Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök
En thaimassör ger en massage till en klient i ett behandlingsrum, omgiven av utbildningsaffischer om anatomi och zonterapi.

De vill ha respekt för sitt jobb – men männen ber om sex

Sexuellt ofredande och fördomar är en del av thaimassörers vardag. Ändå organiserar inget fack- eller yrkesförbund dem. I Helsingborg har Siri Prompaeng och hennes kollegor bildat nätverket Respekt Thai. Mål: kvalitetsmärka sin yrkesutövning och få den respekt de förtjänar.

En trappa ner i en källarlokal i den tjusiga stadsdelen Tågaborg i Helsingborg har Siri Prompaeng sin lilla thaimassage-salong. Det är bara hon själv som jobbar här. Den väl inbodda lokalen doftar tigerbalsam och örter.

Väggarna är prydda av färgsprakande tyger. I entrén trängs ett 40-tal diplom och certifikat över genomförda fortbildningar – både från Thailand, Sverige och andra europeiska länder. En bronsmedalj från ett svenskt mästerskap i thaimassage glittrar från ett snöre. 

Thaimassage är kulturarv

Siri Prompaeng arbetar med en massageteknik som sedan 2019 står på FN-organet Unescos kulturarvslista. Men i Sverige har verksamheten en annan klang. När hon öppnade sin salong, för drygt 10 år sedan, kom det flera ovälkomna förfrågningar i veckan.

– Män kunde ringa, sms:a eller plötsligt stå i dörren och undra om det gick att få ”extramassage” och ett ”happy ending”. Jag blir lika arg och är bestämd varje gång. Med åren har det spridit sig att man ska akta sig för den där Siri, säger hon och skrattar mitt i upprördheten.

(texten fortsätter efter videon)

Siri Prompaeng.

Obehagligt efter mörkrets inbrott

Hon har numera aldrig öppet efter klockan 16 under den mörka delen av året. För annars, rätt som det är, kan det stå en sådan där man i dörren. Och det är alltid mer obehagligt efter mörkrets inbrott.

– Jag har hur många exempel som helst. Män som plötsligt har tagit av sig kalsongerna fast jag alltid är tydlig med att de ska vara på, män som tar bort handduken från rumpan om och om igen. Någon som försökt massera mina ben medan jag arbetar. Sms med dick pics som jag fått.

I Sverige sägs thaimassagen officiellt ha etablerat sig år 1999. I Helsingborg öppnade den första salongen runt 2010, och i dag finns 53 registrerade thaimassörer bara i denna halvstora skånska stad. 

Oklart antal

Hur många som finns i hela landet är det inte lätt att få en siffra på. Bland de 96 040 företag som har koden ”kroppsvård” hos Skatteverket finns även andra typer av företag.

Enligt polisens nationella operativa avdelning handlade det år 2022 om runt 2 000 thaimassagesalonger. Det kom man fram till när man tillsammans med de två största polisregionerna genomförde ett pilotprojekt, med fokus på organiserad brottslighet kopplad till prostitution i Sverige. 

Beskedet från polisen var då att cirka 80 procent av de salonger som undersöktes i dessa regioner utöver massage även sålde sexuella tjänster.

Alla dras över en kam

Siri Prompaeng är noga med att påpeka att hon inte förnekar att det förekommer även i Helsingborg och att det är ett problem som behöver uppmärksammas. 

– Men det är också viktigt att vi som är seriösa träder fram och visar på något annat. Det kan även hjälpa andra. Att dra oss alla över en kam på detta vis, det är inte rätt, säger Siri Prompaeng.

(texten fortsätter efter videon)

Arpon ThongThong.

För några veckor sedan tog Epassi, en nätportal som levererar skattefinansierad friskvård till bland annat många kommunanställda runt om i landet, bort alla thaimassörer ur sitt utbud.

Anledning: en granskning av radions P4 hade visat att personer har utnyttjat friskvårdsförmånen till sexuella tjänster. 

Svårt att få lokal

Ungefär samtidigt gick en polis i Göteborg ut i tidningen Hem & Hyra och uppmanade alla fastighetsägare att sluta hyra ut lokaler till thaimassörer. 

– Jag letar själv större lokaler just nu, jag vill utöka min verksamhet och även erbjuda ansiktsspa. Men det är jättesvårt, väldigt få kan tänka sig att hyra ut till en thaimassör, säger Siri Prompaeng.

