Skolstädning privatiserades – blev så smutsigt att lokaler behövde stängas
Trots protester privatiserade Huddinge all städning av skolor och förskolor. Resultatet blev smutsiga skollokaler som fick stängas. Nu river kommunen upp avtalet.

Kim Eriksson, ordförande för Kommunal i Huddinge, är mycket kritisk till hur kommunen har hanterat städningen i skol- och förskolelokalerna. Bilden till höger är tagen på en förskola.
För ett par år sedan bestämde det dåvarande moderata styret i Huddinge att städningen på skolor och förskolor skulle läggas ut på privata bolag. Kommunen ville spara pengar genom att utsätta lokalvården för konkurrens.
Men så blev det inte.
Nu har kommunen sagt upp avtalet med de upphandlade städföretagen, något som tidningen Mitt i uppmärksammat. Orsaken är att skolpersonal och elever har vittnat om toaletter som inte rengörs, dammråttor på golvet och skräp som inte städas bort. Ibland har skollokaler varit så smutsiga att de har behövt stängas.
Måste lära sig upphandling
Trots att avtalet har sagts upp kommer städningen fortsätta som tidigare i ytterligare ett år – eftersom Huddinge kommun behöver tid att lära sig hur man gör en bättre upphandling.
Nästa gång vill kommunen ställa tydligare krav på städningen och personalens arbetsvillkor, enligt Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.
Varför ska ni upphandla lokalvård igen om ni saknar rätt kompetens för det?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det handlar om att dra lärdomar i dialog med verksamheterna och verkligen se till att vi ställer rätt krav i upphandlingen. Hur gärna jag än skulle vilja vrida tillbaka klockan, och att fullmäktige hade fattat ett annat beslut 2022, kan jag inte göra det, säger hon.
Städare miste jobbet
Redan för två år sedan varnade flera städare, i en artikel i Kommunalarbetaren, om riskerna med att göra sig av med städningen i egen regi. Av mer än 120 anställda var det endast ett 40-tal som valde att börja arbeta hos de upphandlade städbolagen.
En orsak var att flera skulle få delade turer, alltså arbeta ett par timmar på morgonen och sen ett par timmar på kvällen. Men att uppfylla kommunens krav om städning på morgnar och kvällar, och samtidigt ge personalen heltid, är inte möjligt utan delade turer, svarade de upphandlade bolagen.
En av flera städare, som inte ville jobba delade turer, är i dag kritisk mot politikerna.
– Var är konsekvenstänket? Jag är förvånad över att de som sitter i toppstyret inte har bättre koll på vad de gör. Det är barnen och personalen som blir drabbade, säger en före detta städare, som vill vara anonym på grund av rädsla för repressalier.
Rädda för att bli sjuka
Hösten 2023 eskalerade städproblemen. Facket Sveriges Lärare gjorde en anmälan om bristerna till Arbetsmiljöverket, men myndigheten ansåg att kommunen hanterade problemen.
Kort därpå krävde Huddinge kommun att ett av företagen betalar mångmiljonböter, men bolaget vägrar. Dessutom har kommunen själva krävts på 150 000 kronor, då de har huvudansvaret för städningen på skolor.

Lokalerna har varit så smutsiga att anställda känt sig tvungna att städa själva, trots att det inte ingått i deras arbetsuppgifter. Bilden är från en förskola i Huddinge.
De senaste åren har skolpersonal vittnat om lokaler som är så smutsiga att de känt sig tvungna att städa själva, trots att det inte ingår i deras arbete. Andra har varit rädda för att bli sjuka – på grund av bristen på hygien.
– Detta är städpersonal och kompetens som kommunen inte får tillbaka. Jag önskar att jag kunde säga: ”vad var det vi sa?”, men det är inte känslan när många städare har mått så dåligt av processen, säger Kim Eriksson, ordförande på Kommunal i Huddinge, som själv arbetade som städare i 20 år.
Pressade städscheman
En utmaning är att vissa av de nya städarna inte haft rätt utbildning, samtidigt som scheman varit pressade, enligt facket Kommunal. Kim Eriksson tycker att Huddinge kommun borde återta städningen i egen regi.
– Det finns inga garantier att det kommer bli bättre än det vi ser i dag. Visst kan man göra en ny upphandling och ställa andra krav, men kommunen måste ge rätt förutsättningar till bolagen genom att inte upphandla till exempel delade turer.