Så ska jobben på gårdarna bli säkrare för lantarbetare
Lantbrukare och lantarbetare hör till de yrkesgrupper i Sverige som har störst risk att drabbas av allvarliga arbetsplatsolyckor och psykisk ohälsa. Nu har Lantlyftet startat – ett uppdrag som ska förbättra arbetsmiljön på gårdarna, minska olyckorna och göra det enklare att prata om psykisk ohälsa.

Camilla Backlund menar att det behövs jobbas kontinuerligt med arbetsmiljön för lantarbetare och lantbrukare.
Majoriteten av Sveriges lantbrukare är egenföretagare och arbetar ensamma.
På en mellanstor gård finns i genomsnitt bara två anställda lantarbetare.
Att arbetsplatserna är små gör gruppen särskilt sårbar – både för olyckor och psykisk ohälsa. Det framgår bland annat av intervjuer som Jordbruksverket gjort med lantbrukare.
– Den psykiska ohälsan handlar om flera saker, delvis om stress och en känsla av isolering, att man helt ensam eller med små resurser ska klara av allt som behöver göras på en gård. Risken att drabbas av olyckor och att det får allvarligare konsekvenser är också förhöjd på en mindre arbetsplats där stora maskiner och stora djur ska hanteras, säger Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert och internt ansvarig för Lantlyftet på Gröna arbetsgivare.
Uppdraget, som ska förverkliga Jordbruksverkets arbetsmiljöstrategi, består av flera delar och kommer att pågå i fyra år.
– En av insatserna handlar om att lantbrukare som bor nära varandra ska träffas, utbyta erfarenheter och kunskaper med varandra samt få möjlighet att diskutera hälsa och säkerhet – särskilt med fokus på psykisk hälsa, fortsätter Camilla Backlund.
Tusen lantbrukare
Målet är att tusen lantbrukare över hela Sverige ska delta i träffarna, som genomförs vid tre olika tillfällen per grupp, på olika platser i landet.
En annan viktig insats är webbbaserade utbildningsseminarier kring bland annat arbetsmiljö och säkerhet, lönsamhet och livskvalitet.
– Här tänker vi oss att både lantbrukare och anställda lantarbetare deltar. För att kunna förebygga allvarliga arbetsolyckor är det viktigt att alla känner till vilka risker som finns och hur olyckor kan undvikas, säger Camilla Backlund och fortsätter:
– Lantlyftet är inte den första satsningen som gjorts för att få ner antalet olyckor i lantbruket. Det tidigare projektet ”Säkert Bondförnuft”, som pågick mellan 2008 och 2013 ledde till att antalet olyckor minskade. Men efter att projektet lades ner har olyckorna ökat igen.
– Det här visar att vi behöver arbeta kontinuerligt med frågor om säkerhet på gårdarna. Det unika med Lantlyftet är att vi också lyfter in den psykosociala aspekten och pratar om måendet.