Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Livs kongress – det här händer

Mål och Medel är på plats på Livs kongress i Norrköping. Här rapporterar vi löpande under helgen.

Livs nya ordförande: ”Det är så klart pirrigt”

Under kongressens första dag valdes Natasa Stojkovic till Livs nya förbundsordförande. Senare under kongressen tog Mål och Medel en kort pratstund med henne.

Hur känns det?

– Det är så klart pirrigt. Som jag sa igår, jag är ödmjuk inför själva uppdraget, och sedan känns det väldigt stort, säger Natasa Stojkovic.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Allt vi gör är viktigt, men jag har alltid tyckt att det medlemsnära förhållningssättet är det viktigaste. Om vi jobbar medlemsnära, har koll på vad medlemmarna vill, tar hand om dem och om vi rekryterar på rätt sätt och organiserar oss, då löser vi allt annat också. Det är så vi bygger den här kraften för att gå framåt.

Att jobba medlemsnära, hur gör man det i praktiken?

–  Det handlar i grunden om att prata med sina medlemmar. Det är när vi börjar prata och föra samtal som vi utvecklas. Det tror jag att vi som arbetarrörelse, inte bara Livs, har pausat lite. Vi måste våga ta tillbaka vår röst och prata med varandra. 

I förbundsledningen får Natasa Stojkovic sällskap av en erfaren duo. Under lördagen blev både Jolan Wennberg och Solweig Larsson omvalda till andra respektive tredje ordförande.

Vad betyder det att du får med dig dem i förbundsledningen?

– Det blir en styrka, för vi tillsammans gör varandra bättre, och det känns tryggt för mig att ha några som faktiskt vet vad de gör, säger Natasa Stojkovic med ett skratt.

Förtroendevalda ska få stövlar

En av kongressens mer omdebatterade motioner handlade om huruvida Livs ska erbjuda personliga stövlar till förtroendevalda som har arbetsplatsbesök som en del i sitt uppdrag.

Utgångspunkten för motionen var att den gröna sektorn, som numera är en del av Livs, har åkrar och ladugårdar som arbetsplatser. Vid besök där duger det inte att förtroendevalda har sina privata skor med skoskydd, menade motionärerna.

– Det är svårt att prata avtalsförsäkringar och kollektivavtalsfrågor om du blir distraherad av oidentifierad vätska som sipprar in i dina skor. För att inte tala om hur svårt det blir att rekrytera medlemmar på nästkommande arbetsplats, låt säga ett bageri. Vi kommer inte lukta jordgubbe direkt, sade Fredrik Klasén, Spendrups bryggeri, som var en av motionärerna.

Jim Wikström från Livsklubben på Norrmejerier i Umeå, tyckte att kongressen skulle rösta ja till förslaget och menade att det är viktigt att förtroendevalda ger ett professionellt intryck.

– Hur ser våra regionalt förtroendevalda ut när de ska plumsa på en åker eller inne i en ladugård i skoskydd – alltså sockiplast – som efter tio minuters promenad för att hitta medlemmarna längst in i ladugårdarna inte har mer än en gummisnodd kvar runt fotleden? Det är inte snyggt, sade han.

Förbundsstyrelsen tyckte att förslaget skulle avslås och pekade bland annat till att det numera är beslutat att regionala skyddsombud ska få tillgång till stövlar vid behov inom gröna sektorn, samt att det på regionkontoren finns engångskläder som rockar och skoskydd för förtroendevalda som bedriver uppsökande verksamhet.

Förbundsstyrelsen poängterade också att man kan använda andra varianter av skoskydd än de välkända blå ”tossorna”.

Dessutom pekade förbundsstyrelsen på att det kan finnas kläder och stövlar att låna på gårdarna, och att det är något som Jordbruksverket tycker är bra för att förhindra eventuell smitta mellan gårdar.

När det blev dags för beslut gick kongressen emot förbundsstyrelsens linje – motionen bifölls och en kraftig applåd utbröt i kongressalen.

LO:s ordförande Johan Lindholm: "Normalarbetstiden ska ner"

Under söndagseftermiddagen får kongressen besök av LO:s ordförande Johan Lindholm. Han inleder sitt tal med att prata om arbetstidsförkortning:

-Det är dags att sänka arbetstiden för alla som arbetar. Normalarbetstiden ska ner. Det är över 50 år sen, nu är det dags. Arbetsmarknaden måste spegla människors liv. Det är en stor sak, men det kanske kommer att behövas tuffa kompromisser för att ge oss det där gemensamma bästa.

