Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Akutläkaren: Internetmedicin blandar ihop hög- och lågspänning

Internetmedicin och Elektrikerförbundet har fel. Den som fått en strömgenomgång orsakad av lågspänning, utan märkbara skador, behöver inte åka in till akuten. Det menar Andreas Jacobsson, specialist i akutsjukvård och internmedicin vid Norra Älvsborgs länssjukhus.

– Blodprov och urinprov är meningslösa vid en lågspänningsolycka, säger han.

Tidningen Elektrikern har vid flera tillfällen skrivit om vårdens rutiner vid strömgenomgång, bland annat om hur Internetmedicin, som är beslutsstöd avsedd för läkare och sjuksköterskor, nu ändrat sina riktlinjer för hur vården bör agera när en patient söker vård efter att ha utsatts för strömgenomgång.

Numer råds vården att alltid ta EKG, blodprov och urinprov vid strömgenomgång, ”även om elolyckan inte verkat så allvarlig”.

– De blandar ihop lågspänning och högspänning, säger Andreas Jacobsson.

Så de har gjort fel?
– Ja, det skulle jag säga. Det har jag framfört till dem, men jag har aldrig fått något svar. Vår grundinställning på vår akutmottagning är att om man får en strömgenomgång av lågspänning, och därefter inte har några allvarliga symptom, då finns det inget som akutsjukvård kan göra för att förbättra situationen för dig. Sedan kanske man behöver registrera händelsen som en arbetsskada, men där har inte akutvården något att göra, utan då är det vårdcentral eller företagshälsovården som ska hjälpa dig.

”Hur mycket ström man får i sig”

Andreas Jacobsson säger att det vid vissa tillfällen finns orsak att söka akutvård även vid lågspänningsskador.

Det gäller om personen i samband med händelsen blivit avsvimmad, fått kraftig hjärtklappning, bröstsmärta, brännskada eller om personen fastnat i kretsen.

– Om man får en stöt så behöver det inte innebära att den är farlig, utan allt handlar om hur mycket ström man får i sig, och det går att värdera utifrån hur man mår efteråt. Ungefär om du slår dig med en hammare på handen. Det beror på hur hårt du slår och var det träffar.

Har du arbetat med elrelaterade skador?
– Vi har varje vecka patienter som söker vård hos oss efter att de har utsatts för en strömgenomgång av lågspänning.

Hur vanligt är det att de kommer till akuten i onödan?
– Nästan alltid skulle jag säga. De allvarliga strömgenomgångsskador vi haft har handlat om högspänningsskador.

Har ni någon dialog med läkare över landet?
– Vi har tittat över hur andra akutmottagningar har hanterat strömgenomgång och det varierar över landet men många gör precis som vi, det vill säga: vi gör väldigt lite.