Kritik mot regeringens budget: ”Får inte fart på Sverige”
Regeringens vårbudget stillar inte oron för arbetslösheten – vare sig hos näringsliv eller fack. ”Det är otillräckligt för att få fart på Sverige”, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom.

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
Finansministern Elisabeth Svantesson (M) presenterade på tisdagsmorgonen en vårbudget med åtgärder för sammanlagt 11,5 miljarder kronor.
– En stor del av det handlar om konjunkturåtgärder för att få ekonomin att snurra och stötta och skydda den svenska ekonomin, sa hon.
Höjer rotavdraget
Den största posten är 4,35 miljarder kronor till att tillfälligt höja rotavdraget, från 30 till 50 procent. Det ska gälla från 12 maj och året ut.
Tanken är att stötta byggbranschen i det nuvarande konjunkturläget.
Men både fack och arbetsgivare önskar kraftigare tag för att motarbeta arbetslösheten.
– I stort sett är det en ganska bra budget. Men det är otillräckligt för att få fart på Sverige, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
Vill ha större reformer
Han är mycket orolig för den höga arbetslösheten och har högre förhoppningar på höstbudgeten.
– Politiken måste bli mer framåtlutad. Det behövs ett rejält reformpaket, säger Sven-Olov Daunfeldt.
Han vill bland annat se en utbildningsreform för att bättre matcha företagens behov med rätt yrkeskompetens.
Skillnad på marginalen
Höjningen av rotavdraget kommer göra marginell skillnad för arbetslösheten, anser Sven-Olov Daunfeldt.
– Det är snarare en åtgärd för att inte tappa för mycket kompetens, säger han.
Sågar regeringens drag
Fackförbundet Byggnads sågar höjningen av rotavdraget.
– Vi har testat det här förut och det slår marginellt. Vi har en byggkris nu, ingen liten konjunkturnedgång, säger Byggnads förbundsordförande Kim Söderström.
– Det är både naivt och befängt om man tror att det här ska hjälpa arbetslösa byggnadsarbetare i en stor skala, fortsätter han.
”Naivt och befängt”
Han hade hellre sett en satsning på nya bostäder och ett statligt stöd för att rusta upp miljonprogrammets hyresrätter.
– Vi ska också bygga försvarsanläggningar och infrastruktur. Då ser regeringen till att det blir förmånligare att renovera köket eller badrummet, säger Kim Söderström.
LO: Satsa på vård och skola
LO stämmer in i kritiken om att regeringen inte gör tillräckligt för att bekämpa arbetslösheten.
– En halv miljon människor saknar jobb. Regeringen låtsas inte om det. Det behövs åtgärder som ger jobb här och nu, säger Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
I stället för utökat rotavdrag hade LO velat se fler anställda i skola vård och omsorg, samt ökade investeringar i infrastruktur.
Tycker rotavdraget är för dyrt
Arbetsgivarorganisationen Almega anser att det behövs starkare åtgärder mot arbetslösheten, till följd av tullkaoset. De slår fast att höstbudgeten måste innehålla fler förslag.
– Regeringen måste sänka arbetsgivaravgifterna och bygga ut insatserna för att utbilda och rusta arbetslösa för nya jobb, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef i ett pressmeddelande.