Nytt avtal klart – Elektrikerna får lättare att lägga veto mot inlåning av oseriösa avtal: ”Fall framåt”
Det ska bli enklare för facket att lägga veto mot inlåning av oseriösa företag, och arbetsgivarna ska stå för utbildningar i ackordet. Det är två punkter i det nya installationsavtalet som Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson är särskilt nöjd med.
– Det känns riktigt bra, säger han några timmar efter att parterna skrivit under det nya avtalet.

Mikael Pettersson, förhandlingschef Elektrikerförbundet
– Det har varit en sådan berg-och-dal-bana de sista veckorna. Vi fick ju till och med varsla om stridsåtgärder på grund av att de har haft sådana långtgående krav på försämringar, fortsätter han.
Arbetsgivarna, Installatörsföretagen, hade bland annat krav på förläggning av arbetstiden, där de ville ha möjlighet att förlägga de anställdas arbetstid mellan tiderna 05.30-19.00 med 40 timmar i veckan i snitt under en sexmånadersperiod, samt skiftarbete på byggen.
En ny del i avtalet handlar om just förläggning av arbetstiden.
Nu finns en större möjlighet för arbetsgivarna, eller medlemmarna, att via Elektrikerförbundets regioner förhandla om förläggning av arbetstiden.
Det är dock inget varken företag eller anställda kan göra ensidigt, utan måste ske genom en överenskommelse med företag, Elektrikernas ombudsman och de anställda.
På vissa företag där förbundet delegerat rätten att träffa kollektivavtal till facklig förtroendevald finns på samma sätt möjlighet på företaget att träffa överenskommelse med fackligt förtroendevald tillsammans med de anställda.
Extra satsning på övriga ersättningar
Lönerna ökar med tre procent per år, men vissa övriga ersättningar ökar mer, som restid och ob-ersättning, med fyra procent det första året.
– Vi har gjort en extra satsning på övriga ersättningar, och det är för att vi vet att det är våra medlemmar som får den extra satsningen, och inte de oorganiserade. Det här kan vi mäta, vi ser att det oftast är de övriga ersättningarna som företag fuskar med att betala till oorganiserade, eftersom en oorganiserad inte kan kräva avtalet, säger Mikael Pettersson.
Elektrikerförbundets stridsfråga, ett gemensamt ansvar för ackordet, fick facket igenom till viss del.
Partsgemensamma utbildningar ska hållas, 25 stycken under avtalsperioden, för både anställda och arbetsgivare.
Dessa utbildningar ska finansieras av arbetsgivarparten genom ”särskilt tillägg el”, som företagen betalar för att bland annat bekosta den Centrala yrkesnämnden och lärlingssystemet.
– Så det är ett steg framåt. Även om vi kanske hade velat tagit fyra steg framåt, kommenterar Mikael Pettersson.
”Bättre än vad vi trodde”
Ett annat krav som facket hade i förhandlingarna handlar om ordning och reda vid inlåning av arbetskraft från ett annat företag.
Det nya avtalet innebär att facket har ökade möjligheter att lägga veto mot inlåningen om de anser att det inlånade företaget är ett oseriöst företag, något som leder till att företaget får lämna uppdraget.
I det nya avtalet har facket 15 dagar, mot tidigare fem dagar, på sig att lägga veto. Därefter finns nu möjlighet att lägga veto var tredje månad upp till totalt ett år.
– Den skrivningen blev bättre än vad vi kanske trodde att den kunde bli, så det var verkligen ett fall framåt, säger Mikael Pettersson.
I och med det nytecknade installationsavtalet får de anställda en möjlighet att gå ned i arbetstid när pensionen närmar sig, deltidspension är möjlig från 62 års ålder, med samma regler som finns på Elektrikernas kraftverksavtal.
Elektrikernas extra avtalspension ökar med 0,2 procent i det nya avtalet till totalt 1,9 procent.
Installatörsföretagen ser fram emot ackordssamtal
Installatörsföretagen kommenterar det nya installationsavtalet i ett pressmeddelande.
Där lyfter organisationen att företagen nu får större möjlighet att göra överenskommelser om arbetstidens förläggning.
Gällande satsningen på ackordsutbildningar säger organisationen att de ser fram emot att arbeta tillsammans med Elektrikerförbundet för att utveckla ackordslönesystemet.