Dödades av tåget – inhyrda arbetare befann sig felaktigt på livsfarligt spår
Säkerhetsregler bröts i samband med arbetet på spåret i Malmö när en man i 25-årsåldern omkom. Ingen vet heller varför han och en kollega som skadades allvarligt befann sig i spårområdet över huvud taget.

Polis på plats på godsbangården i Malmö efter dödsolyckan.
Dödsolyckan inträffade i slutet av april. Två unga banarbetare blev påkörda av ett Öresundståg i spårområdet.
Den ene, en man i 25-årsåldern från Lessebo, omkom. Den andre skadades svårt.
Nu kan Sekotidningen avslöja nya uppgifter som pekar på att säkerhetsregler inte följdes.
Männen var inhyrda via bemanningsföretag av det statliga järnvägsföretaget Infranord. Enligt källor som vill vara anonyma arbetade de sin första vecka på bangården i Malmö. Detta har dock inte bekräftats av bemanningsföretaget eller Infranord.
Deras uppdrag var att åtgärda besiktningsanmärkningar på spåren.
Inget planerat arbete
P4 Malmöhus rapporterade tidigare i veckan att Öresundståget fick grön signal att köra. Men det är inte hela sanningen – det fanns inget inplanerat arbete på spåret, och det var alltså därför Öresundståget körde som vanligt där.
Men varför banarbetarna befann sig ute i spåret vid olyckstillfället är det ingen som vet.
– En utredning får visa vad som hänt. Vi är lika frågande som alla andra. Så fort utredningen är klar hoppas jag att vi har ett svar och kan rätta till eventuella fel och brister, säger Ola Malmberg, enhetschef för järnvägsunderhållet i södra distriktet på Trafikverket.
Tåget kunde åka i 160
Enligt uppgift till Sekotidningen är teorin att banarbetarna arbetade under så kallad tågvarning, men arbetssättet får inte användas på det aktuella spåret.
Vid arbete under tågvarning utses en medarbetare till tågvarnare. Den personens enda uppgift är att varna sina kollegor när ett tåg närmar sig, så att de hinner utrymma spåret inom 15 sekunder.
Men arbetsmetoden får endast användas på spår där tågen kör i högst 150 kilometer i timmen. På platsen där olyckan skedde var hastigheten 160. Dessutom var intilliggande spår inte avstängda för trafik, vilket gör det omöjligt att utrymma säkert.
Inhyrd personal
På grund av många arbeten och omfattande besiktningsanmärkningar i Malmöområdet har Infranord anlitat inhyrd personal. Samtidigt har det blivit betydligt svårare att få spår avstängda för underhållsarbete – det uppger Trafikverket.
Enligt uppgifter till Sekotidningen jobbar bemanningsanställda ofta under sämre villkor, med mindre introduktion, bristande lokalkännedom och högre tidspress – vilket ökar risken för olyckor. I dag utgör bemanningsanställda en allt större andel av arbetskraften inom järnvägsbranschen.
Sekotidningen har granskat samtliga arbetsplatskontroller av Infranords arbete i Malmö under 2024–2025. Endast vid ett tillfälle upptäcktes något allvarligt – den 22 april, bara två dagar före dödsolyckan. Även då handlade det om arbete under tågvarning.
Helt oskyddade
Enligt rapporten arbetade två banarbetare på spåret – i detta fall var det tillåtet till skillnad från dödsolyckan – men tågvarnaren var samtidigt upptagen med arbete. Det är allvarligt, eftersom det innebär att de båda var helt oskyddade. Uppgiften som tågvarnare kräver full uppmärksamhet på trafiken.
På frågan hur arbetsmiljön är i Malmös spårområde – med tanke på det höga arbetstempot, den intensiva trafiken och det stora antalet pågående spårarbeten – svarar Ola Malmberg att järnvägsmiljön generellt sett är farlig.
– Malmö är kanske lite extra komplext eftersom det finns spår kopplade till stambanorna, där tågen går väldigt fort, samt ett antal andra spår i närheten där man arbetar med godsvagnar.
Har arbetssituationen försämrats jämfört med hur det var tidigare?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga, säger Ola Malmberg.
Olyckan utreds
Statens haverikommission (SHK) har beslutat att utreda dödsolyckan. Samtidigt pågår en förundersökning hos polisen, under ledning av åklagare Klas Norelius. Brottsmisstankarna gäller arbetsmiljöbrott, vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.
– Vi samlar just nu in material och hör ett antal personer. Det är ett omfattande arbete, och det går inte att säga när det kommer att vara klart, säger Klas Norelius.
Trafikverket, Transportstyrelsen och Infranord genomför också egna utredningar.
Svarar inte på frågor
Arbetsmiljöansvaret ligger delvis hos Infranord, Trafikverkets upphandlade huvudentreprenör i Malmöområdet. Men bolaget vill inte ställa upp på en intervju.
”Med hänsyn till den pågående utredningen kommer vi inte att svara på några frågor i detta skede”, skriver kommunikationschefen Emma Riblom.
Sekotidningen har även sökt kommentar från företaget där den omkomne arbetade, men vd:n har avböjt att medverka.