Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Så blir sanerares nya löner – deltidsanställda får mer om de jobbar över

I det nya avtalet för sanerare får arbetsgivarna bryta dygnsvilan vid färre tillfällen. Sanerarnas löner ökar med drygt 2 000 kronor på två år. Samtidigt höjs deltidsanställdas ersättning när de jobbar över.

Fastighets och arbetsgivarorganisationen Almega Serviceföretagen har slutit ett nytt kollektivavtal för sanerare, eller saneringstekniker som det också heter.

Avtalet är det första av cirka 125 som tecknas inom Almega under årets avtalsrörelse. Flera andra fack har varslat Almega om strejk då de inte lyckats komma överens vid förhandlingsbordet.

Avtalet som Fastighets förhandlat gäller för sanerare som är anställda på företag som är anslutna till Almega. Här kan du läsa allt du behöver veta om det nya kollektivavtalet. 

Hur mycket höjs lönen? 

Den 1 april i år blir löneökningen 1088 kr, varav 544 kronor är så kallad individgaranti, det vill säga en garanterad löneökning som alla får. 

Den 1 april 2026 blir ökningen 994 kronor varav 497 kronor är individgaranti. 

Hur mycket höjs lägstalönerna? 

Lägstalönerna höjs lika mycket som den generella löneökningen.
Den 1 april i år blir den nya lägstalönen för sanerare över 20 år 28 092 kronor. 

Den 1 april 2026 blir den nya lägstalönen för sanerare över 20 år 29 086 kronor. 

Höjs SA-tillägget för extra tunga jobb? 

Ja, SA-tillägget som sanerare får vid särskilt ansträngande arbetsuppgifter höjs från nio till tolv kronor i timmen. 

Får deltidsanställda höjd ersättning när de jobbar över?

Ja, i det nya avtalet får deltidsanställa och heltidsanställda samma övertidsersättning när de arbetar extra timmar. Det är en del av de LO-gemensamma kraven som nu alltså Almega gått med på för sanerarna. Den lägre ersättning som deltidsanställda fått när de jobbat extra timmar, och som kallats mertidsersättning, stryks helt ur avtalet. 

En nyhet i avtalet är också att deltidsanställda som ansökt hos arbetsgivaren om att få fler timmar på kontraktet inte kan beordras att arbeta övertid.

Enligt Ewa Edström, avtalsansvarig på Fastighets, är det en unik lösning som stärker deltidsanställdas ställning.

– Många som jobbar deltid behöver ha flera jobb för att försörja sig. Om då arbetsgivaren kan tvinga dig att stanna kvar och arbeta övertid så får det konsekvenser för dina andra jobb, säger Ewa Edström. 

Hur förändras reglerna för dygnsvila? 

Enligt kollektivavtalet får arbetsgivaren bryta dygnsvilan vid händelser som inte kunnat förutses, vilket är vanligt i saneringsbranschen. Men i det nya avtalet får arbetsgivaren bryta dygnsvilan vid färre antal tillfällen.

I det tidigare avtalet fick arbetsgivaren bryta dygnsvilan högst tio gånger under en 28 -dagarsperiod.

Men i det nya avtalet har antalet gånger som arbetsgivaren får bryta dygnsvilan minskat till högst tre gånger under en 14-dagarsperiod.

Efter att dygnsvilan har brutits är huvudregeln att den anställda ska få kompenserande vila direkt efter arbetspasset, på betald arbetstid. Men om det inte är möjligt ska den kompenserande vilan nu ges senast inom 14 dagar, i stället för som tidigare, inom 28 dagar.

– Det här är särskilt viktigt för sanerare som arbetar med skadesanering och där arbetsgivaren ofta bryter dygnsvilan vid akuta händelser. Det kan vara avlopp som brister, trafikolyckor eller en presenning som blåst av ett bygge. De här sanerarna behöver sin återhämtning, säger Ewa Edström. 

Blir det någon arbetstidsförkortning? 

Inte i nuvarande avtalet, men en arbetsgrupp ska tillsättas för att arbeta fram ett förslag på ett så kallat arbetslivskonto.

Fastighets hoppas att det ska leda till en modell där sanerare kan välja om de vill ha arbetstidsförkortning, extra pensionsavsättning eller pengar. Detta eftersom behoven kan se olika ut vid olika tidpunkter i livet. 

Det nya kollektivavtalet för sanerare gäller från och med den 1 april 2025 till och med den 31 mars 2027. 

Mer om Avtal 2025