Fackens hårda linje mot företag som viker sig för Trump: ”Står för allas lika värde”
Svenska fack kommer att ta fajten mot företag som importerar den amerikanska hållningen och skrotar mångfaldsplaner, varnar IF Metalls Marie Nilsson: ”Vi står för alla människors lika värde.”

Elon Musk och Donald Trump i en Tesla utanför Vita huset.
Det amerikanska bilarbetarfacket UAW är positivt till president Donald Trumps tullar på bland annat bilar tillverkade utanför USA. De hoppas på en ny gyllene era för amerikansk bilindustri.
Det har skapat en konflikt i den fackliga världen.

”Det ju alldeles förkastligt och väldigt olyckligt och bakåtsträvande med de här tendenserna.” säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
IF Metalls ordförande, Marie Nilsson, är också ordförande för industrifackens globala federation, Industriall.
– Vi har en situation där några kanadensiska fack inte vill komma till vårt styrelsemöte och kongress om de amerikanska facken kommer, för de känner att de inte är på så god fot med varandra.
”De får inte splittra oss”
Samtidigt har hon viss förståelse för de amerikanska fackens hållning. Att de lever i ett avindustrialiserat land och kan se en möjlig ljusning med tullarna.
– Men vi försöker förklara för dem att det skapar ett ännu större behov av att hålla ihop. Vi får inte låta de här herrarna splittra oss. Vi måste se till att upprätthålla frihandeln, men på en rimlig nivå och inte till vilket pris som helst, säger Marie Nilsson.
Hur reagerar de på det?
– Det är inte så att vi har en dålig relation. Jag har medarbetare som har varit i USA alldeles nyligen och besökt dem och jag tycker ändå att vi har förståelse för varför de agerar som de gör och sedan får de förstå varför vi agerar som vi gör.
Global facklig sammanhållning behövs också när det kommer till att hantera uttryckligen antifackliga företagsledare som Tesla-vd:n Elon Musk.
IF Metalls konflikt för att teckna kollektivavtal med företaget har pågått i över ett och ett halvt år och ingen lösning tycks vara på gång.
Men i den fråga är det lättare att komma överens med det amerikanska facket.
– Vi har haft ett antal delegationer från dem som har besökt oss under den här konflikten, som har varit ute vid verkstäderna och träffat de strejkande och strejkvakter, säger Marie Nilsson.
Måste bekämpa Trumps krig mot mångfald
Förutom tullarna påverkar president Trumps politik arbetsmarknaden även på andra sätt. Han har gått till storms mot mångfaldsarbete, vilket fått många företag att stryka alla formuleringar om inkluderingar i sina årsredovisningar, bland annat det svenska telekombolaget Ericsson.
– Det ju alldeles förkastligt och väldigt olyckligt och bakåtsträvande med de tendenserna. Men jag har inte hört talas om några andra stora bolag som har följt efter Ericsson, säger Marie Nilsson.
Om fler svenska bolag skulle gå samma väg, eller om den amerikanska hållningen skulle importeras och bli till svensk politik, ser hon det som fackets roll att kämpa emot med näbbar och klor.
– Det är nu det verkligen är upp till oss också att stå emot det och visa att vi står för någonting helt annat. Att vi står för alla människors lika värde och det kommer inte vi vika en tum ifrån. Det ligger i vårt DNA.