Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Spanien skrotar 40-timmarsveckan – här är länderna som tagit steget

Spanien sänker veckoarbetstiden – från och med nästa år är 37,5 per vecka den nya standarden i landet. Medan Sverige fortfarande har 40 timmar, är det fler länder likt Spanien, som har lagstiftat om kortare arbetsvecka.

1 Spanien

Lagförslaget om arbetsveckor på 37,5 timme godkändes nyligen av den spanska regeringen och är en uppgörelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien.

Redan i dag arbetar de facto många spanjorer mindre än 40 timmar genom kollektivavtal. Med den nya lagen får nu ytterligare drygt 12 miljoner anställda i framför allt privat sektor förkortad arbetstid.

2 Frankrike

I Frankrike är det lagstadgade veckoarbetstiden 35 timmar. Lagen infördes år 2000 och har sedan dess varit mycket omdebatterad. Trots att reformen, kallad Loi Aubry, flera gånger dödförklarats gäller den än. I dag är den dock mer att betrakta som en tröskel där all arbetstid utöver 35 timmar ses som övertid.

3 Australien

Sedan 1983 har Australien lag på 38-timmarsvecka. Anställda tillåts förvisso att arbeta mer, men ska då komma överens med arbetsgivaren om det. Sedan förra året har anställda i Australien även laglig rätt att strunta i mejl, sms eller telefonsamtal från arbetsgivare utanför arbetstid.

4 Belgien

2022 införde den belgiska regeringen en lag som gav alla som vill rätt till fyradagarsvecka utan löneavdrag. I stället får anställda kompensera med längre pass de dagar man är på jobbet. Redan innan reformen lanserades var standardveckan i Belgien 38 timmar.

5 Island

Island har förvisso 40-timmarsvecka på pappret. Men 2015 genomfördes ett test där cirka 2500 islänningar fick sänkt arbetstid. Testet slutade 2019 men ledde till fackliga krav om förkortad arbetstid. I dag har fenomenet spridit sig till hela arbetsmarknaden och omkring 85 procent av islänningarna uppskattas arbeta fyradagarsvecka.

Mer om Kortare arbetstid