Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Nystartsjobb gick till redan anställda – kostat miljoner: ”Roffar åt sig”

Nystartsjobb ska hjälpa de som har svårt att få ett arbete. Men fyra procent av de som fick lönestödet under 2023 var inte ens arbetslösa, visar en ny rapport från Utbetalningsmyndigheten. ”Frustrerande”, säger generaldirektör Per Eleblad.

Det är två allvarliga typer av fusk som Utbetalningsmyndigheten hittat i sina nya kontroller, enligt en färsk rapport. Fusket gäller olika typer av lönestöd som Arbetsförmedlingen betalar ut för att fler ska få jobb.

  • Fyra procent av de som fick nystartsjobb under 2023 var inte ens arbetslösa. De tillhör alltså inte målgruppen och har därför inte haft rätt till stödet. Vilket lett till felaktiga utbetalningar med 30 miljoner kronor det året. 
  • Fem procent av de som hade en anställning med lönebidrag för sin funktionsnedsättning under 2023 hade samtidigt extrainkomster på mer än 10 000 kronor i månaden. Det kan tyda på skenanställningar eller att personer har högre arbetsförmåga än vad som framkommit. Något som lett till felaktiga utbetalningar på 90 miljoner kronor för 2023. 

Utbetalningsmyndighetens generaldirektör Per Eleblad reagerar starkt på uppgifterna som framkommer i rapporten. 

– Jag tycker att det är frustrerande. Det här är system som finns till för att stötta de som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. För att de ska få ett fungerande arbetsliv. Och så roffar andra åt sig pengarna, säger han till Arbetet.

”Inte tillräckligt svårt att fuska”

Arbetet har tidigare granskat vem som får ta emot sådana stöd och kunde då visa att flera av mottagarna dömts för brott. En granskning som Riksrevisionen senare hänvisade till när de i en rapport konstaterade att myndighetens kontroll av lönestöd inte är tillräckligt effektiv.

Den nya rapporten från Utbetalningsmyndigheten släpps under tisdagen. I den finns uppgifter som Arbetsförmedlingen inte själv kan ta fram på grund av sekretesshinder. De får inte hantera den typen av inkomstuppgifter från Skatteverket – det får däremot Utbetalningsmyndigheten. 

Nu börjar därför myndigheterna samarbeta för att stoppa fusket. I en första vända har Utbetalningsmyndigheten skickat 150 larm till Arbetsförmedlingen som ska utreda dem. 

– Det var därför vi som myndighet kom till, för att möjliggöra den här typen av dataanalys från flera myndigheten. Jag tror att våra kontroller kommer göra stor skillnad, det handlar om mycket pengar, säger Per Eleblad. 

Är det lätt att fuska med lönebidrag och nystartsjobb?

– Det får nog Arbetsförmedlingen svara på, men det är uppenbarligen inte tillräckligt svårt i alla fall. Det skulle behöva vara svårare. 

Totalt betalas drygt 14 miljarder kronor årligen ut i nystartsjobb och lönebidrag. Enligt en tidigare studie från Ekonomistyrningsverket betalades drygt var tionde kronor av de stöden ut felaktigt 2021.