Under talet tog Johan Lindholm även upp frågan om karensavdraget, som S-ledaren Magdalena Andersson, lyft i sitt tal under lördagen:

– Karensdagen ska bort. Inget annat duger. Alla vet att karensavdraget slår orättvist. Det är inte rimligt att arbetare som tar sitt ansvar vid sjukdom straffas. Socialdemokraterna har lyssnat på Sveriges arbetare och driver nu det här förslaget. Vi kommer att driva den här frågan under valrörelsen 2026. Vi ger oss inte förrän karensavdraget hamnar i papperskorgen, fortsatte Johan Lindholm.

LO:s ordförande Johan Lindholm på Livs kongress 2025.

Nej till digital SAM-utbildning

Livsklubben på Norrmejerier i Umeå motionerade om att utbildningen om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) även ska införs i en digital version.

Klubben pekade i motionen på att det finns flera skyddsombud som inte har möjlighet att åka i väg på utbildningar som genomförs fysiskt på grund av sin familjesituation.

Förbundsstyrelsens förslag var att motionen skulle avslås, bland annat eftersom de anser att SAM-utbildningen bör genomföras fysiskt för att maximera lärandet.

När kongressen behandlade motionen blev det en livlig debatt där både för- och nackdelar med digitala och fysiska utbildningar diskuterades.

Kongressen landade till slut i att avslå motionen.

Livs ska jobba för hårdare straff för arbetsmiljöbrott

2023 blev ett mörkt år för Sverige – 63 personer dog på jobbet. Och 2024 var siffran 43. Samtidigt är det fortfarande ovanligt att arbetsgivare ställs till svars för allvarliga arbetsmiljöbrott. Livsklubben på Hilton Foods i Västerås menar att det är orimligt att ett företag riskerar högre böter för brister i personuppgiftshantering än när en människa skadas eller dör på arbetsplatsen. I en motion vill klubben att Livs verkar för en hårdare reglering av straffskalan när det gäller arbetsmiljöbrott och allvarliga arbetsplatsolyckor. Förbundsstyrelsen håller med och föreslår att kongressen bifaller motionen. Ingen ska behöva dö på sitt jobb, och om det sker, måste ansvar utkrävas, menar förbundsstyrelsen. Kongressen håller med och bifaller motionen.

Flera motioner om extra semestervecka

Flera motionärer vill att förbundet ska verka för en sjätte semestervecka, bland annat för att medlemmarna ska orka arbeta till pension. Förbundsstyrelsen hänvisar i sitt utlåtande till att det just nu pågår en utredning om arbetstidsförkortning på LO nivå, och att det vore olyckligt om förbundet får i uppdrag att driva frågan under pågående utredning. Dessutom har förbundet sedan tidigare ett långsiktigt mål, att via avtal förkorta arbetstiden med 100 timmar per år. Kongressen höll med förbundsstyrelsen och valde att avslå motionerna.

Här är Livs nya förbundsstyrelse

Under lördagseftermiddagen var det dags för Livs kongress att välja ledamöter till förbundsstyrelsen. Kongressen gick helt på valberedningens förslag.

Det innebär att följande personer valdes till förbundsstyrelseledamöter:

  • Margareta Ifrén, Arla Foods AB, Östersund.
  • Stefan Hall, Orkla Foods Sverige AB, Kumla.
  • Lena O Jenemark, Gunnar Dafgård AB, Källby.
  • Leif Börjesson, Källbergs Industri AB, Töreboda.
  • Tina Räisänen, Arla Foods AB, Kallhäll.
  • Mattias Axelsson, Scan Sverige AB, Linköping.
  • Magdalena Åkerman, Santa Maria AB, Landskrona.
  • Neziya Rahman, Pågen AB, Malmö.

Igår, fredag, valdes Natasa Stojkovic till Livs nya förbundsordförande, och under lördagen blev Jolan Wennberg och Solweig Larsson omvalda till andre respektive tredje ordförande. Tillsammans med övriga ledamöter utgör de Livs nya förbundsstyrelse.

Här är Livs nya förbundsstyrelse. Ledamoten Stefan Hall var inte på plats, med på scenen i hans ställe fanns ersättaren Eva Palmqvist.

