Rusta tar bort raster – sämre återhämtning för butiksanställda: ”Jättedåligt”
När Rusta gör om de butiksanställdas scheman försvinner en uppskattad rast på förmiddagen. Det innebär tyngre jobb och sämre återhämtning för de som jobbar tidiga morgnar.

Rusta slår tidigt upp portarna för kunder vilket betyder att de anställda måste vara på jobbet redan vid klockan sex på morgonen.
På Rustas butiker sker det mesta av plock- och packarbetet på tidiga morgnar, innan dörrarna slås upp för kunderna klockan nio på vardagarna.
I Västberga, i södra Stockholm, börjar många klockan sex.
Jobbet är fysiskt tungt, det är mycket spring och tunga lådor som ska packas upp, berättar anställda för Handelsnytt.
Vid halv nio-tiden brukar de få ta en fikarast. Då kan de sätta sig ner och ta en kaffe eller en macka.
– Jobbet är ju ganska ansträngande och många som bor långt härifrån har kanske klivit upp redan vid fyratiden på morgonen. Den här rasten är viktig för att både kunna få i sig något och för att få chilla en stund, säger en anställd.
Fikarasten försvinner i maj
Men i maj blir det stopp för rasterna. Då börjar ett nytt schema gälla och där är rasten borttagen.
En annan förändring är att de som jobbat sextimmarspass framöver bara får femtimmarspass.
Det innebär bland annat att arbetsgivaren inte är skyldig att lägga in en rast för dem, något som man annars har rätt till efter fem timmars arbete.
För de som jobbar på Rusta i Västberga blir det en försämring, tycker en anställd som Handelsnytt pratat med.
– Så gott som alla är irriterade och tycker det är jättedåligt att de tar bort rasten. Man behöver vila innan kunderna kommer in, när man har kört pall hela morgonen. Vi behöver verkligen den här rasten för att orka resten av dagen, säger hen.
Facket kritiskt till Rustas beslut
På Handels Stockholmsavdelning är ombudsmannen Johan Hagman kritisk till Rustas beslut.
– Det är inte olagligt att göra så här, man får jobba fem timmar utan rast. De har rätt att göra en schemaändring som arbetsgivare. Jag tror att de vill effektivisera arbetet. Men som jag ser det finns det risk att arbetsmiljön blir sämre, säger han.
I samband med organisationsförändringar, till exempel en förändring av scheman, ska arbetsgivaren genomföra en så kallad risk- och konsekvensanalys. Det står i arbetsmiljölagen.
I det här fallet har man inte gjort någon sådan.
Nu har Johan Hagman uppmanat skyddsombudet på Rusta att begära att arbetsgivaren gör en risk- och konsekvensanalys.
– Det borde ha gjorts innan schemaförändringen beslutades. Det är inte säkert att det hade blivit ett annat resultat, men då hade man i alla fall haft möjlighet att försöka påverka. Om jag varit involverad så hade jag kanske föreslagit att man åtminstone ger de som jobbar en powerbar för att de ska orka bättre. Det hade varit en bra gest och gett lite extra energi.
Rusta: Följer kollektivavtalet
De anställda är inne på samma spår. Det behövs en energikick för att orka.
– Det här känns dumsnålt. Jag är säker på att vi skulle bli mer effektiva om vi får vår rast då vi kan vila och ta en kaffe och macka. Vi har ju inte haft betalt på rasten, men det har varit värt det för återhämtningen, säger en anställd.
Handelsnytt har sökt Rusta för att få en intervju eller svar på varför man beslutat att dra in rasten. I stället blir det en allmän kommentar via mejl från företagets PR-chef Cecilia Gärdestad:
”Rusta följer kollektivavtalets schemaregler och ingen är schemalagd längre än 5 timmar utan rast. Det förekommer däremot att raster flyttas på grund av till exempel oväntat höga kundflöden eller leveranstider som ändrats med kort framförhållning.”