Janna Davidson, polisens nationella rapportör för människohandel, beklagar det. Polisen har fortsatt ständigt pågående ärenden när det gäller grovt koppleri och människoexploatering inom thaimassörbranschen. 

”Polisen bör stärka de seriösa”

Janna Davidsons bedömning är att siffran från 2022 om att det förekommer sexhandel på 80 procent av salongerna är fortsatt aktuell. 

– Men det är inte polisens uppdrag att ta ställning mot en specifik bransch, 20 procent fungerar och de bör stärkas, säger Janna Davidson. 

Polisen bör i stället kroka arm med civilsamhället och de branschorganisationer som arbetar mot exploatering, poängterar hon. 

– Upplever man problem i sin region med att polisen tar negativ ställning uppmanar jag till kontakt med ledningen i regionen och på polisområdet.

(texten fortsätter efter videon)

Namm Kuljang.

Kräver respekt

Någon vecka senare träffar vi Siri Prompaeng igen. Nu är det morgon och frukost står framdukad i Frälsningsarméns lokaler i centrala Helsingborg. Ett 15-tal thaimassörer droppar in. 

Det är nätverket Respekt Thai som ska ha dialogmöte, som de kallar sina träffar. Nätverket består av en samling thaimassörer i Helsingborg och närliggande orter som har gått ihop för att verka för respekt, trygghet och kvalitetscertifiering inom branschen.

– Nätverket har nyligen tagit fram ett slags certifiering som vi kallar Kvalitetslöftet. Några av salongerna har valt att gå med i det och utvecklar just nu tillsammans ett nytt sätt att jobba på, säger Marija Sunnliden, som samordnar nätverket.

JenPen Ahlqvist, Namm Kuljang, Cindy Lundström, Arpon ThongThong och Siri Prompaeng sitter vid bord i ett rum med ett kors på väggen och håller koppar.

JenPen Ahlqvist, Namm Kuljang, Cindy Lundström, Arpon ThongThong och Siri Prompaeng har möte i Frälsningsarméns lokaler i Helsingborg.

Hon förklarar att den som ansluter sig garanterar bland annat utbildad personal, att alla svenska lagar och regler följs och att alla brott anmäls.

– Det blir en trygghet både för thaimassörerna och kunderna.

Frälsningsarmén tog initiativet

Initiativet togs år 2019 av Marija Sunnliden och dåvarande kollegan Emma Cotterill, båda verksamma vid Frälsningsarmén.

De hade uppmärksammat problem med sexuell exploatering på vissa thaimassagesalonger i staden och satte i gång ett projekt med medel från Länsstyrelsen. Målet: att bekämpa prostitution, exploatering av arbetskraft och människohandel.

– Vi började göra uppsökande besök hos thaimassörer för att etablera kontakt. Siri var faktiskt den första vi knackade på hos. Hon har varit viktig i hur nätverket har utvecklats, säger Marija Sunnliden samtidigt som hon riggar datorutrustningen som måste fungera när en tolk ska ansluta via Teams till dagens dialogmöte.

Uppsökande verksamhet

Siri Prompaeng började ganska snart engagera sig och själv följa med på uppsökande besök. Vissa kollegor blev rädda och valde att inte öppna.

– Men många har vi fått kontakt med. De förstår att vi inte representerar myndigheterna och inte kommer anmäla dem, utan faktiskt kan hjälpa, säger Siri Prompaeng.

(texten fortsätter efter videon)

JenPen Ahlqvist.

Cindy Lundström, som jobbar i grannstaden Ängelholm, är på ett Respekt Thai-möte för första gången. Hon är förtvivlad över de senaste veckornas negativa nyhetsrapportering. För henne känns det viktigt att få möta kollegor och få information.

– Jag har kämpat så med min verksamhet. Jag brinner för att få människor att må bättre och bli friskare. Men varje gång det kommer upp på nyheterna om någon oseriös thaimassör så får jag börja om från noll, säger hon och kan inte hålla tillbaka tårarna.

Handels organiserar massörer

Handels är det förbund som tillsammans med Hotell- och restaurangfacket, HRF, organiserar massörer. Men det går inte att säga hur många medlemmar inom Handels som jobbar inom massagebranschen. Än mindre hur många, om någon alls, som utövar just thaimassage.

