Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Lettiska arbetare blåstes på 4 miljoner – Byggnads fuskjägare räddade pengarna

Anställda på ett lettiskt byggbolag fick dela på fyra miljoner kronor efter en granskning av Svensk Byggkontroll.
– Företag som fuskar och begår systematiska avtalsbrott ska veta att vi är där och flåsar dem i nacken, säger Peter Sjöstrand, chef på Svensk Byggkontroll.

Det var Byggnads förtroendevalda på Skanska i Skåne som upptäckte att underentreprenören LC Baltic SIA inte hade betalat ut rätt övertidsersättning, arbetstidsförkortning, ersättning för helgarbete och semesterersättning till de anställda.  

Efter att bolaget hade uppmärksammats på felaktigheterna fick det möjlighet att göra om och göra rätt, vilket också skedde. 

– Hittar vi att ett bolag skulle ha betalat ut x antal kronor men inte gjort det, får det först möjlighet att justera det. En del köper inte det upplägget. Då leder det vidare till tvisteförhandlingar som kan ticka ut i skadestånd för kollektivavtalsbrott, säger Peter Sjöstrand, chef för Svensk Byggkontroll. 

13 personer arbetar heltid med granskningarna

Svensk Byggkontroll lanserades för lite mer än ett år sedan. Den ägs och drivs av Byggnads, men är en egen enhet med egen budget. Det arbetar 13 personer inom Byggnads med granskningarna på heltid. I var och en av förbundets tio regioner finns en ombudsman som bara arbetar med detta.  

– Vi har också förtroendevalda som är specialutbildade av oss för att kunna göra granskningar av underentreprenörer hos företagen där de är anställda. De tittar då på vad det är för underleverantörer man anlitar och om spelreglerna följs, säger Peter Sjöstrand.  

Det är reglerat i avtalen vilka handlingar som Svensk Byggkontroll har rätt att begära ut från bolagen. Exempelvis är det utstationeringsregister, lönespecifikationer och arbetstidsöverenskommelser.  

Installatörsföretagen, Byggföretagen, Plåt & Ventföretagen, Maskinenteprenörerna och Glasbranschföreningen har avtal med Byggnads och har anslutit sig till Svensk Byggkontroll.  

Bravida, Assemblin och Caverion är alla med

Installatörsföretagen har teknikinstallationsavtalet, vvs och kyl och plåt- och ventilationsavtalet med Byggnads. Bravida, Assemblin och Caverion är därför involverade och har låtit utbilda sina förtroendevalda. 

Caverion Sverige tycker att initiativet att kontrollera eventuella underentreprenörskedjor är en god idé.  

Tillsammans med Byggnads frågade Caverion några av sina förtroendevalda om de ville utföra fördjupade kontroller av bolagets underentreprenörer inom ramen för Svensk Byggkontroll. De förtroendevalda accepterade och fick fullmakt av Byggnads för att göra kontrollerna.   

Men i samband med bildandet av det nya bolaget Assemblin Caverion Group renodlades Caverion Sveriges verksamheter mot teknisk Facility Management, teknisk fastighetsservice och energitjänster.  

”Vår projektverksamhet har flyttat över till Assemblins tre bolag i Sverige. Därför finns inte längre de utsedda förtroendevalda kvar hos oss i Caverion Sverige, utöver en medarbetare i Uppsala”, skriver Erika Björnesparr, kommunikationschef på Caverion Sverige. 

Hör lite om Svensk Byggkontroll

Installatörsföretagens förhandlare Niklas Beskow tycker att han hör väldigt lite om Svensk Byggkontroll på central nivå. Han är ansvarig för teknikinstallationsavtalet, dit 1 600 av Installatörsföretagens medlemsföretag är anslutna.  

– Men vi måste låta Svensk Byggkontroll få verka en tid till innan vi kan utvärdera effekten. Vi upplever inte att just problemet med fusk och kriminalitet är utbrett på just det här avtalsområdet. Där handlar det kanske mer om eventuell regelefterlevnad.  

– Vi har vår certifiering av vvs-montörer som styr mycket. Det gör att det är svårt att ta in någon som inte är certifierad med tanke på försäkringskrav och liknande, säger Niklas Beskow. 

Även på plåt- och ventilationsavtalet har Installationsföretagen runt hundra medlemsföretag som omfattas av Svensk Byggkontroll. 

Elektrikerna jobbar inte riktigt på samma sätt

Elektrikernas biträdande förhandlingschef Tomas Jansson tycker att idén med Svensk Byggkontroll är intressant. Elektrikerna jobbar inte riktigt med frågan på samma sätt som Byggnads.   

En man i blå skjorta står lutad mot en vägg.

Tomas Jansson, biträdande förhandlingschef Elektrikerförbundet

– Men vi ser också den osunda konkurrensen. Det är till exempel mycket fusk i de stora projekten i norr. Där ser vi att man försöker lönedumpa och använda sig av utländska bolag, säger Tomas Jansson.  

Borde Elektrikerna ha en egen Svensk Byggkontroll?  

– Nej. Vi jobbar med frågan fast på ett annat sätt. Vi har olika regleringar. Framför allt har vi inlåningsbilagan, som även Byggnads har. Sedan har vi skärpt reglerna förra avtalsrörelsen för rotationsarbeten, då vi såg att det missbrukades. Vi har funderingar om att skärpa det ännu mer nu i den här avtalsrörelsen, säger han.