Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Deltidspension från 64 ska få fler att jobba längre

Snart får anställda i kommuner och regioner bättre möjlighet att gå ner i tid när de fyllt 64. Arbetsgivarna hoppas att det ska få fler att jobba längre. Men deras egen statistik visar att de flesta undersköterskor i den åldern redan jobbar deltid.

När avtalet stod klart mellan Kommunal och arbetsgivarna i Sveriges regioner och kommuner, SKR, var en nyhet att anställda kan ansöka om att gå ner till 80 procent när de fyllt 64 och få fortsatt full inbetalning till tjänstepensionen.

Även de som redan jobbar 80 procent kan ansöka om att få full inbetalning till tjänstepensionen. 

Inom kommuner och regioner är det personalbrist i många sektorer. SKR hoppas därför att den nya deltidspensionen ska få fler att vilja jobba kvar längre. 

Men när KA ber SKR att ta fram statistik på hur många som är 64 och äldre som redan jobbar deltid, visar det sig att det är en majoritet.

Av undersköterskorna i vård- och omsorg är det bara 45 procent som jobbar heltid, för vårdbiträdena är siffran knappt 46 procent.

I genomsnitt jobbar de äldre undersköterskorna 84 procent.

”Man blir sedd”

Att förmånen gäller först från 64 beror på att de flesta går i pension då, säger Victoria Bergner, förhandlare på SKR.

– Det visar litegrann var behovet finns i dag. Det är då man tänker gå i pension och det här kanske kan göra att man jobbar ett år till. 

Victoria Bergner med glasögon, iklädd en mönstrad topp och mörk jacka, sitter vid ett bord med ett neutralt uttryck.

Victoria Bergner, förhandlare på SKR.

Men kommer det ge någon effekt för kommunalare som ofta redan har gått ner i tid vid det laget?

– Jag tror att det ändå kan ge effekt genom att man också blir sedd och att man visar att de är betydelsefulla för verksamheten. Det är något vi behöver jobba mer med.

Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, tror att något som är viktigare för att få fler äldre att jobba kvar är att arbetsgivarna jobbar på att erbjuda bra arbetsvillkor, och kanske anpassade arbetsuppgifter.

– Att man har en chef som säger vi behöver dig och gör vad vi kan för att ha dig kvar, men så är det sällan. Det måste till en annan attityd och ett annat ledarskap för att den här gruppen ska känna sig behövd och uppskattad.

Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Varför gör inte arbetsgivarna mer för att anpassa jobbet för äldre så att de kan jobba kvar?

– Jag tror vi är i ett skifte litegrann. Man kommer tvingas jobba med de här frågorna för att man inte har bemanning helt enkelt, erfarna undersköterskor till exempel ser vi kommer att saknas, säger Victoria Bergner, förhandlare på SKR.

Facket krävde mer

Kommunal ville att alla med fem år kvar till pensionsåldern skulle få rätten att jobba 80 procent, och att de samtidigt skulle få behålla 90 procent av lönen och få full inbetalning till tjänstepensionen. Det innebär att deltidspensionen 2027 skulle gälla från 62 år.

Men det arbetsgivarna gick med på var en rättighet att gå ner i tid från 64, med fortsatt tjänstepension.

Först vid 68 kan anställda som går ner till 80 procent även få behålla 90 procent av lönen.  

Folksams pensionsexpert Håkan Svärdman tycker ändå att det en delseger för Kommunal. 

– Man har väl försökt kopiera de varianter som tjänstemännen har, och inom industrin. Nu får man jobba vidare med det.

Många tjänstemän har delpension i sina avtal, men då gäller rättigheten redan från 60 eller 61 år. Detsamma gäller i många av industriarbetarnas avtal och de har rätt att gå ner till 50 procent. 

Mer om Avtal 2025