Magdalena Andersson (S): "Nu ska karensavdraget bort"

Strax före lunch klev S-ledaren Magdalena Andersson upp på kongresscenen.

Hon började med att gratulera Livs nya förbundsordförande Natasa Stojkovic och riktade sig sedan till förbundsstyrelsen:

– Ni har ett stort ansvar framför er, jag är övertygad om att ni och hela Livs kommer att bidra till att göra fackföreningsrörelsen starkare. Jag ser fram emot ett nära samarbete.

Därefter berömde S-ledaren Eva Guovelin för hennes insatser genom åren:

– Det är ingen liten insats du har gjort för arbetarrörelsen. Jag har uppskattat din rakhet. Och nu när du får tid över för annat, kanske du får tid över för ett politiskt uppdrag?

Magdalena Andersson fortsatte därefter att tala om osäkerheten i världen, det allvarliga säkerhetsläget och om vikten av att hålla ihop i tuffa tider.

I sitt tal pratade hon också om att slopa karensavdraget, något hon utvecklade för Mål och Medel, bakom scenen efter talet:

– Efter pandemin blev det tydligt att många kan jobba hemma när man är lite förkyld. Men det gäller inte alla. Det kombinerat med ekonomiskt tuffa tider som vi har nu, gör att det där faktiskt blir helt orimligt.

Kan du lova att karensavdraget tas bort under nästa mandatperiod om du blir statsminister?

– Att slopa karensdagen är en prioriterad reform för oss. Vi går till val på det. Men det bygger på att vi får många som röstar på oss, får vi egen majoritet så absolut.

Hur mycket kommer det att kosta?

– Vi räknar med 5 till 8 miljarder, så det är en stor reform.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talade på Livs kongress 2025.

Livs ska verka för att tandvård blir del av vanliga vården

Livs kongress beslutade att ge förbundet i uppdrag att verka för att tandvård ska inkluderas i den allmänna sjukvården.

Förslaget lyftes fram i tre olika motioner. Förbundsstyrelsen gillade motionerna och yrkade på bifall. Förbundsstyrelsen skrev i sitt utlåtande att de anser att alla ska ha rätt till en bra tandvård, och att en bra tandhälsa inte ska vara en fråga om klass eller inkomst.

Kongressen gick på förbundsstyrelsens linje och röstade ja till motionerna.

Deltagare i tjejsatsningen får eget forum

Livsklubben vid Kronfågel i Valla vill se särskilda kvinnodagar för de som gått förbundets utbildning Tjejsatsningen. I sin motion föreslog klubben att kvinnodagarna blir en återkommande fördjupning med föreläsningar och grupparbeten om bland annat maktmissbruk, feminism och arbetsmiljö.

Flera kvinnliga medlemmar tog plats i talarstolen och berättade vad tjejsatsningen betytt för dem.

Josefine Pettersson, Barilla, sa bland annat:

-Jag gick tjejsatsningen 2023. Hade jag inte gjort det hade jag aldrig vågat stå här 2025, på min första kongress och vågat tala.

Förbundsstyrelsen föreslog att motionen skulle avslås med hänvisning till att det redan i dag finns informella nätverk för kvinnliga medlemmar. Förbundsstyrelsen menade även att den önskade vidareutbildningen borde ske inom ramen för förbundets och LO:s ordinarie studieutbud.

Kongressen gick dock på motionärens linje och biföll motionen. Därefter utbröt jubel i kongressalen.

Solweig Larsson vald till tredje ordförande

Under lördagen valde Livs kongress, som väntat, Solweig Larsson till förbundets tredje ordförande. Hon var valberedningens förslag, och någon övrig nominerad till posten som tredje ordförande fanns inte.

– Jag vill tacka så jättemycket för förtroendet, sade Solweig Larsson, som varit Livs tredje ordförande sedan 2017, från scenen.

Hon fortsatte:

– Jag är jättehedrad över det här. Det här var ingenting som jag trodde när jag började engagera mig fackligt, inte ens när jag började som ombudsman. Det här med engagemang, ja, det är därför vi gör det här. Det här liksom livet. Tack så jättemycket och så hjälps vi åt att göra även de kommande fyra åren bra.

Därmed är Livs nya förbundsledning vald. Den består av Natasa Stojkovic, förbundsordförande, Jolan Wennberg, andre ordförande, samt Solweig Larsson, tredje ordförande.

