Thomas lovades bonus för att flytta semestern – kommunen ångrade sig
Stödassistenten Thomas Lundmark skulle få 30 000 kronor i bonus för att flytta sin sommarsemester. Sedan drog Skellefteå kommun tillbaka erbjudandet.
Samtidigt får vikarier som jobbar hela sommaren behålla sin bonus.

Thomas Lundmark.
Sommaravtalen har funnits i Skellefteå kommun i fyra år. De har inneburit att fastanställd personal som har flyttat sin semester och i stället gått in och jobbat under högsommaren har fått en bonus på mellan 15 000 och 30 000 kronor.
En som räknat med att göra så i sommar är Thomas Lundmark. Han arbetar på en gruppbostad.
– Jag skulle ta hand om sommaraktiviteterna på boendet. Vi har dagaktiviteter som stänger på sommaren, så det här var för att våra brukare skulle ha något vettigt att göra på sommaren.
Allt drogs tillbaka
Han hade ett muntligt avtal med sin chef om att han skulle flytta sin semester och för det få en bonus.
– När vi skulle skriva på drog de plötsligt tillbaka allting. De säger att bara de skrivna avtalen är giltiga.
Men bonusen till vikarierna finns alltså kvar. Om man som sommarvikarie går in och jobbar minst åtta veckor får man en bonus på 10 000 kronor. Skillnaden kritiseras av facket som pekar på att det kan göra att fastanställda som skolar in vikarierna kan komma att tjäna mindre än vikarierna.
Hänvisar till Northvolts konkurs
Socialchefen i Skellefteå kommun, Katarzyna Wikström, svarar på kritiken:
”Jag förstår att beslutet väcker reaktioner, särskilt hos dem som redan börjat planera sin sommar utifrån tidigare information. Samtidigt måste vi som arbetsgivare agera utifrån det aktuella läget – och det har förändrats drastiskt.”
Hon skriver att bland annat batteriföretaget Northvolts konkurs skapat ett helt nytt arbetsmarknadsläge i Skellefteå och att det har gjort det möjligt att ge de fastanställda sommarsemester. Att bonusen till vikarierna ändå finns kvar är enligt Katarzyna Wikström bland annat ett sätt att väcka intresse för kommunens verksamhet.
”Kortsiktigt tänkt av kommunen”
Men att det skulle bli lättare att anställa vikarier ger Thomas Lundmark inte mycket för:
– Än har vi då inte sett några vikarier över huvud taget för sommaren. Vi vet inte ens om vi får några. Jag tycker att det är kortsiktigt tänkt av kommunen. Det är många som planerar att gå in att jobba på sommaren, det här kommer att ramaskri i verksamheten.
När det kommer till kritiken mot att muntliga avtal inte gäller svarar Katarzyna Wikström:
”För att ersättningen skulle gälla behövde en överenskommelse signeras i vår e-tjänst och övriga villkor vara uppfyllda. Däremot har vi öppnat för att titta på enskilda fall – till exempel om någon planerat sin semester i närtid men inte hunnit signera i e-tjänsten.”