Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Stopp för heltid på natten – Camilla sjukskriven av nya schemat

Nattarbetarna i Kils äldreomsorg får inte längre jobba heltid – om de inte blandar nattpass med dagpass. Vårdbiträdet Camilla Eriksson har inte råd att gå ner i tid. Nu har hon sjukskrivits för att det nya schemat är för tufft.

För den som vill jobba enbart natt i hemtjänsten eller på äldreboende i värmländska Kil går det numera endast att jobba max 69,42 procent, något som NWT var först med att rapportera om

Kommunen menar att det är för mycket resurser på natten och att det är svårt att få ihop heltidsscheman med rätt dygns- och veckovila om man enbart jobbar natt. De som ändå vill jobba heltid måste blanda med dag- och kvällspass. 

Vårdbiträdet Camilla Eriksson är ensamstående och har inte råd att jobba deltid. Hon har nästan alltid jobbat natt, och efter att ha fått postcovid och drabbats av hjärntrötthet är det nattarbetet som gör att hon orkar jobba heltid. 

– Jag har efter tre år kämpat mig tillbaka till heltid, som fungerar för att det är natt. Det är inte för mycket ljud, ljus, intryck och inte för mycket människor som pratar med mig, säger Camilla Eriksson. 

Sjukskriven av nya schemat

Men hennes nya schema innebär ungefär 30 procent dag- och kvällspass och resten nattpass. Förra helgen skulle hon exempelvis ha jobbat fredag 12.30-21, lördag 8-21 och söndag 8-21 – totalt 35 timmar på tre dagar. 

Nu blev det inte så eftersom hon i stället har sjukskrivits på 25 procent som en direkt följd av sitt nya schema. 

– Det är fruktansvärt. Jag är jättestressad och mår jättedåligt. Jag har fått tillbaka min panikångest och mina stresseksem som jag inte har haft på flera år. 

Facket är emot förändringen och förhandlingen med arbetsgivaren slutade i oenighet. 

– Vi tycker att heltid är det man ska ha och det finns oftast en orsak till att man jobbar natt, säger Emelie Aasen, ordförande för Kommunal i Kil. 

Deltidsarbetet har ökat

Några av nattarbetarna har valt att gå ner i arbetstid eftersom de inte kan eller vill börja jobba skift. 

– Man får inte ihop privatlivet om man ska börja arbeta både kvällar och helger. Det finns barn med i bilden och man har kanske en partner som jobbar dagtid så att man går om varandra hemma, säger Emelie Aasen. 

De flesta har, liksom Camilla Eriksson, tackat ja till skiftarbete. Men Emelie Aasen har inte pratat med någon som är positiv. 

– Man har tackat ja för att man behöver sin inkomst att leva på. 

Både Kommunal och nattarbetarna är även kritiska till bristen på information och inflytande. Det har resulterat i en protestlista som inte bara tar sikte på själva sakfrågan utan även bristen på delaktighet. Protestlistan har lämnats till politikerna.  

Emelie Aasen med vågigt blont hår som har på sig en svart tröja med dragkedja ler svagt och står inomhus i svag belysning.

Emelie Aasen.

– De är jätteförtvivlade och vill att politiken ska uppmärksammas på att det inte skett på rätt sätt, man får inte information. Man har rätt att ha inflytande över det som händer på ens arbetsplats, säger Emelie Aasen.  

Arbetsgivaren: Livet är så

Marie-Louise Landmark-Svenrup är enhetschef för särskilda boenden på kommunen och säger att den här typen av förändringar är något de som arbetsgivare har rätt att göra. 

– Livet är ju så. Vi kan förändra om du jobbar dag, kväll eller natt om behovet av det uppstår. Om det är så att du bara kan jobba natt så är det ju tråkigt att det blir så, säger hon. 

Hon håller inte med om att det har varit dåligt med information och inflytande för personalen. 

– Vi har informerat personalen, men utifrån det du säger skulle vi kanske gjort mer. Kommunikation är ju svårt ibland, säger Marie-Louise Landmark-Svenrup. 

Camilla Eriksson funderar nu på att söka nya jobb och ser sig om efter möjligheten att börja plugga. Hon hoppas få komma med i en utbildningssatsning till hösten där hon skulle få plugga till undersköterska på 50 procent och jobba 50 procent, med bibehållen lön.  

– Det skulle lösa mina problem tills att jag är klar med utbildningen.