Övriga ledamöter i förbundsstyrelsen väljs senare under kongressen.

Jolan Wennberg vald till andre ordförande

Lördagen på Livs kongress i Norrköping inleddes med val av förbundets andre ordförande.

Kongressen beslutade, i enlighet med valberedningens förslag, att välja om Jolan Wennberg till Livs andre ordförande.

– Jag har inte förberett något långt tal, för då är risken att det bara skulle bli känslomässigt. Men ni ska veta att det är en helt otrolig känsla att få det här förtroendet från er. Ni ska också vara medvetna om att vi är kända som ett ganska stridbart förbund i de olika forum vi medverkar i, och att då känna att man har ert fulla stöd gör att man kan ta den fighten lite ytterligare. Jättetack. Jag är superstolt, sade Jolan Wennberg från scenen.

Första gången Jolan Wennberg valdes till Livs andre ordförande var 2017. Nu är står det alltså klart att han fortsätter på den posten under kommande kongressperiod på fyra år.

Nej till förslag om undantag för medlemskap i a-kassan

Medlemmar som går på sjukersättning under de sista åren fram till sin pension och de som väljer att fortsätta arbeta efter 65 års ålder kan inte utnyttja a-kassan. Trots det behöver dessa medlemmar betala för a-kassan som en del av medlemskapet.

Det ville Livsklubben på Olle Nyberg chark ändra på. I en motion föreslog klubben att medlemmar som saknar möjlighet att söka och få ersättning från a-kassan ska undantas från skyldigheten att vara medlem i a-kassan.

Förbundsstyrelsen yrkade på avslag. Bland annat hänvisade förbundsstyrelsen till att allt för många medlemmar som får avslag på fortsatt sjukersättning hamnar i arbetslöshet. Av det skälet är det viktigt även för medlemmar med sjukersättning att ha ett medlemskap i a-kassan, menade förbundsstyrelsen.

Kongressen gick på förbundsstyrelsens rekommendation och avslog motionen.

Sänkt gräns för att beräkna antal kongressombud

Robin Hedlund, Barilla Sverige AB, föreslog i en motion att sänka gränsen för hur många medlemmar en klubb ska ha för att välja ett kongressombud.

I stadgarna står att varje klubb ska skicka ett ombud per påbörjat 150-tal medlemmar i klubben.

Förslaget var att ändra skrivningen till varje påbörjat 100-tal, i syfte att se till att kongressen förblir välbesökt och att många förtroendevalda ska få chansen att vara med på kongressen – även i tider av sviktande medlemsantal i förbundet.

Förbundsstyrelsen höll i sitt utlåtande med om att det är viktigt med hög närvaro av ombud på kongresserna. Förbundsstyrelsen menade dock att en förändrad modell för ombudsberäkning inte skulle vara rätt väg att gå, och yrkade på avslag.

Josefine Pettersson, också från Barilla Sverige AB, gick upp i talarstolen och argumenterade för motionen.

– Det handlar inte om att få fler kongressombud per klubb, även om det i vissa fall skulle bli så, utan det handlar om att bibehålla det antal ombud vi har i dag och på sätt hålla vår röstlängd stark och vår interna demokrati levande, sa hon.

Efter votering stod det klart att kongressen gick på motionärens linje och biföll motionen.

Debatt kring lönetak och transparens

Det blev en het debatt kring en av motionerna under kongressens första dag. Motionären Mounir Rabhi Hallner, ville se ett ersättningstak för hur mycket Livs betalar för förbundets anställda ombudsmän, samt en ökad transparens kring lönerna.

– Det känns absurt att vi inte kan få veta vad första, andra och tredje ordförande tjänar, sade han bland annat från talarstolen. Motionären fick både med och mothåll, från andra kongressdeltagare. Men när det var dags för votering gick kongressen på förbundsledningens linje att avslå motionen.

Eva Guovelin öppnar kongressen

Förbundsordförande Eva Guovelin har öppnat kongressen. I sitt anförande pratade hon om det kaotiska världsläget, vikten av demokrati och solidaritet. Hon berättade också vad förbundet åstadkommit under den gångna kongressperioden.

Det här behöver du veta på kongressen!

Vad facket ska kämpa för och vilka som ska leda förbundet. Det och många andra viktiga frågor ska Livs kongress besluta om. Läs mer här.

Mer om Livs kongress 2025