Hot om strejk i Sveriges alla hamnar
Både Hamnarbetarförbundet och Transportfacket varslar om strejk. Stridsfrågorna gäller bland annat användningen av bemanningsföretag.

Medlemmar i Hamnarbetarförbundet. (Genrebild)
UPPDATERAD MÅNDAG 12 MAJ 19:45
Hamnarbetarförbundet varslar om strejk onsdagen den 21 maj, mellan klockan 12 och 18 i alla svenska hamnar, berättar förbundets vice ordförande Erik Helgeson.
– Det är ett inledande varsel för att få fart på förhandlingarna. Det är högst troligt att vi lägger fler om vi inte kommer någonstans, säger Erik Helgeson till Arbetet.
Hamnarbetarförbundet kräver bland annat en begränsning av arbetsgivarens användning av bemanningsföretag.
Förbundet vill även se en stärkt förhandlingsskyldighet och ett bättre skydd för förtroendevalda. Bakgrunden är att Erik Helgeson tidigare i år blev uppsagd från sin anställning i Göteborgs hamn.
Transport varslar också
Hamnarbetarförbundet är ett fristående fackförbund som konkurrerar med LO-facket Transport om att organisera hamnarbetare. Båda förbundens kollektivavtal med Sveriges hamnar löpte ut 30 april.
Senare under måndagen lade även Transport konfliktvarsel mot Sveriges hamnar. Liksom Hamnarbetarförbundet hänvisar Transport till användningen av bemanningsföretag.
– Vi måste öka trycket i förhandlingarna när arbetsgivarna vägrar att möta våra krav om rättvisa villkor. Att arbetsgivare alltmer rundar villkoren i Hamn- och stuveriavtalet genom inhyrning av personal behöver få ett stopp, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth i ett pressmeddelande.
Om inget avtal tecknas startar Transport blockad mot nyanställning, inhyrning och övertid den 21 maj. Strejk bryter ut i omgångar med start den 30 maj.
”Incitament att följa svenska lagar”
Transports kollektivavtal med Sveriges hamnar är normalt det som sluts först. Därmed blir det vägledande när det gäller löneökningar. Hamnarbetarförbundet har i sitt konfliktvarsel valt att lägga vikt vid bestämmelser om relationen mellan facket och arbetsgivaren.
Hamnarbetarförbundet vill driva upp kostnaderna som för företag som struntar i förhandlingsskyldighet och riskbedömningar eller på felaktiga grunder säger upp förtroendevalda.
– Om vi får upp skadeståndsnivåerna för de vanligaste problemen i vår vardag så får även miljardkoncernerna vi förhandlar med incitament att följa svenska lagar och regler, säger Erik Helgeson.