100 kan förlora jobbet på krisande Mathem – lagerarbetaren Mathias orolig: ”Hårt och stressigt”
Det senaste året har krisande Mathem stängt två lager och sagt upp över 400 lagerarbetare, chaufförer och tjänstemän för att komma på fötter. Nu är det dags igen och det skapar oro hos lagerarbetarna.

”Många tänker ju att om fler försvinner och vi ändå ska hålla samma tempo så blir det svårt” säger lagerarbetaren Mathias Eriksson.
I tisdags meddelade Mathem att ytterligare runt 100 jobb ska bort.
Den här gången handlar det både om lagerarbetare, chaufförer och tjänstemän. På lagret i Larsboda i Stockholm varslas 44 lagerarbetare.
– Jag blev inte direkt förvånad. Redan när det var klart att rekonstruktionen skulle förlängas till juni förstod jag att det nog skulle bli så här. Medlemmarna är ju oroliga, men inte heller direkt chockade, säger Mathias Eriksson, som är skyddsombud och ordförande i Handelsklubben på lagret i Larsboda.
Rekonstruktion i stället för konkurs
Sedan november förra året befinner sig Mathem i rekonstruktion.
Det är, enkelt förklarat, ett alternativ till konkurs för företag med ekonomiska problem, men som på sikt har möjlighet att överleva.
Samtidigt beslutade Mathem att lägga ner lagerverksamheten i Göteborg och Malmö. Alla som jobbade på de lagren sades upp, sammanlagt runt 300 lagerarbetare.
När lagren i Göteborg och Malmö stängde centraliserades all verksamhet till det mer automatiserade lagret i Larsboda i Stockholm.
Även där hade man dragit ner på personal – i somras sades 60 chaufförer upp. Och i januari i år fick omkring 40 lagerarbetare gå.
Facket och Mathem förhandlar
I dag jobbar omkring 300 lagerarbetare kvar på lagret i Larsboda.
Nu förhandlar facket och arbetsgivaren om hur det ska bli med uppsägningarna.
I första hand har man gått ut med ett erbjudande till de som kan tänka sig att sluta självmant.
De får en månads extra uppsägningstid, då de får betalt utan att behöva jobba.
Hittills har runt 30 lagerarbetare visat intresse för det. De som jobbar på lagret har mellan två och sex månaders uppsägningstid, beroende på hur länge de varit anställda.
Oro för mer stress på lagret
Men de som jobbar på lagret är inte bara oroliga för att bli arbetslösa. De som får ha jobbet kvar befarar att det kommer bli stressigare när de blir färre.
– Det är extremt mycket att göra redan nu. Det är tufft, hårt och stressigt. Många tänker ju att om fler försvinner och vi ändå ska hålla samma tempo så blir det svårt. Arbetsgivaren jämför oss med norska Oda och menar att vi måste klara samma tempo som de gör, säger Mathias Eriksson.
Oda är det norska företag som numera äger en stor del av Mathem.
Där har man utvecklat lagersystemet som finns på lagret i Larsboda. Mathias Eriksson tycker att jämförelsen med Norge blir orättvis.
– Det är olika förutsättningar. De har jobbat i systemet i flera år, medan vi slängdes in i det för ett år sedan. Systemet är på sätt och vis smidigare, men det innebär också fler väldigt höga och väldigt låga lyft som är ansträngande. Och att orka med det höga tempot i åtta timmar är maffigt.
Drar in personalens friskvårdsbidrag
En annan förändring som irriterar lagerarbetarna är att Mathem drar in friskvårdsbidraget – samtidigt som man står inför ett tuffare arbetstempo.
– Förut hade vi runt 2 000 kronor om året i friskvårdsbidrag. Nu kommer det att försvinna helt. Det är en hel del missnöje med det, vilket är helt förståeligt, säger Mathias Eriksson.
I ett mejl till Handelsnytt skriver Sara Tranarp, retail director Sweden, att friskvårdsbidraget avvecklas 2026 som en del av kostnadsreduktionsprogrammet under rekonstruktionen.
– Vi har i dag en betydande kostnad för systemstöd och administration av friskvård via extern leverantör. Bidraget gäller oförändrat fram till dess. Medarbetare har fortsatt kostnadsfri tillgång till vårt fullt utrustade gym i Larsboda.
Enligt uppgifter till Handelsnytt berör varslet, förutom lagerarbetarna, drygt 20 tjänstemän och ett 30-tal chaufförer.