”Ny rapport visar – sämre lön i privat äldreomsorg”
Förespråkare av privatiseringen i äldreomsorgen lovar bättre villkor – men verkligheten säger något annat. Det skriver Kommunal i sin nya rapport.

Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal.
En ny rapport från Kommunal visar att anställda vid privata vinstdrivna företag har lägre löner, i större utsträckning arbetar (ofrivillig) deltid och oftare har en otrygg anställning.
Att vinstdrift skapar en bättre äldreomsorg saknar såväl teoretiskt som empiriskt stöd.
Rapporten visar att:
1. Lägre lön
Heltidsanställda i kommunalt driven äldreomsorg i genomsnitt tjänar 2 300 kronor mer per månad jämfört med heltidsanställda i bolagsdriven äldreomsorg.
2. Färre arbetar heltid
Andelen deltidsanställda är 63 procent hos privata utförare, jämfört med 41 procent hos kommunala utförare.
3. Fler otrygga anställningar
Andelen tidsbegränsat anställda är 34 procent hos privata utförare, jämfört med 28 procent hos kommunala utförare.
Sparar in på arbetsvillkor
Allt detta leder till sämre förutsättningar att driva en äldreomsorg av god kvalitet: sämre förutsättningar för kontinuitet, lägre kompetensnivå och mindre attraktiva arbetsgivare som kan locka till sig yrkeskunnig personal – något som även vårens återkommande skandaler inom privat äldreomsorg visar.
Rapporten visar att privata arbetsgivare har incitament att spara på sådant som skapar hållbara villkor för personalen och god kvalitet för de äldre.
Ytterligare en faktor som påverkar kvaliteten är arbetsklimatet och eventuell tystnadskultur. Trots att privatanställda har ett lika starkt meddelarskydd som offentliganställda, finns det fall då personalen har utsatts för repressalier när de larmat internt eller delat uppgifter med media.
Visselblåsare äventyrar varumärken
Det tydligaste fallet som till och med har blivit en biofilm är fallet med vårdbiträdet Stine Christophersen. Under pandemin larmade hon i media om brister på ett äldreboende. Då ansåg hennes arbetsgivare, ett privat vårdbolag att hon var illojal och gav henne en skriftlig erinran.
I höstas dömdes två chefer på vårdbolaget i Högsta domstolen, men trots det larmas det fortfarande om fall där personal utsatts för repressalier när de larmar.
Om en utförare har incitament att exempelvis skydda sitt varumärke från negativ publicitet kan det finnas en risk att det motverkar ett arbetsklimat där anställda känner sig trygga att larma om missförhållanden.
Det är en förutsättning för omsorgskvaliteten att personalen vågar uppmärksamma chefer och media om verksamheterna uppvisar brister. Och när äldreomsorgen inte är starkt reglerad i lag eller i kommunens upphandlingskrav är personalens larm ofta det enda sättet att sätta stopp för vanvård.
Konkurrerar med sämre villkor
Inom den kommande månaden kommer Kommunal att förhandla om ett avtal inom privat äldreomsorg med motparten Vårdföretagarna. Kommunals fokus är en lön att leva på med en extra satsning på de lägst avlönade, bättre schemaläggning och ett stopp för diskrimineringen av deltidsanställda.
Vi kan redan nu konstatera att vi står långt ifrån varandra i flera viktiga frågor. Samtidigt är en avtalsrörelse en möjlighet för vår motpart att visa att privat äldreomsorg inte bara är en möjlighet för oseriösa aktörer att tälja guld på bekostnad av personalen och de äldre.
Just nu har vi hamnat i en situation där personalens arbetsvillkor är det främsta konkurrensmedlet – trots att det handlar om en välfärdsverksamhet som vi finansierar gemensamt och fördelar efter behov. Det tycker inte jag är värdigt svensk välfärd.