Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Hundratals exploaterade på jobbet – arbetsgivarna kommer undan

430 personer utsatta för människohandel eller människoexploatering identifierades under 2024, enligt Jämställdhetsmyndigheten. De flesta i arbetslivet. Men nästan ingen döms för brottet.

Jobba utan betalning, kanske trots att man är sjuk eller skadad. Ofta inom hotell- och restaurang, bygg eller grön näring. Det är sådant som offer för människohandel eller människoexploatering som identifierats under 2024 utsatts för, enligt Jämställdhetsmyndigheten.

I sin årsrapport om arbetet mot människohandel och prostitution slår de fast att 430 offer identifierats. Över hälften av dem, 233, har utsatts i arbetslivet. Näst vanligast är människohandel för sexuella ändamål.

Regionkoordinatorer, anställda inom socialtjänsten runt om i landet för att arbeta med problemet, har bedömt dessa personer som troliga brottsoffer. Men samtidigt som samhället ser detta döms väldigt få arbetsgivare för att ha utsatt någon för människoexploatering eller människohandel.

Totalt tre fällande domar

Arbetet visade i en granskning förra veckan att det totalt finns tre fällande domar om människoexploatering i arbetslivet, en lag som kom till 2018. Människohandel i arbetslivet finns det en enda fällande dom för, från 2012. 

Flera experter som Arbetet talat med är mycket kritiska.

– Sverige skickar signaler om att det är helt straffritt att exploatera människor. Det är fruktansvärt, sa Madeleine Sundell, nationell samordnare mot människohandel på Frälsningsarmén, i Arbetets granskning.

”Kräver bättre lagstiftning”

Nu säger Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lise Tamm, i ett pressmeddelande om myndighetens rapport, att utsatta måste få rätt stöd och att förövarna måste ställas till svars:

– Många som blivit utnyttjade för tvångsarbete efterfrågar juridiskt stöd, kompensation och hjälp att kräva in utebliven lön. Det kräver både bättre lagstiftning och ökad kunskap hos dem som möter dessa brottsoffer, säger hon.

Även delegationen mot arbetslivskriminalitet, som jobbat på regeringens uppdrag, slog fast i sin slutrapport nyligen att lagen behöver ses över. 

Vill se utredningsresurser

Nu rekommenderar alltså också Jämställdhetsmyndigheten att en utredning ska se över lagstiftningen. 

I rapporten efterfrågas även ökad kunskap inom rättsväsendet, samt tillräckliga resurser för att kunna driva framgångsrika förundersökningar.

Jämställdhetsmyndigheten konstaterar vidare att stödet för dem som exploaterats brister, samtidigt som de ofta saknar kunskap om sina rättigheter. Man rekommenderar att en utpekad myndighet får ansvar för att informera utsatta arbetstagare om deras rättigheter. 

Mer om Arbetslivskriminalitet