”Tusentals funkispersoner står utan jobb – nu behöver vi samarbeta”
2024 gick 1 294 personer från Samhall till den öppna arbetsmarknaden. Ihop kan vi se till att det blir fler, skriver i en replik Sara Revell Ford, vd på Samhall.

Samhalls vd Sara Revell Ford.
REPLIK: Det är välkommet att Lennart Jönsson lyfter vikten av att fler personer med funktionsnedsättning måste få en chans till anpassade och utvecklande arbetsuppgifter. Och precis som Lennart skriver finns fortfarande stora utmaningar på dagens arbetsmarknad.
I dag står en kvarts miljon människor med funktionsnedsättning, som innebär nedsatt arbetsförmåga, utanför arbetsmarknaden. Samtidigt brottas arbetsgivare runt om i landet med att lösa sin kompetensförsörjning.
Behövs göras mer
Det är en klyfta som vi gemensamt behöver arbeta för att minska. Samhall, Misa och många andra företag och organisationer gör viktiga insatser. Men vi behöver bli ännu fler, och det behöver göras ännu mer.
Samhalls uppgift är att skapa utvecklande jobb åt personer med funktionsnedsättning som har en arbetsförmåga, men som har väldigt svårt att få ett jobb på den öppna arbetsmarknaden.
Enligt vårt uppdrag från staten är det först när alla andra arbetsmarknadsinsatser är uttömda som Arbetsförmedlingen ska göra bedömningen om en person bör få ett jobb på Samhall eller inte. Det innebär att Samhall oftast inte är rätt insats för en person som bedöms kunna gå direkt till ett jobb på den öppna arbetsmarknaden.
Om en person börjar hos oss matchas hen till en arbetsplats och uppgifter utifrån sina förutsättningar. Hen får den utbildning som behövs för jobbet och det stöd och de anpassningar som krävs för att klara av att utföra sina uppgifter och slussas in i nya rutiner.
1 294 gick till öppen arbetsmarknad
Anpassningarna ska göras utifrån individens behov. Det kan handla om att få mer tid för vissa uppgifter, att variera mellan moment eller att man behöver ett arbetstekniskt hjälpmedel. Varje människa kan hitta sin plats i arbetslivet om rätt stöd ges – det kan vara hos Samhall eller hos en annan arbetsgivare.
Ett av Samhalls viktigaste mål är just att våra medarbetare ska gå vidare till andra arbetsgivare, vilket många också gör. Förra året tog 1 294 medarbetare steget från Samhall till ett jobb på den öppna arbetsmarknaden – en ökning med 11 procent jämfört med året innan.
Det är en positiv utveckling, särskilt i en lågkonjunktur, men vi tror och hoppas såklart att ännu fler arbetsgivare framåt kommer rekrytera vår personal.
Samhall är effektivt
Gällande Samhallutredningen som Lennart Jönsson nämner så var den efterlängtad, inte minst eftersom arbetsmarknaden har förändrats rejält sedan Samhall bildades för över 40 år sedan.
Samhall behöver få rätt förutsättningar för att kunna bedriva en verksamhet som kan fortsätta skapa efterfrågade jobb åt tiotusentals personer med funktionsnedsättning.
Jag och Lennart Jönsson är således överens om mycket. Jag vänder mig dock mot påståendet om att Samhall är en ineffektiv lösning.
I en nyligen publicerad rapport har nationalekonomer och socionomer räknat på de samhällsekonomiska värdena av att människor med funktionsnedsättning, som tidigare varit utestängda från arbetsmarknaden, kommer i jobb via en anställning på Samhall.
Kan bidra med miljoner
En person som går från Samhall till ett arbete på den öppna arbetsmarknaden kan bidra med flera miljoner kronor i positiv effekt för en kommun – i form av ökade skatteintäkter, högre produktivitet och minskade kostnader för bidrag och stödinsatser.
Sedan fyra år tillbaka har vi på Samhall en ny riktning med ökat fokus på bland annat medarbetare och arbetsmiljö och många förändringar implementeras nu i verksamheten.
Varken svensk arbetsmarknad eller Samhall har kommit hela vägen, men vi tar steg för steg framåt – och vi vill gärna göra det tillsammans med Misa och andra viktiga aktörer.