Avtal klart – så mycket ökar lönerna för fastighetsskötare på Sobona-avtalet
Nu är det klart med löneökningar för fastighetsskötare och andra av Fastighets yrkesgrupper som jobbar på Sobona-avtalet.
Facket har bland annat fått in sitt krav om deltidspension och lönerna höjs med 2 170 kronor fördelat på två år.

Nicklas Nilsson är nöjd med det nya avtalet.
Avtalet omfattar fastighetsskötare och husvärdar men också exempelvis elektriker, reparatörer och fastighetstekniker anställda i kommunala bostadsbolag.
I enlighet med märket som sattes av industriavtalet är värdet 6,4 procent på två år och i det ingår både löneökningar och ändrade villkor. Avtalet löper till den 31 mars 2027.
– Vi fick igenom alla våra prioriterade krav, säger Fastighets avtalsansvarige ombudsman Nicklas Nilsson.
Hur mycket ökar lönen på Sobona-avtalet?
Löneökningen från den 1 april i år blir 1 135 kronor. Den 1 april 2026 är ökningen 1 035 kronor. Alla är garanterade minst 500 kronor för varje år.
– Hur löneutrymmet ska fördelas ute på de olika arbetsplatserna ska arbetsgivaren förhandla med fackklubbar där de finns och annars med lokala ombudsmän. Och det ska ske skyndsamt, säger Nicklas Nilsson.
– Vi har fått in en bättre process för det här. På vissa bolag styrda av kommuner har vi märkt att de ibland kan sega sig. Det går inte nu, pengar ska ut.
Höjs lägsta lönen?
Från 1 mars i år ska lägsta lönen vara 26 215 kronor, enligt förra avtalet.
Kommande två år höjs lägsta lönen med 1 135 kronor och 1 035 kronor.
Den nya lägsta lönen blir 27 350 kronor från 1 mars 2026 och 28 385 kronor från 1 mars 2027.
– Vi har haft intensiva förhandlingar och striden kom att stå om lägstalönerna, men vi har fått det vi krävde, säger Nicklas Nilsson.
Införs deltidspension?
Ja, från 1 april 2027 har Fastighets och Sobona beslutat att fastighetsskötare och andra på avtalet har rätt till deltidspension.
När du har två år kvar till riktåldern för pension (den ändras) har du möjlighet att minska arbetstiden till 80 procent av heltid och få 90 procent av din lön. Samtidigt fortsätter insättningen till tjänstepension med 100 procent av den pensionsgrundande lönen.
Om du jobbar lite längre kan du när du har ett år kvar till riktåldern för pension minska arbetstiden till 80 procent av heltid och få 80 procent av din lön. Samtidigt fortsätter insättningen till tjänstepension med 100 procent av den pensionsgrundande lönen.
Får deltidare övertidsersättning?
Alla som beordras att jobba fler timmar än på sitt kontrakt ska ha övertidsersättning. Oavsett heltid eller deltid. Det som tidigare hette fyllnadslön har tagits bort.
Blir det arbetstidsförkortning eller arbetstidskonto?
I förra avtalet kom facket och Sobona överrens om ett första steg. Anställda kan sedan dess välja om de vill ha semestertillägget i pengar eller om de i stället vill växla ut tillägget i ledighet. Pengarna kan också användas till extra pensionsavsättningar. Nu vill Fastighets bygga vidare på möjligheten att styra över sin tid.
– En arbetsgrupp med fack och arbetsgivarorganisation ska försöka hitta en modell för arbetstidskonto som kan göra det möjligt att ta ut tid, pengar eller göra avsättningar till pensionen, säger Nicklas Nilsson.
Samtidigt utreder LO frågan om arbetstidsförkortning och ska presentera sitt förslag hur facken ska gå vidare den 15 maj.
Vad gäller för jour- och beredskapsersättning?
Jourersättningen höjs i nya avtalet och villkoren har förbättrats.
Extra utfyllnad vid militärtjänstgöring
Du som ska göra tjänstgöring inom totalförsvaret får dagpenning från Försäkringskassan. Arbetstagare får ersättning med belopp som motsvarar skillnaden mellan 90 % av lönebortfallet och högsta belopp för dagpenning.
Vad fick arbetsgivarna i avtalet som Fastighets inte var så nöjda med?
– Sobona fick in att den som anställs upp till sex månader innan nästa löneöversyn inte får del av nästa lönehöjning. Förutsatt att lönen inte är under lägsta lönen.