen är individuell för elektriker.
1 Hur sätts lönen?
Lönesättningen är individuell för var och en. Pottfördelningen ska enligt installationsavtalet ske enligt fyra kriterier: arbetstagarens yrkeskunnighet, kvalifikationer, prestation och ansvar.
Vid förhandlingar om individuella löner ska båda parter motivera sina ställningstaganden. I avtalet står att ”godtycke får inte förekomma”.
– De ska inte bedöma om man har bruna ögon eller om man är kvinna eller man. Problemet vi har är att motparten, Installatörsföretagen, har delat in de här yrkeskunnigheterna i fyra underkategorier. Alltså 16 kategorier. Så står inte i installationsavtalet. Men det är okej för klubbarna att acceptera det, om de tycker att det är det bästa. Men då ska det vara känt för alla anställda att på den här firman så delar vi in yrkeskunnighet i fyra olika underkategorier ytterligare – och vad firman menar med det.
2 Om jag inte är nöjd med min nya lön då?
Då går det att begära en extra lönerevision under året. Då sätter sig klubb och arbetsgivare ner för att diskutera om din lön är felaktig, och om det är något du behöver förbättra för att du ska få högre lön. Det kan därefter göras en ny bedömning några månader senare.
3 Vem får förhandla på företaget?
Det får klubben och fackliga ombud på företaget göra. Så fort medlemmarna väljer en klubbstyrelse eller fackligt ombud och anmäler det till förbundet så skickar vi ett informationsbrev från organisationen till företaget om att de här personerna är valda till förtroendeuppdrag på företaget. Då får de här valda personerna en delegering av förbundet, och därmed rätt att förhandla om löner för medlemmarna på företaget. En klubbstyrelse väljer vilka från klubben som förhandlar.
4 Vad händer om klubb och företag inte är överens?
Då får arbetsgivaren begära central förhandling. Det är arbetsgivaren som ska göra det, inte klubben eller det fackliga ombudet. Gör inte arbetsgivaren det så blir det istället en generell lönehöjning där alla får samma procent i löneförhöjning. Sista dagen för påkallande av central förhandling står i avtalet. 2024 var det den 15 juni. Om fack och företag kommer överens kan arbetsgivaren få en respit på några veckor.
5 Hur ofta sker en sådan central förhandling?
– Vi hade två eller tre stycken i avdelning 1 förra året. Och då har vi avtal med 800 företag. Så det är väldigt få.
6 Och om man ändå inte blir överens?
– Då går det till Nämnden för lönefrågor som består av ledamöter från båda parter, samt en opartisk ordförande. Men jag har inte hört talas om att det gått så långt någon gång.
7 När senast måste löneförhandlingarna vara klara?
Alla förhandlingar ska vara klara senast 31 oktober.
8 Vilka omfattas av lönerevisionen?
Alla medlemmar som var anställda den 30 april samma år som revisionen görs.
Observera att även föräldralediga som inte arbetar vid tidpunkten för en lönerevision ska på samma villkor som övriga arbetstagare omfattas av lönerevisionen.
9 Därför har installationsavtalet två potter
Månadslön infördes i avtalet 1995. Inför detta krävde Elektrikerförbundet en uppräkning av lönerna med ett visst antal procent, något som motparten sade bestämt nej till. Men sedan gav arbetsgivarna ett bud som var högre än fackets krav. Dock på ett villkor: en del skulle företaget själva förfoga över. Det blev den lösning som gäller idag, med en del garanterad höjning och en del i lokal pott.
10 Så hög kan löneförhöjningen bli
När industrin nu har förhandlat fram det som brukar kallas för Märket är det totala värdet 6,4 procent under två år. För anställda på installationsavtalet höjs lönerna i ett första steg med 3,0 procent från den 1 maj 2025. Om vi översätter det till årets lönerevision i Elektrikerförbundet kan det bli så här:
Exempel:
Firman har tio montörer, med vardera 30 000 i månadslön. Totalt 300 000 kronor.
3 procent av deras löner blir 9 000 kronor.
Dessa 9 000 kronor ska fördelas på de tio personerna.
Den garanterade höjningen är 1,5 procent, så var och en ska minst ha 450 kronor i löneförhöjning. Det som blir över, 4 500 kronor, är den lokala potten som fack och arbetsgivare förhandlar om.
11 Anställd i vilket års löneläge?
Det är ganska vanligt att om en person börjar på firman i början av året så får personen information om att hen blir anställd i årets (2025 års) löneläge. Men när lönerevisionen görs ska alla som är anställda på firman den 30 april omfattas av den. Även de som börjat tidigare under året. Det missas ofta.
12 Alla ersättningar höjs
När parterna är överens om ett nytt avtal gäller inte bara att lönerna ökar med x procent, utan även alla övriga ersättningar som restid, penningfaktor i ackordet och så vidare. I årets avtalshöjningar gäller tre procent i löneförhöjningar och fyra procent på övriga ersättningar som restid, beredskap och ob-ersättningar.

Patrik Ericsson.
❕ Patriks tips!
– Jag rekommenderar klubbarna att inte använda potten till att höja upp montörerna i karriären, det vill säga lärlingar och 1- och 2-årsmontörer. De kommer ändå att höja sin lön vid nästa steg. Försök istället att satsa på de fullbetalada, då får ni upp potten för hela firman.
– Använd inte heller potten till att rätta till helt felaktiga löner. Till exempel om en person fått 35 000 i lön trots att alla med samma erfarenhet på firman har 42 000. Sådana felaktigheter ska gå utanför potten.
❕ Ta hjälp av Lönewebben!
Elektrikerförbundet har skapat ett webbhjälpmedel för de förtroendevalda i klubbarna och fackliga ombud att använda i lönerevisionerna: Lönewebben www.lonewebben.se Verktyget hjälper klubbarna att räkna ut korrekta löner i samband med förhandling. De som får tillgång till lönewebben med automatik är ordförande och sekreterare i klubben. De förtroendevalda ser bara sin egen klubb och lönerna där.
På sikt kommer det här verktyget ge statistik på hur lönenivåerna har sett och ser ut på de olika orterna och företagen.