Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Internetmedicin svarar på kritiken: Varje elolycka är unik

Martin Tondel är överläkare på arbets- och miljömedicin i Uppsala och den som ligger bakom riktlinjerna på Internetmedicin om hur vården bör agera när en patient kommer in efter en strömgenomgång.

– Det här med lågspänning är något både jag och de personer jag har pratat med i branschen tycker är viktigt att man inte bagatelliserar, säger han.

Den kritik som Andreas Jacobsson vid Norra Älvsborgs länssjukhus riktar mot Internetmedicins riktlinjer säger han att han har förståelse för.

– Vi har lite olika utgångspunkter. Jag förstår den utgångspunkt han har där han ser att det är väldigt få av dem han träffar som efter en enklare strömgenomgång får restsymptom och det är ju tur det, att de allra flesta elolyckor går ganska spårlöst förbi.

– Och då kan man ju tänka från akutens sida att det är väl onödigt att ta massa prover, men från mitt perspektiv så behöver man den där basen om det skulle inträffa något framöver för patienten.

”Varje elolycka är unik”

Martin Tondel har bland annat ingått i en forskargrupp som sammanställt effekter av elolyckor.

Riktlinjerna om strömgenomgång på Internetmedicin uppdaterar han ungefär en gång om året.

– Jag försöker följa litteraturen på området, undervisar och har kontakt med branschfolk: installatörer, fackförbund och företag.

Han säger att riktlinjerna om strömgenomgång inte är en måstelista utan en lista med hjälp och stöd för vården att tänka på när en patient kommer in efter en strömgenomgång, så att man inte missar något.

– Varje elolycka är unik och utredningen av patienterna behöver därför bedömas individuellt utifrån situation och skadeläge.

”Kontakta sjukvård vid strömgenomgång”

Anders Jacobsson menar att en person som utsatts för strömgenomgång av lågspänning inte ska söka sig till akuten, utan till vårdcentral eller företagshälsovård?
– Sverige är ett långt land och elolyckor kan inträffa väldigt långt från där det finns en akutmottagning, och då är det ju viktigast att man kommer till en läkare som kan bedöma skadan på ett närmare håll, än att ta sig till en akutmottagning , även om det är en fördel i många fall.

– Men jag menar att vid en aktuell strömgenomgång ska den skadade kontakta sjukvården.

Vad kan akuten göra?
– En noggrann fysisk undersökning och psykisk status, men även ta vittnesuppgifter. För det är inte säkert att den person som varit utsatt för strömgenomgången vet om den har blivit medvetslös, men det kan däremot en person som stått bredvid veta.

Vad skulle kunna hända om man inte tar sig till akuten?
– Det är väldigt svårt att ge generella råd. Det behövs därför göra individuella bedömningar. Men har du fått en strömgenomgång genom kroppen kan det få påverkan på hjärtat även om det inte syns direkt.

”Upplevt att de inte blivit tagna på allvar”

Martin Tondel säger att han förstår kritiken från akutläkaren men att han tycker det är viktigt att vården tar de patienter som utsatts för strömgenomgång på allvar.

– Det görs säkert oftast, men i en pressad sjukvård hinner man kanske inte alltid med att ge den information som behövs. Det gäller även risker för de som utsatts för lågspänning.

– Ursprunget till de här riktlinjerna är alla patienter jag har träffat och vad de inom elektrikersidan berättat om, att de upplevt att de inte blivit tagna på allvar på akutmottagningarna och att deras symptom negligerats, att de har fått en massa besvär i efterhand som ingen brydde sig om. Det är alla dessa historier som ligger till grund för varför jag tycker det är viktigt att man tar varje person på allvar och även följer upp dem för att kunna fånga upp senare uppkomna komplikationer.