Facket: Stressig arbetsmiljö bakom många handolyckor
”Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön till hundra procent”, säger Johan Torstensson Aas, ombudsman på Byggnads. Då ingår att säkerställa att anställda till exempel inte sågar utan skydd.

Även om det är ”slarv” som ligger bakom handolyckorna är det yttersta ansvaret alltid arbetsgivarens, menar de fackliga företrädare Arbetet har pratat med.
– Fingret hängde bara i skinnet i princip, säger Johan Torstensson Aas, central arbetsmiljöombudsman på Byggnads.
Han pratar om en olycka som drabbade en kollega när han själv fortfarande jobbade som markarbetare. Kollegan skulle slipa en borrkrona när handsken fastnade i den roterande maskinen.
– Många har nog åtminstone en kollega som antingen har blivit av med ett finger eller fått svåra skador i handen, säger Johan Torstensson Aas om hur det ser ut i byggbranschen.

Johan Torstensson Aas, central arbetsmiljöombudsman på Byggnads.
Arbetet har i flera reportage berättat om att just skadade fingrar och händer är en vanlig arbetsskada som får stora konsekvenser för dem som drabbas. Byggbranschen och industrin förekommer flitigt i statistiken.
”Riskbedömningar saknas”
Johan Torstensson Aas konstaterar att byggbranschen generellt är skadedrabbad – och menar att en orsak är dess rörlighet, att arbetsplatserna ständigt förändras. Dessutom är det vanligt med roterande vassa verktyg som kan vara farliga för fingrar och händer.
Men han menar att det i bakgrunden ofta finns brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Ofta, om inte alltid, saknas riskbedömningar, eller så är de undermåliga.
Han är tydlig med att ansvaret för att jobbet görs säkert ligger på arbetsgivaren. Han konstaterar att arbetstagarna givetvis ska följa instruktioner de fått och inte ta bort skyddsanordningar, men säger att de ofta inte fått instruktioner eller utbildning.
– Det är arbetsgivarens ansvar att se till att de arbetsredskap och anordningar som används är säkra. Och arbetsgivaren ansvarar också för säkerhetskulturen, säger han.
”Stress bakom olyckor”
Peter Frövén, ombudsman på IF Metall, tror att stress är en viktig faktor bakom olyckor där man till exempel ska rätta till något i en maskin, men inte först tar ett steg tillbaka och säkrar den.
– Många säger att det ”slarvas”, men vi anser inte att slarv är en orsak till olyckor utan det är oftast att du är så stressad att du tar genvägar som du inte hade tagit om du hade varit lugn och haft tid att utföra ditt arbete på rätt sätt.
Han konstaterar att det ska finnas rutiner för att göra rätt, och ett fungerande skyddsarbete som gör att risker så som saknad skyddsutrustning upptäcks i förhand.

Andreas Marklund, ombudsman på Livs.
Även Andreas Marklund, ombudsman på Livs, lyfter stress till följd av tajt bemanning som ett skäl till att olyckor händer. Men betonar också vikten av att följa upp händelser som kunde lett till skador.
– Man måste hela tiden utvärdera arbetsmiljön och inte slappna av, även om det inte har hänt något på ett tag betyder inte det att ingenting behöver göras.