– Det har att göra med kodsystemet i vårt medlemsregister, förklarar Lena Åkesson som är central förhandlare för skönhetsbranschen inom Handels.

Ingen riktad insats specifikt till yrkesgruppen har gjorts. Men lokalt jobbar Handels med uppsökande verksamhet. Det borde innebära att man även gör spontana besök på thaimassagesalonger, enligt Lena Åkesson.

– Det förutsätter jag. Uppsökande verksamhet ska ske inom alla våra branscher, säger hon.

Har inte haft någon kontakt

Inte heller på Fackligt center för papperslösa har Josefin Salminen, ombudsman från Handels som sitter i styrelsen, hört att man haft kontakt med någon ur yrkesgruppen.

– Jag känner inte till att vi har haft kontakt med någon thaimassör, säger hon.

(texten fortsätter efter videon)

Cindy Lundström.

Detsamma gäller Kroppsterapeuternas yrkesförbund, där går det inte heller att hitta några thaimassörer. Förbundet, som har ungefär 3 800 medlemmar, organiserar bland annat massörer, zonterapeuter, kinesiologer, ayurvediska hälsorådgivare och yogamassörer. 

Men generalsekreterare Desirée Blomberg medger att organisering skulle behövas. Det skulle kunna vara ett sätt att kvalitetssäkra och garantera schysta villkor inom branschen, eftersom prissättningen många gånger är för låg om man följer svensk arbetslagstiftning, konstaterar hon.

– Det gör det ännu tuffare för de seriösa klinikerna. I dag samlar tyvärr inget av friskvårdsförbunden thaimassörer, säger Desirée Blomberg.

”Första gången någon ställer frågan”

Likadant ser det ut inom Hotell- och restaurangfacket, HRF, som organiserar massörer som är anställda vid hotellanläggningar.

– Det är första gången någon ställer frågan och jag har jobbat här i över sju år, meddelar kommunikationsansvarige Maikel Ilias.

Han konstaterar att situationen inom HRF är samma som inom Handels: medlemsregistret är inte indelat på den detaljnivån, det går inte att svara på om det finns några thaimassörer inom förbundet.

Situationen liknar den som kan uppstå i andra verksamheter inom skönhetsbranschen, inte minst när något plötsligt blir populärt och nya salonger ploppar upp som svampar.

Lärt sig mycket genom nätverket

Handelsnytt har nyligen bevakat nagelbranschen och där finns också utbredda problem med exploatering av människor – men ingen tydlig hemvist för kollektiv organisering. 

Siri Prompaeng och Marija Sunnliden tror att nätverk som Respekt Thai kan vara en väg framåt för yrkesgrupper som hamnar mellan stolarna. Flera thaimassörer från andra landsdelar har nyfiket spanat på deras arbete, berättar de. 

I Malmö finns ett liknande nätverk som startade ungefär samtidigt, men här var det i stället organisationen Hela Människan som tog initiativ till projektet som går under namnet Thai Wise. 

Anslag vid en kassaapparat där det står ”We don´t welcome sex purchase”.

De seriösa thaimassörerna får kämpa hårt för att hålla män som vill köpa sexuella tjänster borta.

Siri Prompaeng säger att hon har lärt sig mycket genom Respekt Thai. När de ses är det ibland bara för att umgås, äta ihop, stämma av läget eller hitta på något kul.

Men varannan gång bjuds en extern föreläsare in. Det kan vara socialtjänst, skattemyndigheten, polis, någon som lär ut självförsvar eller arbetar på kommunens miljö- och hälsoskydd.

Viktigt att anmäla

Att få en personlig relation till enskilda poliser har varit jätteviktigt för Siri Prompaeng. Hon har i dag stenkoll på vad som inte är tillåtet, har direkttelefonnummer till specifika poliser och anmäler all form av sexuellt ofredande.

– Även om det kan vara svårbevisat så är själva anmälan viktig, har jag lärt mig. Det handlar om statistik och resurstilldelning. Att det ska bli känt hur ofta detta faktiskt förekommer. Jag försöker ideligen prata med mina kollegor om det.

Cindy Lundström som är här för första gången berättar om hur hon nästan varje dag tvingades säga nej till skamliga förslag när hon var ny i staden. Men polisanmält, det har hon aldrig gjort.

– Jag tänker på männens familjer och på att de kan ha barn. Men Siri och de andra har nog rätt, jag ska inte ta ett sådant ansvar.