Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Strejk hotar flyget

Transport varslar om konflikt för kabinpersonal. Om inget avtal tecknas väntar både blockad och strejk.
”Nu är gränsen passerad och våra medlemmar säger stopp”, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.

UPPDATERAD 15 MAJ 09:20

Den 26 maj, samma vecka som många är lediga under Kristi himmelsfärdshelgen, hotas flygbranschen av konflikt. Transport tar ut kabinanställda, alltså de som jobbar ombord på flygplan i blockad och strejk.

Från början skulle blockaden, som innebär att de anställda inte får jobba övertid och att flygbolagen inte får hyra in personal eller nyanställa, börjat gälla den 21 maj, men nu har facket skjutit fram varslet.

Om inget nytt avtal tecknats den 26 maj inleds blockanden. Samtidigt lägger kabinchefer ner sitt arbete hos en rad olika flygbolag. Vilka bolag som drabbas av strejken varierar från dag till dag. 

”Nu är gränsen passerad och våra medlemmar säger stopp, det är nog. Arbetsvillkoren och arbetstiderna för kabinpersonalen måste förbättras”, säger Tommy Wreeth, Transports ordförande i ett pressmeddelande.

Kräver en rad förbättringar

Förhandlingarna om ett nytt avtal har pågått under en tid utan resultat. Facket kräver en rad förbättringar när det gäller kabinpersonalens arbetstid och rätt till ledighet. 

”De anställda kan inte pressas bortom det rimliga i bolagens jakt på besparingar och resultat. Både personalens trygghet och säkerheten i luften hotas med dagens villkor”, säger Tommy Wreeth, i pressmeddelandet.

Facket kräver också att de anställda ska få räkna sin yrkeserfarenhet om de byter flygbolag. I dag kan de tvingas börja om på ingångslön varje gång de byter arbetsgivare oavsett hur lång erfarenhet de har, enligt facket.

Transport vill också förändra hur avtalen tecknas eftersom mycket i dag görs upp i lokala avtal där facket har mindre styrka och inte kan varsla om strejk.

Ändra spelreglerna

Arbetsgivarna anser att Transport försöker ändra spelreglerna för avtalet och att fackets krav ligger över det andra på arbetsmarknaden får, det så kallade märket som är på 6,4 procent på två år. 

”Märket är avgörande för Sveriges konkurrenskraft och för att arbetstagarna även framöver ska få reallöneökningar. Det är därför både orättvist och orimligt att begära mer i jämförelse med andra lönegrupper”, säger Linda Räfsbäck, förhandlingschef, Svenska Flygbranschen i ett pressmeddelande.

Mer om Avtal 2025