Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Medlemmar i Livs minns pandemin: ”Alla var rädda för att bli sjuka och förlora jobbet”

Tufft. Oroligt. Väldigt utmanande. Det är ord som återkommer när Mål och Medel ringer runt till Livsmedlemmar som arbetar med slakt, för att höra hur de minns pandemin och vad de tänker om framtida zoonoser.

Fidan Mehmeti, klubbordförande på Scan i Kristianstad, säger att pandemin resulterade i en större förståelse för hur viktigt det är att vara förberedd på liknande kriser.

Men också att fackklubben blev bättre på att ha digitala möten.

– Många blev smittade och det var svårt att hantera produktionen när vi var så underbemannade, men personalen blev sammansvetsad och vi lyckades klara det tillsammans. Efter pandemin har vi fortsatt att ha minst ett digitalt medlemsmöte varje år eftersom vi märker att vi når fler, säger Fidan Mehmeti.

Evangelos Siutas, klubbordförande på KLS Ugglarps i Kalmar minns pandemin som bedrövlig, för alla på jobbet:

– Alla var rädda, både för att bli sjuka och för att förlora jobbet. Många anställda blev sjuka och tre drabbades av postcovid. Samtidigt tog arbetsgivaren för givet att samma jobb kunde utföras på färre personer.

Är du orolig för att en ny pandemi ska bryta ut?
– Ja, men det finns även andra sjukdomar som kan påverka oss i slakteribranschen, som till exempel svinpest. Som tur är har vi bra djuromsorg i Sverige. Både arbetsgivaren och arbetstagarna har blivit noggrannare med att hygienreglerna följs som en konsekvens av pandemin.

”Fler hygienslussar har tillkommit”

På Skövde Slakteri fortgår arbetet ungefär som innan pandemin.

– Fler hygienslussar har tillkommit men det beror på att vi har byggt ut och att fler avdelningar har tillkommit, säger Petra Loft Svensson, klubbordförande.

– Rädslan för att något liknande ska bryta ut har mig veterligen inte diskuterats, inte med oss i personalen eller styrelsen i alla fall.

”Sköttes klockrent av företaget”

På Ingelsta kalkon i Smedstorp jobbar klubbordföranden Mikael Olsson. Han ger tummen upp till hur arbetsgivaren skötte sig under pandemin:

– Det sköttes klockrent från företagets sida. Vi fick vaccinera oss under arbetstid och stanna hemma vid minsta lilla symtom. Folk hade respekt för sjukdomen, men jag vet ingen som var eller är rädd för att vi jobbar med djur.

En medelålders man med en mörk jacka står framför en vit vägg och tittar rakt in i kameran.

Mikael Olsson.

2021 upptäcktes fågelinfluensa hos en uppfödare med anläggning intill Ingelsta Kalkon. Det ledde till att samtliga runt 35 000 kalkoner fick nödslaktas.

– Tidigare hade vi ett par kalkoner som gick ute och som besökarna kunde titta på, men det förbjöds efter det. Annars har inget ändrats, vi följer de hygienkrav vi hade sedan tidigare och använder fortfarande handsprit, säger Mikael Olsson.

”Finns lite fler munskydd än tidigare”

Även Carl Gustavsson, klubbordförande på Guldfågeln i Mörbylånga, tycker att arbetsgivaren skötte sig bra under pandemin.

Han konstaterar att många på jobbet var rädda men att rädslan klingade av när pandemin lagt sig.

– Det som har ändrats är att det finns lite fler munskydd än tidigare och att företaget har infört krav på munskydd på fler stationer än innan pandemin.

En man med skägg sitter inomhus framför ett fönster med tunna gardiner som har ett bladmotiv.

Carl Gustavsson.

Carl Gustavsson fortsätter:

– Nu sprider sig fågelinfluensan i USA, men det är inget som vanliga arbetare oroar sig för. Företaget har bra riktlinjer och vi har inte haft några fall av vare sig fågelinfluensa eller salmonella på slakteriet. I Sverige arbetar vi aktivt för att förhindra utbrott av salmonella.